Fleuro, arie, narie of een biljet van 5 Laroes
Den Haag - Het idee van de leider van de ChristenUnie om de euro te splitsen in een noordelijke sterke en een zuidelijke zwakke munt was bepaald niet nieuw. Maar het is voor geen enkele politicus onwelkom om in de media besproken te worden. Slob twitterde dat Hans Laroes zijn campagneteam mocht komen versterken.
Natuurlijk was het idee van Arie Slob, donderdagavond geuit in het televisieprogramma Knevel en Van de Brink, niet nieuw. Het onderzoek naar splitsing van de euro in een zwakke en sterke munt was al voornemen van het kabinet-Rutte. En de SGP bedankte Slob dat hij zich aansloot bij hun idee.
Helemaal ongelijk had Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf niet. Op 14 november zei hij in het Nederlands Dagblad dat het theoretisch mooi zou zijn, wanneer uit het onderzoek komt dat er een eenvoudige en goedkope weg mogelijk is om via twee muntsoorten uit de crisis te komen. Dat zou passen bij ons stemgedrag uit het verleden. Maar ik vermoed dat dit niet de uitkomst zal zijn.
herinvoering gulden
De ChristenUnie heeft de Tilburgse hoogleraar economie Johan Graafland gevraagd het onderzoek uit te voeren. Eerder onderzocht de PVV een mogelijke herinvoering naar de gulden. Hero Brinkman claimt de bedenker van het idee voor zon onderzoek te zijn.
Uit het rapport, dat werd opgesteld door het Britse bureau Lombard Street Review, bleek dat het op korte termijn 51 miljard euro kost om uit de eenheidsmunt te stappen. Op langere termijn zou het juist geld opleveren.
gevolgen
Ook de SGP wil dat minister De Jager onderzoekt wat de gevolgen kunnen zijn van het opsplitsen van de euro in twee muntsoorten. De Tweede Kamer debatteert binnenkort over de eurocrisis. De splitsing van de euro zou ook worden onderzocht door Franse en Duitse ambtenaren, maar zowel de Duitse bondskanselier Merkel als Europees Commissievoorzitter Barroso noemde een splitsing geen optie.
Al sinds 2010 stuiteren de termen neuro en zeuro door de media. De eerste muntsoort staat voor sterke en gedisciplineerde landen, die hun begrotingstekort beteugelen en verantwoord bezuinigen of stimuleren. De tweede geldeenheid is voor de meer mediterraan levenden in Europa, zij die ouzo boven hoezo? prefereren.
Narie
Maar de vervangende termen neuro en zeuro zijn uiteraard ongeschikt. Ze drukken het chagrijn uit van Jan Modaal die langer moet werken, zijn huis niet kwijt kan en het gevoel over Brussel dat wel steeds meer oplegt, maar geen resultaten boekt. Yoyce Banh twitterde: alleen al vanwege de naamgeving wilt niemand de munt neuro of zeuro noemen. Liever de fleuro. Hans Laroes, tot voor kort de baas van de nieuwsprogrammas van de NOS, had nog betere suggesties: waarom niet de Arie, of de Narie? Slob pakte de guitigheden op, doe eens gek in campagnetijd: Hans, ik wil jou in mijn ondersteuningsteam. Wat een creativiteit ;-)
Slob vond dus ondanks zijn oudbakken voorstel wel weerklank, positief en negatief. Zakenman Richard Branson, nooit te beroerd voor een nieuw idee twitterde de vraag of mensen zich aangesproken voelden door het idee van een Nederlandse partij een derde weg te kiezen tussen haat tegen en sympathie voor de EU.
gevaarlijk
Fel tegen was eurocommissaris Neelie Kroes. Ze zei bij BNR Nieuwsradio dat het lozen van zwakke Zuid-Europese landen alleen al juridisch onmogelijk is. De eurozone is juist bedoeld om ook de zwakkere broeders onder onze hoede te nemen. Volgens haar is zelfs het denken aan splitsing van de euromunt gevaarlijk. We moeten juist verenigd blijven. Het komt er meer dan ooit op aan om niemand eruit te laten gaan. Kroes zag niets in de suggestie van het Duitse weekblad Der Spiegel; een euro zonder Griekenland. Ze pleitte juist voor meer politieke samenwerking in Europa.
Daarmee staat ze haaks op Patrick van Schie, hoofd van het Wetenschappelijk Bureau van de VVD. Hij zei wel iets te voelen voor een neuro en zag in ieder geval niets meer in verdere politieke eenwording van Europa.