Advies: laat 16-jarige in toekomst stemmen

<p><span>Minister-president Mark Rutte brengt zijn stem voor de Provinciale Statenverkiezingen en Waterschappen uit in Basisschool Wolters.</span></p> Politiek

Minister-president Mark Rutte brengt zijn stem voor de Provinciale Statenverkiezingen en Waterschappen uit in Basisschool Wolters.

| beeld anp / Bart Maat
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De kiesgerechtigde leeftijd moet omlaag naar 16 jaar. Daarvoor pleit de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) in een advies aan het kabinet en het parlement.

Den Haag

Zo’n maatregel kan helpen de politieke betrokkenheid van jongeren te vergroten, aldus het adviesorgaan. Want die betrokkenheid is nu laag. Bij de laatste Tweede Kamerverkie­zingen in 2017 lag de opkomst van jongeren tussen 18 en 24 jaar bijvoorbeeld op 66 procent, terwijl de totale opkomst 82 procent was.

De adviesraad stelt voor de huidige kiesgerechtigde leeftijd van 18 jaar uit de Grondwet te halen. Gemeenten en provincies kunnen dan experimenteren met een lagere leeftijd. Op basis van de ervaringen daarmee kan dit worden uitgebreid naar andere verkiezingen. Het wijzigen van de G …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?