Luister naar

Christelijke docent mag aan Gay Pride meedoen

Nieuws
DEN HAAG - Leraren op christelijke scholen die deelnemen aan de Gay Pride, lid zijn van een homo-organisatie of hand in hand lopen met een partner van hetzelfde geslacht, zouden niet mogen worden ontslagen.
redacteur Gerard Beverdam
dinsdag 3 maart 2015 om 20:30
Christelijke docent mag aan Gay Pride meedoen
Christelijke docent mag aan Gay Pride meedoen

'We kunnen ons niet voorstellen dat eisen om zoiets niet te doen, door de rechter als passend en noodzakelijk worden gezien', zei Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66) dinsdag in de Eerste Kamer. Daar verdedigde zij samen met GroenLinks, VVD, PvdA en SP het wetsvoorstel waarmee de 'enkelefeitconstructie' uit de Algemene wet gelijke behandeling wordt geschrapt.

Volgens de vijf partijen wordt daarmee de rechtspositie van met name homoseksuele docenten in het bijzonder onderwijs duidelijker. Met de huidige wet is ontslag van homo's mogelijk, stellen de initiatiefnemers van de wetswijziging, terwijl vergelijkbare gedragingen voor hetero's geen probleem hoeven zijn.

privéleven

Omdat bij rechtszaken ook de parlementaire wetsbehandeling van belang kan zijn, koos Bergkamp er bewust voor tijdens het debat concrete voorbeelden te noemen. Scholen en andere identiteitsgebonden instellingen mogen wel eisen stellen, zei Bergkamp, maar die mogen niet te ver ingrijpen op het privéleven. 'Zeker niet waar het de grondrechten van individuen betreft.' Beroepsvereisten mogen niet leiden tot discriminatie op grond van seksuele gerichtheid, vinden de initiatiefnemers.

Toch erkende zowel Bergkamp als minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) dat het uiteindelijk aan de rechter is, te oordelen of zulke eisen 'passend en noodzakelijk' zijn, gelet op de grondslag. Ook stellen ze dat met het wetsvoorstel geen rangorde wordt aangebracht in de grondrechten, zoals het non-discriminatiebeginsel en de vrijheid van onderwijs.

positief advies

Die uitspraken waren voor het CDA belangrijk. Senator Sophie van Bijsterveld gaat daarom het wetsvoorstel met een positief advies aan haar fractie voorleggen, liet ze dinsdagavond weten. In de Tweede Kamer stemden de christendemocraten ook voor het voorstel, op één Kamerlid na.

Minister Plasterk deed een beroep op de CDA-senatoren om de initiatiefwet te steunen. 'Dat zou een belangrijk signaal zijn naar leraren op christelijke scholen', zei Plasterk, die het voorstel 'fijnzinnig en afgewogen' noemde.

Van Bijsterveld wees erop dat casuïstiek niet aan de politiek, maar aan de rechter is. 'Bij dergelijke zaken spelen veel factoren een rol.'

ondergeschikt

SGP-senator Gerrit Holdijk zei dat de initiatiefnemers de grondwettelijke vrijheid van onderwijs hadden moeten aanpassen, als ze de rechten die daarbij horen, willen inperken. Hij heeft er moeite mee dat via gewone wetten de werking van grondrechten wordt begrensd. Hij vindt dat via het initiatief de vrijheid van onderwijs ondergeschikt wordt gemaakt aan het gelijkheidsbeginsel, al wordt dat formeel ontkend. 'Anders gezegd: hoelang kan men doorgaan met het trekken van haren uit een paardenstaart, zodat het toch nog een paardenstaart blijft?'

stemming

ChristenUnie-senator Roel Kuiper zei dat sommige morele gedragingen horen bij de uitoefening van het geloof. 'Daarom neem ik de grondrechtenkwestie zwaarder op dan de initiatiefnemers.' Kuiper houdt liever vast aan de 'enkelefeitconstructie'. Die wordt door christelijke scholen niet gebruikt om zich op een gemakkelijke manier van docenten te ontdoen', stelde hij.

Volgende week dinsdag wordt gestemd. Alle niet-confessionele fracties waren sowieso al voor.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De ministers Carola Schouten en Steven van Weyenberg maandag tijdens het Nationaal Jeugddebat in de Tweede Kamer.

Geroffel en 'woehoes' in de Tweede Kamer: 'We moesten toch van het oude meubilair af'

Het jaarlijkse Nationaal Jeugddebat stond maandag, onder meer, in het teken van misleidende financiële producten. De aanwezige ministers hadden het niet gemakkelijk. ‘Het echte vragenvuur begint nu pas.’

In de ontvangsthal liggen bierviltjes met een foto van SGP-Europarlementariër en lijsttrekker Bert-Jan Ruissen op tafel. ‘Geef Bert-Jan een tweede ronde!’, staat erbij.

Niet alleen het Wilhelmus, maar ook het volkslied van Israël klinkt op de SGP-jongerendag

Is Europa ons de baas of zijn wij Europa de baas? Over die vraag denken ruim vierhonderd jongeren na tijdens de SGP-jongerendag. ‘Als we alles nou wat lokaler zouden organiseren, krijgt de burger veel meer zeggenschap.'

Kamervoorzitter Martin Bosma, voorheen mediawoordvoerder van de PVV, met zijn opvolger Martine van der Velde. Voor een visie op de media verwees zij deze week naar 'de onderhandelingstafel'.

Wilders' weerzin tegen onafhankelijke pers kan een kabinetsformatie met de PVV nog opbreken

Van onafhankelijke pers moet de PVV niks hebben. Dat kan een breekpunt worden in de formatie. En wat het mediadebat ook demonstreerde: een PVV-Kamerlid dat bijna niks zegt, maar de verslaggeving afdoet als ‘mening’.

Betrokkenen zitten aan tafel voor aanvang van een gesprek over de formatie van een nieuw kabinet.

In de formatie is het ieder voor zich: de vier partijen praten nauwelijks nog met elkaar

Na bijna vijf maanden praten wil de liefde tussen PVV, VVD, NSC en BBB maar niet opbloeien. De vier zitten niet eens meer met elkaar aan de onderhandelingstafel. Komt dat kabinet er nog wel?

Op pad met Bas Eickhout door de Brusselse wandelgangen. 'Ursula von der Leyen heeft de Groenen straks écht nodig.'

Met Europarlementariër Eickhout door de wandelgangen. 'Hé schat, wat doe jij met die vrachtwagentjes?'

Bas Eickhout is Nederlands bekendste Europarlementariër, een energiebom die élke Brusselse sluiproute lijkt te kennen. Met zijn GroenLinks-idealen blijkt hij genuanceerder dan dat je op het eerste oog zou denken.

Geert Wilders PVV staat de media te woord in de Tweede kamer.

Waarom Wilders' vijandschap tegen de media de kabinetsformatie kan opbreken

Het mediadebat markeerde een diepe kloof tussen de PVV en de drie partijen die met haar willen regeren. Wilders staat vijandig tegenover de pers, en hij vertrouwt zijn fractieleden nauwelijks vrijheid van spreken toe.