Ontwikkelingsorganisaties slaan alarm om ‘historisch laag’ budget

Nieuws
Ontwikkelingsorganisaties hebben grote zorgen over de Nederlandse bijdrage aan hulp voor arme landen. Die stevent volgens Oxfam Novib, Cordaid en Prisma af op een historisch dieptepunt. ‘Het is beschamend dat we miljarden euro’s in onze eigen industrie steken, maar er voor de meest kwetsbare mensen op deze wereld nauwelijks iets overblijft.’
donderdag 17 september 2020 om 00:37 aangepast 02:38
Minister Wopke Hoekstra van Financiën. De begroting voor ontwikkelingssamenwerking is volgens hulporganisaties 'beschamend' laag.
Minister Wopke Hoekstra van Financiën. De begroting voor ontwikkelingssamenwerking is volgens hulporganisaties 'beschamend' laag. anp / Phil Nijhuis

Den Haag

De organisaties wijzen erop dat Nederland steeds verder wegdrijft van de internationale afspraak tussen rijke landen om 0,7 procent van het bruto nationaal inkomen (bni) te besteden aan ontwikkelingshulp. Het kabinet heeft vanwege de coronacrisis extra geld vrijgemaakt voor noodhulp aan arme landen, maar dat gaat ten koste van hulpgeld in toekomstige jaren. Daardoor besteedt Nederland over drie jaar naar schatting nog maar 0,52 procent van het bni aan ontwikkelingssamenwerking – de laagste bijdrage in de geschiedenis.

‘Een beschamende keuze’, vindt Cordaid-directeur Kees Zevenbergen. ‘De wereld verkeert in een ongekende crisis, die het hardst wordt gevoeld in arme landen vanwege de vaak slechte gezondheidszorg. Het is gezien de na..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kuik en Van der Graaf deden onderzoek naar de problemen bij aardgaswinning. 'Er ligt opdracht voor de regering'

‘Een systeem kan ervoor zorgen dat mensen worden vermalen’, zegt Kamerlid Anne Kuik. De Tweede Kamer debatteert deze week met het kabinet over het onderzoek naar alles wat er mis ging bij de aardgaswinning in Groningen.

Afbeelding

VVD-achterban verliest geduld. 'Mark schiet eens op', waarschuwt fractievoorzitter Sophie Hermans

De VVD wil dat het kabinet op korte termijn met concrete maatregelen komt om het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt in te perken. Sommige partijleden willen dat de VVD nu al uit het kabinet stapt.

Afbeelding

Op haar eerste congres als partijleider heeft Mirjam Bikker een duidelijke boodschap aan coalitiegenoten

Ongewild hing het asielvraagstuk zaterdag toch weer boven het ChristenUnie-congres. Tijdens haar eerste congresspeech als partijleider bakende Mirjam Bikker op dat thema haar grenzen af.

Afbeelding

ChristenUnie-partijleider Mirjam Bikker op congres: 'Verantwoordelijkheid pakken in opvang asielzoekers'

In plaats van ‘stoere plannetjes voor de korte termijn’ moet Nederland zijn verantwoordelijkheid pakken in het opvangen van asielzoekers. Dat zei Mirjam Bikker zaterdag op het congres van de ChristenUnie.

Afbeelding

SP herziet na kwart eeuw eigen principes: geen strijd meer voor een maximumloon of vertrek uit de NAVO

De SP stemt zaterdag op haar ledencongres voor het eerst in een kwarteeuw over herziening van het beginselprogramma. De strijd voor meer zeggenschap van werknemers blijft.

Afbeelding

ChristenUnie-voorzitter Ankie van Tatenhove: 'De uitersten laten zich steeds meer horen'

De flanken roeren zich binnen de ChristenUnie, ziet partijvoorzitter Ankie van Tatenhove. Of het nu gaat om asiel, klimaat of homoseksualiteit: leden schromen niet hun mening kenbaar te maken.