Luister naar

Coalitie vreest de nacht van Duivesteijn

Nieuws
DEN HAAG - PvdA-senator Adri Duivesteijn kan het kabinet vandaag in een lastig parket brengen door tegen de verhuurdersheffing voor corporaties te stemmen. Sommigen speculeren al over de nacht van Duivesteijn.
redacteurEduard Sloot
dinsdag 17 december 2013 om 08:45
Coalitie vreest de nacht van Duivesteijn
Coalitie vreest de nacht van Duivesteijn

In Den Haag zijn alle ogen vandaag gericht op PvdA-senator Adri Duivesteijn. Hij kan in zijn eentje de verhuurdersheffing van 1,7 miljard euro voor woningcorporaties tegenhouden. Want zonder zijn steun is er voor dat plan geen meerderheid in de Eerste Kamer. Dat zou een nieuwe tegenvaller zijn voor het kabinet. Een tegenvaller die bovendien een flink gat slaat in de begroting.

Duivesteijn heeft naar verluidt grote moeite met de verhuurdersheffing. De PvdA-senator staat hiermee lijnrecht tegenover het in februari gesloten Woonakkoord, waar ook zijn eigen PvdA voor heeft getekend. In dat Woonakkoord spraken PvdA, VVD en D66, ChristenUnie en SGP af dat de verhuurdersheffing voor de woningcorporaties omlaag zou gaan van twee miljard naar 1,7 miljard euro en dat de huren minder hard stijgen.

probleem

Duivesteijn vreest dat woningcorporaties door de heffing straks geen geld meer hebben om te investeren. Zoals de plannen er nu uitzien, komen hierdoor alle investeringen van corporaties verder stil te liggen, zei de PvdA-senator al in maart in NRC. Daarmee ontstaat een sociaal-maatschappelijk probleem in gebieden waar investeringen nodig zijn.

Hij doelt daarmee met op krimpgebieden en verouderde stadswijken. Volgens het kabinet kunnen de corporaties de verhuurdersheffing grotendeels betalen uit de huurverhogingen die in het Woonakkoord zijn afgesproken. Verder kunnen zij huurwoningen verkopen, stelt het kabinet.

Druk op Duivesteijn groot

Aan de vooravond van het Eerste Kamerdebat over de verhuurdersheffing lijkt de patstelling nog altijd niet opgelost. Een poging van PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher om Adri Duivesteijn op andere gedachten te brengen, lijkt vooralsnog gestrand. Gisteren zeiden de partijen die onderhandelen over een aanpassing van het pensioenakkoord daarom eerst het debat van vandaag af te willen wachten.

Als de PvdA-senator nee zegt, brengt dat het kabinet in een lastig parket. Dan zijn nieuwe onderhandelingen nodig. Het slaat immers een gat van 1,7 miljard euro in de begroting. Maar het zet ook de politieke verhoudingen onder druk. Het is immers lastig zaken doen, ook met gedoogpartijen D66, SGP en ChristenUnie, als de coalitie zelf niet op één lijn zit. Sommigen vrezen dat het kabinet bij een nee van Duivesteijn niet verder kan, en speculeren daarom nu al op een nacht van Duivesteijn.

volkshuisvesting

Maar misschien valt het mee en laat Duivesteijn zich door de PvdA-top alsnog overtuigen, of wordt hij tegemoetgekomen. Premier Mark Rutte zei afgelopen vrijdag te vertrouwen op een goede afloop. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei gisteren dat hij rekent op steun van de PvdA in de Eerste Kamer.

D66-senator Roger van Boxtel voerde gisteren op BNR de druk alvast op. Ik ga er toch van uit dat Duivesteijn niet het risico wil nemen om het kabinet te laten struikelen op alleen de volkshuisvesting. Want we hebben op het ogenblik echt op allerlei andere onderwerpen forse besluiten te nemen.


akkoord over pensioenakkoord in zicht

De coalitiepartijen en D66, CU en SGP hopen het vandaag eens te worden over de financiering van het pensioenakkoord. Dat zei Arie Slob (ChristenUnie) gistermiddag na afloop van het overleg op het ministerie van Financiën. Het gaat over extra bezuinigingen die nodig zijn om het akkoord te bekostigen.

