Ontwikkelingsorganisaties slaan alarm om ‘historisch laag’ budget

Nieuws
Ontwikkelingsorganisaties hebben grote zorgen over de Nederlandse bijdrage aan hulp voor arme landen. Die stevent volgens Oxfam Novib, Cordaid en Prisma af op een historisch dieptepunt. ‘Het is beschamend dat we miljarden euro’s in onze eigen industrie steken, maar er voor de meest kwetsbare mensen op deze wereld nauwelijks iets overblijft.’
donderdag 17 september 2020 om 00:37 aangepast 02:38
Minister Wopke Hoekstra van Financiën. De begroting voor ontwikkelingssamenwerking is volgens hulporganisaties 'beschamend' laag.
Minister Wopke Hoekstra van Financiën. De begroting voor ontwikkelingssamenwerking is volgens hulporganisaties 'beschamend' laag. anp / Phil Nijhuis

Den Haag

De organisaties wijzen erop dat Nederland steeds verder wegdrijft van de internationale afspraak tussen rijke landen om 0,7 procent van het bruto nationaal inkomen (bni) te besteden aan ontwikkelingshulp. Het kabinet heeft vanwege de coronacrisis extra geld vrijgemaakt voor noodhulp aan arme landen, maar dat gaat ten koste van hulpgeld in toekomstige jaren. Daardoor besteedt Nederland over drie jaar naar schatting nog maar 0,52 procent van het bni aan ontwikkelingssamenwerking – de laagste bijdrage in de geschiedenis.

‘Een beschamende keuze’, vindt Cordaid-directeur Kees Zevenbergen. ‘De wereld verkeert in een ongekende crisis, die het hardst wordt gevoeld in arme landen vanwege de vaak slechte gezondheidszorg. Het is gezien de na..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. In een afrondend Kamerdebat over Adema's mestbeleid kwamen D66 en ChristenUnie hard in aanvaring.

Afbeelding

Coalitie gefrustreerd over opstelling linkse partijen in salderingsdebat

In het debat over de salderingsregeling voor zonnepanelen staan de verhoudingen tussen de regeringspartijen en GroenLinks/PvdA op scherp. Met name het feit dat de linkse partijen hun steun koppelen aan ander kabinetsbeleid wekt wrevel.

Afbeelding

Adema diep door het stof. Maar hij weet niet zeker of boeren méér mest mogen blijven uitrijden

Mogen Nederlandse boeren de komende jaren nog méér mest blijven uitrijden? Ondanks alle tumult weet minister Adema dat nog steeds niet zeker. Woensdag ging hij diep door het stof in de Tweede Kamer.

Afbeelding

Wat volgt er na de komma van de excuses voor het slavernijverleden?

Een komma, geen punt, zei premier Mark Rutte over de excuses voor het slavernijverleden die hij 19 december aanbood. Maar wat volgt er precies na die komma, vroeg de Tweede Kamer zich woensdag af.

Afbeelding

Kabinet gokte en verloor in mestconflict met Brussel, maar gaat zelf over de handhaving

Het kabinet ging er voetstoots van uit dat het glasheldere afspraken met de Europese Commissie over het Nederlandse mestbeleid straffeloos kon negeren. Geen gekke gedachte, want lidstaten moeten die EU-wetten zélf handhaven.

Afbeelding

Het kabinet heeft het minimumloon flink verhoogd, 'maar dat is niet genoeg'

Dat zegt Peter Heijkoop namens alle wethouders Sociale Zaken. Heijkoop - die zelf wethouder is in Dordrecht - is vandaag één van de sprekers tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over rondkomen.