CU voor gewapend optreden in Irak

CU-Kamerlid Joël Voordewind (r.) kreeg hartverscheurende verhalen te horen. |beeld nd Politiek
CU-Kamerlid Joël Voordewind (r.) kreeg hartverscheurende verhalen te horen. |beeld nd

ERBIL - Het kabinet moet militaire middelen inzetten om de christenen en yezidis in Noord-Irak te helpen beschermen tegen de terreurbeweging ISIS. Daarbij zou het om meer moeten gaan dan inlichtingen verzamelen.

Die oproep doet ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. Wij moeten ons aansluiten bij de acties van Groot Brittannië, Frankrijk en Amerika, om deze minderheden actieve bescherming te bieden. Daarbij sluit hij gewapend ingrijpen door Nederland niet uit. Je moet niets uitsluiten als je deze mensen wilt beschermen tegen ISIS, die het duidelijk op hen gemunt heeft.

Voordewind is op dit moment in de Noord-Iraakse stad Erbil, om de situatie van de vele tienduizenden vluchtelingen met eigen ogen te zien. Hier heb ik uit betrouwbare bron vernomen dat de VS en andere landen een grote aanval op ISIS voorbereiden. Nederland zou daarbij kunnen aanhaken. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) liet onlangs weten militaire hulp aan Irak niet uit te sluiten. Nederlandse bombardementen in de regio zijn volgens de bewindsman echter niet aan de orde.

De vluchtelingen in het relatief veilige Erbil hebben dringend behoefte aan medische zorg, stelt het Kamerlid. De Verenigde Naties doen hun best, maar dit schiet tekort. Vluchtelingen moeten zelf de kosten voor een behandeling betalen, terwijl ze vaak al hun bezittingen bij ISIS hebben moeten inleveren. Zo vertelde een zwangere vrouw me vandaag dat ze een keizersnede nodig heeft, maar dat niet kan betalen. Het is belangrijk dat dit wordt opgelost, door de VN of door kleinere hulporganisaties.

kerken

 

Ook de huisvesting van de vluchtelingen is een probleem. In sommige kerken in de stad wonen driehonderd gezinnen in kleine ruimtes. Ze smeken hier om betere huisvesting. Voordewind krijgt meer hartverscheurende verhalen te horen. Een vrouw kreeg van ISIS te horen dat ze binnen twee dagen moest vertrekken, om te voorkomen dat ze vermoord zou worden. Zij heeft haar man moeten achterlaten, omdat hij slecht ter been was. Zij weet niet meer of hij leeft, en ze durft niet meer terug.

Voordewind bezoekt in Erbil projecten van de Nederlandse hulporganisatie Dorcas, en van het lokale Assyrian Aid Society. Zij zorgen bijvoorbeeld voor voedselhulp aan de vluchtelingen.

Na de reis zal Voordewind verslag doen aan minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?