De Jager: zoek de beste regeling
DEN HAAG - De beste compensatieregeling voor gedupeerden van woekerpolissen moet de norm worden voor alle compensatieregelingen, vindt minister van Financiën Jan Kees de Jager.
De minister heeft de Tweede Kamer toegezegd aanbieders van beleggingsverzekeringen dringend te adviseren unaniem de beste regeling te volgen. Daarnaast worden de verzekeraars aangespoord de woekerpolisaffaire snel af te handelen, zodat consumenten spoedig weten of en hoeveel compensatie zij krijgen.
De Tweede Kamer heeft nog steeds veel kritiek op de wijze waarop verzekeraars de schade afwikkelen van 'woekerpolissen', dat zijn beleggingsproducten met torenhoge kosten. Het duurt vaak te lang voordat een gedupeerde weet of hij in aanmerking komt voor compensatie. Daarnaast brengen veel verzekeraars extra kosten in rekening als de gedupeerde de beleggingsverzekering wil oversluiten het opgebouwde vermogen wil overhevelen naar een andere polis of rekening.
Ook is het de Kamerleden een doorn in het oog dat de gedupeerde pas aan het einde van de looptijd van het beleggingsproduct, soms pas na tientallen jaren, over de compensatie kan beschikken. Minister De Jager wil dat de financiële toezichthouder AFM voor de zomer nog een overzicht levert van alle compensatieregelingen die zijn getroffen en wat elk de gedupeerde precies oplevert. Aan de hand daarvan wil de minister verzekeraars aansporen gezamenlijk de beste regeling te gaan volgen.
De Jager benadrukt dat het om een advies gaat en niet om een verplichting. ,,De compensatieregelingen zijn door private partijen van consumentenorganisaties en verzekeraars tot stand gekomen. De politiek moet niet op de stoel gaan zitten van deze partijen." De Jager ziet niets in het openbreken van de compensatieregelingen. Het CDA was daar aanvankelijk voor, maar heeft gisteren tijdens het debat zijn verzet opgegeven. Net als de minister voelen de christendemocraten er niets voor om zich te bemoeien met afspraken die consumentenorganisaties en verzekeraars samen hebben gemaakt. Daarnaast kunnen strengere afspraken leiden tot financiële problemen bij verzekeraars, waardoor de overheid zou moeten bijspringen om verzekeraars van hun ondergang te behoeden, waarschuwt De Jager.
Daarnaast zou een hele nieuwe royalere regeling de overheid ook direct raken. Sinds oktober 2008 is verzekeraar en aanbieder van woekerpolissen ASR Nederland in staatshanden. Dat bedrijf wordt onverkoopbaar als potentiële kopers niet weten hoeveel er nog gecompenseerd moet worden. Dan moet niet alleen de gedupeerde opdraaien voor de schade maar ook de belastingbetaler, stelt de minister. Brancheorganisatie het Verbond van Verzekeraars verwacht dat gedupeerden nog voor het einde van de zomer precies weten waar zij aan toe zijn. ,,Daarna begint het pas. Dan moet de compensatieregeling worden uitgevoerd en moet er met klanten overlegd worden wat zij met het reeds opgebouwde vermogen gaan doen", zegt een woordvoerder van verbond.