Luister naar

Minister Slob wil reclames voor sekslijnen verbieden

Nieuws
Reclames voor sekslijnen moeten verdwijnen. Minister Arie Slob (Media) vindt deze reclames op commerciële zenders onwenselijk. Er zit een suggestie in 'dat je op een bepaalde manier met vrouwen om kan gaan', die hij niet steunt.
Remco van Mulligen
dinsdag 20 oktober 2020 om 03:00 aangepast 07:13
Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media (ChristenUnie)
Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media (ChristenUnie) beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Dat schrijft Slob vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat vooral om reclames voor sekslijnen. Commerciële zenders als RTL4, RTL5, SBS6 en RTL7 zenden die na middernacht uit. De minister wil voorkomen dat mensen hier ongewild mee geconfronteerd worden.

Hij verwijst in de brief naar de #MeToo-beweging van de laatste jaren. Dit is een voorbeeld van hoe er juist meer nadruk komt te liggen op 'een zorgvuldige omgang met elkaar en elkaars seksualiteit'.

Het aanbieden van diensten voor telefoonseks is in Nederland toegestaan. Slob wil echter de aanbieders hiervan aanmoedigen om al vooruitlopend op het mogelijke verbod te stoppen met hun tv-reclames.

Op de publieke omroep zijn er geen dergelijke reclames. Slob streeft er al jaren naar de reclamezendtijd bij de publieke zenders terug te brengen. Het verbod op seksreclames geldt voor alle commerciële televisiezenders in Nederland. RTL, dat gevestigd is in Luxemburg, valt dus formeel gezien buiten het verbod.

Het is voor het eerst dat Nederland reclames voor sekslijnen volledig verbiedt. Wel waren er al regels voor het uitzenden van reclames voor erotiek of porno. Die mogen zich bijvoorbeeld niet tot minderjarigen richten.

De belangrijkste andere verandering die Slob aankondigt is dat ongeveer 300 Nederlandse YouTube-kanalen ook onder de Mediawet gaan vallen. Ze zullen bijvoorbeeld moeten voldoen aan de eisen van de Kijkwijzer. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Afrika hoeft abortus niet te verruimen, zegt minister, maar: 'Mensenrechten zijn niet exclusief westers'

Afrikaanse landen hoeven niet eerst de Europese normen en waarden over te nemen, voordat ze een handelsverdrag krijgen met de Europese Unie. Dat heeft minister Schreinemacher geantwoord op Kamervragen.

Afbeelding

BBB kan met haar charmeoffensief beter niet stoppen bij de Nederlandse grens

BBB is bezig met een charmeoffensief in de provincies. Intussen moet Caroline van der Plas oppassen dat ze elders geen sympathie verspeelt. Zo kan ze Brussel nog weleens hard nodig hebben, wil ze écht iets bereiken.

Afbeelding

Kabinet stuurt asielwet ondanks kritiek in ongewijzigde vorm naar Tweede Kamer

Het kabinet neemt de kritiek van de Raad van State, gemeenten en Veiligheidsberaad op de beoogde ‘spreidingswet’ voor asielopvang niet over. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met het oorspronkelijke wetsvoorstel.

Afbeelding

Einde in zicht voor tijdelijk huurcontract: Kamer wil positie huurders verstevigen

De Tweede Kamer ligt op koers om de regels voor particuliere huur aan te scherpen. Het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden, lijkt te kunnen rekenen op een overgrote meerderheid.

Afbeelding

Strategische stem kan coalitie nog aan een zeer gewilde 23ste zetel helpen, en de CU aan een derde zetel

Hoewel de regeringscoalitie volgens de laatste prognoses 22 zetels haalt in de Eerste Kamer, is er een grote kans dat de vier partijen nog een extra zetel in de wacht slepen. Een Statenlid van VVD, CDA of D66 moet dan op de ChristenUnie stemmen.

Afbeelding

Spanning loopt op: de identiteitscrisis van het CDA bezorgt ook het kabinet kopzorgen

Het CDA hobbelt van het ene naar het andere crisisoverleg over de desastreus verlopen verkiezingen. De partij vindt dat de politieke realiteit een andere houding op stikstofgebied vereist. Maar daar botst het met D66.