De markt zorgt niet voor duurzame voeding

Politiek
beeld istock
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De Tweede Kamer trekt vandaag uren uit om van een stoet wetenschappers en vernieuwende duurzame ondernemers te horen hoe zíj denken over ons voedsel. Kan het op korte termijn duurzamer en gezonder worden? Uit de inbreng van de deelnemers wordt een ding duidelijk: de politiek kan het niet aan de vrije markt overlaten. Er is meer politieke sturing nodig om de gewenste doelen te bereiken, zoals minder voedselverspilling en een betere verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten.

minder vlees, meer peulvruchten

In de eerder dit jaar opgestelde ‘Transitieagenda Biomassa en Voedsel’ is als doel opgenomen dat de Nederlander in 2050 niet alleen minder eiwitten eet, maar vooral ook minder dierlijke eiwitten. Dat wil zeggen: minder vlees en meer bonen en peulvruchten. De huidige verhouding is 60 procent dierlijk en 40 procent plantaardig, dat moet over dertig jaar precies omgewisseld zijn. Maar de trend is nog niet ingezet, constateert het Planbureau voor de Leefomgeving in de voor de hoorzitting geschreven notitie ‘Voedsel in Nederland’.

Hans Dagevos, voedselexpert van W …
Dit is 13% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?