Luister naar

De Jonge wil vanaf 11 mei weer bezoek toelaten in aantal verpleeghuizen

Nieuws
Een eerste groep verpleeghuizen zou vanaf 11 mei weer in beperkte mate bezoekers moeten kunnen toelaten. Daarbij gaan sowieso strenge eisen gelden.
Gerard Beverdam
maandag 27 april 2020 om 05:45 aangepast 19:11
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) spreekt via een videoverbinding met bewoners van een verpleeghuis in Sint Willebrord. De bewindsman wil snel beginnen met een pilot in een aantal verpleeghuizen, om onder strenge voorwaarden weer bezoek toe te staan.
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) spreekt via een videoverbinding met bewoners van een verpleeghuis in Sint Willebrord. De bewindsman wil snel beginnen met een pilot in een aantal verpleeghuizen, om onder strenge voorwaarden weer bezoek toe te staan. beeld anp / Marco de Swart

Sint Willebrord

Dat zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in gesprek met het Nederlands Dagblad. ‘Ik ben nu bezig met een voorstel voor de bezoekregeling, waarover ik op maandag 4 mei advies wil vragen aan het Outbreak Management Team’, aldus de bewindsman. Dat team van medische experts adviseert het kabinet over het terugdringen van het coronavirus. Volgende week woensdag, 6 mei, wil De Jonge vervolgens een besluit nemen, ‘zodat we op 11 mei met een pilot kunnen starten van een groep verpleeghuizen die vooruitloopt op de rest van het land. We moeten eerst zien hoe dat in de praktijk gaat.’

Sinds 20 maart geldt een strikt bezoekverbod voor verpleeghuizen, vanwege de uitbraak van het coronavirus. Een vaccin laat op zich wachten, en in de tussentijd zullen kwetsbare ouderen zo veel mogelijk moeten worden beschermd. Het handhaven van een totaal bezoekverbod is volgens De Jonge niet acceptabel. ‘We moeten zoeken hoe we het menselijke aspect, en wat medisch noodzakelijk is, beter kunnen combineren.’

aantal voorwaarden

Volgens De Jonge moet bij een versoepeling eerst worden gekeken of een verpleeghuis dat aankan. ‘Is bijvoorbeeld het aantal besmettingen nihil? Dat is een belangrijke voorwaarde, omdat je dan weet dat die locatie in staat is strikt de hygiënemaatregelen na te leven. Een tweede vraag is: wíé gaat dan op bezoek? Dat kan niet Jan en alleman zijn. Misschien moeten we dat beperken tot één mantelzorger of contactpersoon per verpleeghuisbewoner.’

Voor die bezoeker gaan ook strikte eisen gelden, zegt minister De Jonge. ‘Wat we heel strak moeten toetsen, is of die persoon zich nauwgezet aan alle hygiënemaatregelen houdt en alles doet om te voorkomen zelf besmet te raken. Dat zal dus ook véél verantwoordelijkheid van mensen zelf vragen. Dat besef moet er echt zijn, voordat we de bezoekersregeling iets kunnen verruimen. Want het wordt sowieso niet terug naar normaal, maar naar een niéuw normaal. Dat vereist zelfdiscipline.’

En waar in het verpleeghuis zal het bezoek moeten plaatsvinden? ‘Misschien moet dat in een aparte ruimte. Ook zal het op afspraak moeten, zodat niet een hele stroom aan bezoekers tegelijk door de gang loopt. Dat kan echt niet’, stelt de minister.

De Jonge wil met een beperkt aantal verpleeghuizen ‘vóóruit gaan leren’ op de rest van het land. ‘Daarna hopen we stapsgewijs ook in andere verpleeghuizen de bezoekersregeling iets te kunnen verruimen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

BBB kan met haar charmeoffensief beter niet stoppen bij de Nederlandse grens

BBB is bezig met een charmeoffensief in de provincies. Intussen moet Caroline van der Plas oppassen dat ze elders geen sympathie verspeelt. Zo kan ze Brussel nog weleens hard nodig hebben, wil ze écht iets bereiken.

Afbeelding

Kabinet stuurt asielwet ondanks kritiek in ongewijzigde vorm naar Tweede Kamer

Het kabinet neemt de kritiek van de Raad van State, gemeenten en Veiligheidsberaad op de beoogde ‘spreidingswet’ voor asielopvang niet over. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met het oorspronkelijke wetsvoorstel.

Afbeelding

Einde in zicht voor tijdelijk huurcontract: Kamer wil positie huurders verstevigen

De Tweede Kamer ligt op koers om de regels voor particuliere huur aan te scherpen. Het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden, lijkt te kunnen rekenen op een overgrote meerderheid.

Afbeelding

Strategische stem kan coalitie nog aan een zeer gewilde 23ste zetel helpen, en de CU aan een derde zetel

Hoewel de regeringscoalitie volgens de laatste prognoses 22 zetels haalt in de Eerste Kamer, is er een grote kans dat de vier partijen nog een extra zetel in de wacht slepen. Een Statenlid van VVD, CDA of D66 moet dan op de ChristenUnie stemmen.

Afbeelding

Spanning loopt op: de identiteitscrisis van het CDA bezorgt ook het kabinet kopzorgen

Het CDA hobbelt van het ene naar het andere crisisoverleg over de desastreus verlopen verkiezingen. De partij vindt dat de politieke realiteit een andere houding op stikstofgebied vereist. Maar daar botst het met D66.

Afbeelding

Wiersma tracht Kamer gerust te stellen: Lentekriebels-lessen zijn heus wel aangepast aan de leeftijd

Zonder uit te willen sluiten dat er weleens iets mis gaat, heeft het kabinet geen probleem met de seksuele voorlichting die deze week op veel basisscholen wordt gegeven, stelde minister Wiersma in de Tweede Kamer.