Luister naar

De ‘flitsenquête’, het nieuwe wapen van de Kamer

Nieuws
En weer is het bonnetje van de Teeevendeal onderwerp voor onderzoek. De Tweede Kamer zet daarvoor een nieuw wapen in.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
donderdag 4 februari 2016 om 21:52
De commissie-Oosting verdiepte zich al eerder in het bonnetje van de Teevendeal.
De commissie-Oosting verdiepte zich al eerder in het bonnetje van de Teevendeal. anp / Bas Czerwinski

Den Haag

Het kabinet buigt zich vandaag over de onderzoeksopdracht waarmee de commissie-Oosting weer aan de slag gaat. Die commissie duikt in de krochten van het ministerie van Veiligheid en Justitie om uit te zoeken wat er is gedaan om het befaamde bonnetje van de Teevendeal verborgen te houden.

De ‘Tijdelijke Commissie Evaluatie Wet Parlementaire Enquête’, onder aanvoering van SP-Kamerlid Ronald van Raak, stelt nu een ‘parlementaire ondervraging’ voor. Het betreft eigenlijk een flitsenquête waarbij de Kamer, zonder vele maanden van onderzoek, snel sleutelfiguren, zoals ministers en ambtenaren, kan oproepen voor een ondervraging onder ede. Dat laatste is belangrijk omdat de ondervraagden dan moeten opdraven. De tijdelijke commissie stelt voor met dit nieuwe instrument de komende vijf jaar ervaring op te doen.

In het verkeer tussen de Kamer en de regering is het geven van goede informatie wezenlijk. De Grondwet spreekt in artikel 68 van de plicht van het kabinet het parlement te informeren.

De Kamer heeft heel wat instrumenten om de regering aan de tand te voelen. Dat kunnen heel lichte vormen zijn, zoals een schriftelijke of een mondelinge vraag. Verder zijn er rondetafelgesprekken en hoorzittingen. Een zwaar middel is het parlementair onderzoek en de parlementaire enquête. Bij het laatste instrument kan de Kamer mensen onder ede horen.

Er ligt nu een concreet voorstel van de tijdelijke commissie om het wapenarsenaal van de Tweede Kamer uit te breiden. Die wens werd in 2014 geuit door een Kamermeerderheid die zich schaarde achter een motie van Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Hij stelde toen voor een tussenvorm te zoeken tussen de lichte en zware instrumenten die het parlement ter beschikking staan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.