CU: Studieschuld aflossen met sociaal werk

Politiek
beeld ANP
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Studenten moeten een deel van hun studieschuld kunnen wegwerken door zich in te zetten voor de samenleving. Dit ‘sociale dienstrecht’ moet een aanvulling worden op het leenstelsel.

Den Haag

Dit voorstel lanceert ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vandaag op het congres van zijn partij in Zwolle, waar hij wordt gekozen tot lijsttrekker bij de Kamerverkiezingen van maart volgend jaar.

Segers (46) heeft zijn plan al besproken met studentenbonden LSVb en ISO en ouderenbond ANBO. LSVb-voorman Stefan Wirken noemt het ‘een sympathieke en interessante denklijn’. Het mes snijdt aan twee kanten: de student springt bij op plekken waar extra handen hard nodig zijn (gezondheidszorg, vluchtelingenhulp) en krijgt in ruil daarvoor een afschrijving op zijn schuld aan de overheid.

verschraling

Segers: ‘Wij zien in deze maatschappij twee problemen. Aan de ene kant studenten die, zoals deze week bleek, zich laten afschrikken door het leenstelsel. Niet gek, als je 35 jaar met schulden wordt opgezadeld. Anderzijds signaleren wij op diverse gebieden verschraling in de samenleving. Wij koppelen deze twee en zeggen: als je nou eens tegen het eind van of vlak na je studie vijf maanden vrijwilligerswerk doet, gedurende een x-aantal uur per week, waarmee je 5000 euro afschrijft van je schuld, bewijs je zowel de samenleving als jezelf een dienst.’

De ChristenUnie is een fel tegenstander van het in 2014 ingevoerde leenstelsel, dat de basisbeurs vervangt. CU-Kamerlid Eppo Bruins noemde het stelsel afgelopen week in een debat ‘het vleesgeworden economisme en individualisme, dat bijdraagt aan de tweedeling in ons land’. Segers: ‘Het blijft onbegrijpelijk dat partijen als GroenLinks en D66, die zeggen voor het onderwijs op te komen, dit hebben gesteund.’ Toch ziet Segers ook dat het leenstelsel een voldongen feit is. ‘Dan is het zaak middelen te zoeken om de drempel te verlagen om in jezelf en in een studie te investeren.’ <

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?