Luister naar

De Staat gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechter om ISIS-kinderen terug te laten keren

Nieuws
De staat gaat in beroep tegen het vonnis van de rechter van maandag over het terughalen van kinderen van ISIS-vrouwen uit Noord-Syrië.
dinsdag 12 november 2019 om 14:09

Den Haag

Dat hebben de ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Stef Blok (Buitenlandse Zaken) dinsdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. Het kort geding was aangespannen namens 23 vrouwen en hun 56 kinderen, die vastzitten in twee kampen in het noorden van Syrië. De voorzieningenrechter in Den Haag bepaalde dat de staat er alles aan moet doen om de kinderen naar Nederland te halen.

Volgens de ministers zijn er echter nog dingen onduidelijk. ‘De uitspraak roept vragen op over een aantal aspecten dat mogelijk onvoldoende is meegewogen, waaronder de internationale betrekkingen’, aldus de ministers. ‘Het kabinet heeft besloten in beroep te gaan bij een hogere rechter om hier zo spoedig mogelijk duidelijkheid over te krijgen.’

Grapperhaus en Blok gaan wel meteen aan de slag met de uitspraak van de rechter, ondanks het hoger beroep. ‘De rechter heeft bepaald dat het vonnis dat er nu ligt direct uitgevoerd moet worden. Dat betekent dat het kabinet een aanvang zal maken met de nakoming van de inspanningsverplichting.’

ISIS-vrouwen

Voor de terugkeer van de ISIS-vrouwen zelf hoeft de staat zich niet in te zetten, oordeelde de rechter. Maar als de Koerden die de kampen in Noord-Syrië bewaken de kinderen niet zonder moeders willen laten vertrekken, ontstaat er een nieuwe situatie. Dan moet de overheid wel kijken of zowel moeders als kinderen kunnen worden teruggehaald.

Advocaten van de ISIS-vrouwen hielden er al rekening mee dat de staat in beroep zou gaan tegen het terughalen van kinderen uit twee kampen in Noord-Syrië. Advocaat André Seebregts wijst erop dat de staat binnen veertien dagen al het nodige moet doen om in ieder geval de kinderen te repatriëren. Voor de ISIS-vrouwen bestaat die verplichting niet. De advocaten denken dat de vrouwen meteen meekomen, omdat de Koerden ook van hen af willen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Als vrouwen meer gaan werken, betekent dat ook iets voor de rol van de man in het huishouden

Of het nu gaat om een gelijke arbeidspositie of om straatintimidatie: mannen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. In het streven naar een gelijkwaardige samenleving blijft de man te vaak achter, vindt een deel van de Kamer.

Afbeelding

Wie wil nog Kamerlid worden? ‘Het is een ondankbare baan’

Hoge werkdruk, bedreigingen, verharding en wantrouwen: het zijn de schaduwzijden van een baan als politicus. Iris Vrolijks en Sophie Koppejan weten van huis uit wat dit betekent. Ambiëren zij een politieke carrière?

Afbeelding

Wat mogen kinderen leren op zondags- en Koranscholen? Graag een afgebakende definitie

Als kinderen op een zondags- of Koranschool zitten, mogen ze dan zomaar álles te horen krijgen? De politiek wil duidelijke misstanden kunnen aanpakken, maar belandt ook al snel in een discussie over de onderwijsvrijheid.

Afbeelding

Rutte wil leraar worden na zijn aftreden, zegt hij. Wat deden de vorige premiers?

Premier Rutte zegt dat hij na zijn aftreden fulltime voor de klas wil staan. Wat deden zijn voorgangers nadat ze de politieke top hadden bereikt? Tot nu toe koos geen enkele ex-premier voor een baan in de klas.

Afbeelding

Staatssecretaris Van Ooijen gaat voor nul daklozen: ‘Geef ze met voorrang een woning’

Door financiële problemen belandt een groeiende groep mensen op straat, ziet ook staatssecretaris Maarten van Ooijen. Neem hun schulden over en geef daklozen een woning, zegt hij. ‘Dat is maatschappelijk heel lucratief.’

Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.