Luister naar

‘Voltooid leven’ verdeelt tot op bot

Achtergrond
Donderdag verschijnt een langverwacht rapport naar de omvang en omstandigheden van de groep mensen die zijn leven voltooid acht, en die geen aanspraak kunnen maken op de bestaande Euthanasiewet.
Gerard Beverdam
dinsdag 28 januari 2020 om 20:50 aangepast 09:10
VVD-Kamerlid Ockje Tellegen.
VVD-Kamerlid Ockje Tellegen. beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Bestaan ze nou echt? Ouderen aan wie lichamelijk en geestelijk weinig mankeert, maar die toch liever willen sterven? En zo ja: wat voelen ze, wat willen ze? Wat het antwoord op die vragen ook is, ‘voltooid leven’ blijft de politiek verdelen.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft voor dat onderzoek Els van Wijngaarden, universitair hoofddocent en onderzoeker aan de Universiteit voor Humanistiek, benaderd. Eerder deed zij promotieonderzoek naar mensen die ‘klaar met leven’ waren, en concludeerde dat er vaak andere problematiek achter de stervenswens schuilgaat. ‘Wat mij daarvan vooral is bijgebleven’, zegt ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik, ‘is dat mensen vaak niet per se dood wilden, maar niet het leven wilden zoals ze dat leidden.’ Ze hoopt dat het nieuwe onderzoek vooral inzicht geeft ‘in wat lijden aan het leven precies is, en wat dit van overheid en samenleving vraagt’.

Maar bij het liberale deel van de regeringscoalitie - VVD en D66 - leeft de overtuiging dat voor ‘voltooid leven’ iets moet worden geregeld. Al erkent VVD-Kamerlid Ockje Tellegen dat het ‘hoe’ niet eenvoudig is. ‘Ik wil deze mensen graag tegemoet komen; dat is mijn overtuigde liberale idee. Maar uiteindelijk gaat het om het mogelijk maken van hulp bij zelfdoding, en dat is lastig.’ Bovendien wil Tellegen dat de bestaande Euthanasiewet er niet door in het gedrang komt. ‘Dat is een prachtige wet; ik ben heel terughoudend daaraan te gaan sleutelen.’

De VVD-politica hoopt dat Van Wijngaarden donderdag duidelijk kan maken om welke groep mensen het nou precies gaat. ‘Wat motiveert hen om dit te willen? Wat verstaan ze onder voltooid leven, en wat verlangen ze precies?’ Het rapport wordt een nieuwe bouwsteen voor de gedachtevorming bij de liberalen, zegt Tellegen, net als de maatschappelijke discussie die de komende maanden erover plaatsvindt.

Bij D66 is het debat al veel meer uitgekristalliseerd. Er moet hoe dan ook een wetsvoorstel komen, en Kamerlid Pia Dijkstra verwacht dat dit zeker ‘voor de zomer’ klaar is. Ze krijgt naar eigen zeggen zo veel steun van ouderen, ‘dat ik me niet kan voorstellen dat ik mijn wetsvoorstel niet indien’. Dijkstra is benieuwd wat het onderzoek zegt over hoe mensen een regeling voor stervenshulp voor zich zien. ‘Wat wordt bedoeld met controle over het levenseinde? Wat stellen mensen zich erbij voor?’

CDA-Kamerlid Harry van der Molen is vooral benieuwd hoe groot de groep mensen is die hun leven voltooid vinden. ‘Vanuit de medische beroepsgroep hoor ik dat ze het niet zo zien in de praktijk, maar aan de andere kant zijn er heel uitgesproken voorstanders.’ Zijn partij ziet niets in een nieuwe wet, haast Van der Molen zich te zeggen. ‘Stel dat zo’n wet er komt voor mensen vanaf 75 jaar. Dan gaat iedereen vanaf die leeftijd nadenken over de vraag of je nog wel verder wilt leven. Ik ontken zeker niet dat ouder worden ook heel eenzaam kan zijn, bijvoorbeeld als je iedereen overleeft. De vraag is alleen: hebben we dan wetgeving nodig om het leven te beëindigen, of ligt er voor de samenleving een opdracht?’

Bij CDA en ChristenUnie is er ergernis over het feit dat D66 het wetsvoorstel hoe dan ook wil doorzetten, wat er ook uit het nieuwe onderzoek komt. Maar ze hebben die mogelijkheid wel, staat in het regeerakkoord. Op de vraag wat dit betekent voor de verhoudingen binnen de coalitie, zegt ChristenUnie-Kamerlid Dik: ‘Dat wordt in elk geval interessant. Het is heel duidelijk waar wij staan.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.

Afbeelding

Partijen willen meer geld voor weg en spoor Noord-Nederland

Er moet meer geld naar de infrastructuur in Noord-Nederland vinden meerdere partijen in de Tweede Kamer. Het kabinet maakte onlangs bekend ongeveer 7,5 miljard euro in wegen, rails en fietspaden te investeren, maar slechts een klein deel hiervan gaat naar het noorden van het la..

Afbeelding

Vaste contracten voor NPO-personeel en een nieuwe Mediawet. ‘Er gaat heel veel rollen’

Tweede Kamerleden willen dat de positie van NPO-medewerkers wordt versterkt om de kans op misstanden zoals bij De Wereld Draait Door (DWDD) te verkleinen. En de Mediawet wordt aangepast, verwacht Uslu.

Afbeelding

Partijcongres ChristenUnie: migratiekwesties en ongemak om pleidooi tegen homoseksuele kandidaat

Na maanden van spanningen over asiel en migratie leek de CU in relatieve rust te kunnen toewerken naar het partijcongres. Het interview dat Segers aan het AD gaf, bracht toch nog kortstondig verandering in de rust.