Arie Slob vertrekt als leider ChristenUnie

Politiek
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Arie Slob vertrekt als partijleider van de ChristenUnie. Kamerlid Gert-Jan Segers volgt hem op als fractievoorzitter.

Slob maakt zijn vertrek vandaag bekend in een interview met het Nederlands Dagblad. Hij vindt het ‘na veertien jaar topsport’ tijd voor iets anders.

‘Ik denk dat de partij er klaar voor is; ik heb er hard aan gewerkt dat er mensen zijn die het over kunnen nemen’, zegt hij. Per 1 december zal Slob de Tweede Kamer verlaten, maar het fractievoorzitterschap legt hij vandaag al neer.

Duidelijk is dat de ChristenUnie-Kamerfractie vandaag Gert-Jan Segers zal kiezen als haar nieuwe leider. Volgens Slob heeft hij zijn hele fractie betrokken in zijn besluit te vertrekken, en is er ook grondig gesproken over zijn opvolging. ‘Ik ben onder de indruk hoe de fractie dit heeft opgepakt, want er waren ook emoties. Als je jarenlang zo intensief samenwerkt, ga je je aan elkaar verbonden voelen. Iedereen heeft nagedacht over mijn opvolging, en daarin zijn mensen naar elkaar toegegroeid.’ Uit dat proces is Segers naar voren gekomen als nieuwe fractievoorzitter, bevestigt Slob. Natuurkundige Eppo Bruins zal de vrijkomende Kamerzetel innemen.

De 53-jarige Arie Slob kwam in 2001 in de Tweede Kamer, formeel nog voor het GPV. Wel was in 2000 al een gezamenlijke fractie gevormd met de RPF, na de fusie van de twee partijen. Maar bij de Kamerverkiezingen van 2002 viel Slob buiten de boot, doordat de ChristenUnie terugging naar vier zetels. Na het vertrek van Kars Veling als ChristenUnie-fractievoorzitter keerde Slob terug in de Tweede Kamer. In 2003 verloor de partij opnieuw een Kamerzetel. ‘We zijn toen zwaar beproefd’, zegt Slob terugblikkend.

De regeringsdeelname van de ChristenUnie in de periode 2007-2010, maar ook de rol als constructieve oppositiepartij in de afgelopen jaren, ziet Slob als hoogtepunten van zijn Kamerlidmaatschap. Hij wijst op de ‘tobberige sfeer’ die rond de christelijke politiek ontstond na het verlies van christelijke partijen in 2010 en (wat het CDA betreft) 2012. Dat daarna toch veel mogelijkheden kwamen om invloed uit te oefenen, heeft Slob ‘als knipoogje van Boven ervaren’.

Slob heeft een nieuwe baan in zijn woonplaats Zwolle. Per 1 januari wordt hij directeur van het Historisch Centrum Overijssel (HCO). Dat is het informatiecentrum voor de geschiedenis van de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle. HCO heeft zo’n dertig medewerkers en honderd vrijwilligers. <

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?