Balkenende betreurt opzegging Zijderveld

Nieuws
WARSCHAU - Premier Jan Peter Balkenende betreurt dat CDA-prominent Anton Zijderveld zijn lidmaatschap van het CDA heeft opgezegd.
anp
woensdag 29 april 2009 om 22:09
Balkenende betreurt opzegging Zijderveld
Balkenende betreurt opzegging Zijderveld

Zijderveld deed dat omdat hij vindt dat het CDA te weinig afstand neemt van de PVV van Geert Wilders. ,,Zijderveld is een groot denker en ik ken hem al 25 jaar. Dus ik betreur dat hij deze stap heeft gezet'', aldus Balkenende woensdag in Warschau bij een congres van Europese christendemocraten.

CDA-lijsttrekker Wim van de Camp noemt het jammer dat Zijderveld heeft opgezegd. ,,Het is nooit goed om vanwege interne partijpolitiek je lidmaatschap op te zeggen'', zei hij. ,,Bovendien is samenwerking met de PVV nu helemaal niet aan de orde; de volgende verkiezingen zijn pas 2011.''

Van de Camp benadrukt dat het CDA wil samenwerken met elke democratisch gekozen partij. ,,De PVV zit in de Tweede Kamer, dus dat mag je beschouwen als een democratisch gekozen partij.'' Samenwerking tussen CDA en PVV in het Europarlement ligt volgens Van de Camp niet voor de hand, hoewel nog onbekend is bij welke club de PVV zich hier zal aansluiten.

Socialisten

Balkenende haalde tijdens het verkiezingscongres ook hard uit naar socialisten die menen dat er een sterkere staat nodig is wegens de recessie en kredietcrisis. ,,Het is fout te denken dat een sterkere staat de oplossing is. Socialisten die dat zeggen zijn vergeten waar dat toe leidt'', zei hij in Warschau. ,,Polen weet waar een sterke staat toe leidt'', zei Balkenende, doelend op het voormalige communistische regime. ,,Wie nu zegt: 'we zijn allen socialisten', heeft het verkeerd begrepen. Dat is een goede grap, niet meer dan dat'', aldus Balkenende.

Volgens de premier is een 'morele renaissance nodig' in onder meer de financiële sector. Hij pleit daarom voor een Europese 'morele agenda'.

Balkenende en zo'n vijftien andere christendemocratische leiders hamerden bij het verkiezingscongres op de grote kracht van de Europese christendemocratische partij. ,,We zijn de grootste Europese politieke partij. En eigenlijk de enige die zo mag heten'', sneerde Balkenende naar de Europese socialistische en andere partijen.

Samenwerking

De CDA-leider, die na de Poolse gastheer premier Donald Tusk opmerkelijk als eerste van zo'n tien premiers mocht spreken, hamerde vooral op Europese samenwerking voor economie en klimaat. ,,Onze kinderen verdienen sterke actie tegen de klimaatveranderingen'', sprak Balkenende.

De premier en vele honderden andere christendemocratische toppolitici bij het congres stellen donderdag het programma vast voor de Europese parlementsverkiezingen begin juni. De tekst pleit voor nauwere samenwerking bij economische herstelplannen, bij financieel toezicht, bij de strijd tegen terrorisme, bij het tegengaan van illegale immigratie en nog veel meer onderwerpen.

Het programma wil ook lagere belastingdruk in Europa, die nog steeds tot de hoogste van de wereld behoort. ,,De verlaging moet mensen prikkelen om meer te werken, te sparen en te investeren in Europa'', aldus de tekst.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.