Aan de wensen van de oppositie zit natuurlijk een prijskaartje vast, zei Slob. En aangezien het kabinet een begrotingsakkoord heeft gesloten met D66, ChristenUnie en SGP ligt het voor de hand om het met die partijen eerst eens te worden over aanvullende bezuinigingen. Vervolgens kan met het CDA en GroenLinks verder gesproken worden over de invulling van het pensioenakkoord. Die partijen zaten tot vorige week aan tafel. Een financiële deal biedt enig comfort om daadwerkelijk een pensioendeal te sluiten, zei Slob. Regeringspartijen VVD en PvdA hebben de steun van de oppositie nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Ook de andere partijen toonden zich optimistisch. Ik denk dat wel dat we er de komende dagen uit kunnen komen. Ik voelde ook optimisme bij de andere partners, zei PvdA-leider Diederik Samsom. Als er overeenstemming is over de dekking kan het hele pensioendossier worden afgerond met zo veel mogelijk partijen, zei hij.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De ministers Carola Schouten en Steven van Weyenberg maandag tijdens het Nationaal Jeugddebat in de Tweede Kamer.

Geroffel en 'woehoes' in de Tweede Kamer: 'We moesten toch van het oude meubilair af'

Het jaarlijkse Nationaal Jeugddebat stond maandag, onder meer, in het teken van misleidende financiële producten. De aanwezige ministers hadden het niet gemakkelijk. ‘Het echte vragenvuur begint nu pas.’

In de ontvangsthal liggen bierviltjes met een foto van SGP-Europarlementariër en lijsttrekker Bert-Jan Ruissen op tafel. ‘Geef Bert-Jan een tweede ronde!’, staat erbij.

Niet alleen het Wilhelmus, maar ook het volkslied van Israël klinkt op de SGP-jongerendag

Is Europa ons de baas of zijn wij Europa de baas? Over die vraag denken ruim vierhonderd jongeren na tijdens de SGP-jongerendag. ‘Als we alles nou wat lokaler zouden organiseren, krijgt de burger veel meer zeggenschap.'

Kamervoorzitter Martin Bosma, voorheen mediawoordvoerder van de PVV, met zijn opvolger Martine van der Velde. Voor een visie op de media verwees zij deze week naar 'de onderhandelingstafel'.

Wilders' weerzin tegen onafhankelijke pers kan een kabinetsformatie met de PVV nog opbreken

Van onafhankelijke pers moet de PVV niks hebben. Dat kan een breekpunt worden in de formatie. En wat het mediadebat ook demonstreerde: een PVV-Kamerlid dat bijna niks zegt, maar de verslaggeving afdoet als ‘mening’.

Betrokkenen zitten aan tafel voor aanvang van een gesprek over de formatie van een nieuw kabinet.

In de formatie is het ieder voor zich: de vier partijen praten nauwelijks nog met elkaar

Na bijna vijf maanden praten wil de liefde tussen PVV, VVD, NSC en BBB maar niet opbloeien. De vier zitten niet eens meer met elkaar aan de onderhandelingstafel. Komt dat kabinet er nog wel?

Op pad met Bas Eickhout door de Brusselse wandelgangen. 'Ursula von der Leyen heeft de Groenen straks écht nodig.'

Met Europarlementariër Eickhout door de wandelgangen. 'Hé schat, wat doe jij met die vrachtwagentjes?'

Bas Eickhout is Nederlands bekendste Europarlementariër, een energiebom die élke Brusselse sluiproute lijkt te kennen. Met zijn GroenLinks-idealen blijkt hij genuanceerder dan dat je op het eerste oog zou denken.

Geert Wilders PVV staat de media te woord in de Tweede kamer.

Waarom Wilders' vijandschap tegen de media de kabinetsformatie kan opbreken

Het mediadebat markeerde een diepe kloof tussen de PVV en de drie partijen die met haar willen regeren. Wilders staat vijandig tegenover de pers, en hij vertrouwt zijn fractieleden nauwelijks vrijheid van spreken toe.