Luister naar

Voordewind: Iran niet in mensenrechtenraad

Nieuws
DEN HAAG - Nederland moet voorkomen dat Iran toetreedt tot de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.
van onze redactie politiek
donderdag 15 april 2010 om 06:15
Voordewind: Iran niet in mensenrechtenraad
Voordewind: Iran niet in mensenrechtenraad

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind roept minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) daar donderdag toe op. Voordewind hoopt dat andere partijen in de Tweede Kamer hem steunen in zijn pleidooi.

Iran heeft een officieel verzoek ingediend bij de VN-Mensenrechtenraad om te worden toegelaten als lid. ,,Iran dreigt constant Israël van de kaart te vegen, het land ontkent de Holocaust en ontwikkelt momenteel kernwapens'', somt Voordewind, buitenlandwoordvoerder van zijn partij, op. ,,Daarnaast heeft het regime de demonstraties tijdens en na de presidentsverkiezingen met geweld neergeslagen en staat de doodstraf op het verlaten van de islam.''

Provocatie

Daarmee is Iran, in de woorden van Voordewind, ,,niet het eerste land dat op de bres zou moeten springen om anderen via de Mensenrechtenraad tot de orde te roepen.''

Eerder al kwam Duitsland in protest tegen de kandidaatstelling van Iran, en noemde die een ,,provocatie'''. De Duitse Buitenlandminister Guido Westerwelle zou het een belediging voor de mensenrechten vinden als Iran zou worden toegelaten tot het VN-orgaan, waarin een telkens wisselend bestand van landen zitting heeft. Momenteel zit ook Nederland in de Raad.

Westerwelle

Voordewind wil dat Verhagen zich aansluit bij Westerwelle. ,,Nederland moet een actieve rol spelen in het buiten de deur houden van Iran.''

De VN-Mensenrechtenraad maakt niet voor het eerst de tongen los. Het Goldstonerapport, dat in opdracht van de raad werd opgesteld, waarin onderzoek werd gedaan naar mensenrechtenschendingen van Israëliërs en Palestijnen, kreeg veel kritiek uit de Westerse wereld, omdat het anti-Israëlisch zou zijn. Met steun van met name Arabische landen nam de Mensenrechtenraad eerder al een stel anti-Israëlische resoluties aan, waarover onder meer Nederland en Amerika zich vervolgens kritisch uitspraken.

Uit 1946

De VN-Mensenrechtenraad werd in 2006 opgericht, als vervanging van de uit 1946 daterende Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties. Daarin zaten juist veel landen die zelf ook mensenrechten schonden. De termijn van Nederland zit er dit jaar op.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Homogenezing', acceptatieplicht of 'voltooid leven': hierom worden deze omstreden wetsvoorstellen doorgezet

'Homogenezing' verbieden, een acceptatieplicht voor christelijke scholen, of 'voltooid leven'. De Raad van State is kritisch, maar libertijnse partijen gaan ermee door. Wetgeving is een voertuig van ideologie geworden.

Afbeelding

CDA-fractie wil af van Randstaddenken: overheid moet actief opkomen voor de regio

De kloof tussen stad en platteland is een te simpel beeld. De ongelijkheid in Nederland zit ingewikkelder in elkaar. Die ongelijkheid is ook het gevolg van overheidsbeleid dat zich liet leiden door rendementsdenken.

Afbeelding

Israël-liefde domineert bij de ChristenUnie. Maar er zijn steeds meer vraagtekens

In de ChristenUnie wordt opnieuw het debat aangezwengeld over het Israël-standpunt. Bijbelse beloften en hedendaagse politiek lopen in die gevoelige discussie door elkaar heen. ‘Over Israël praten is ingewikkeld.’

Afbeelding

Zeeland op weg naar de verkiezingen. 'Overal waar jodiumpillen worden uitgedeeld, moeten mensen mee kunnen praten'

Twaalf unieke provincies, met elk hun eigen sores en regionale karakter. Op weg naar de Provinciale Statenverkiezingen zoekt het Nederlands Dagblad uit welke kwesties er spelen. Vandaag: Zeeland.

Afbeelding

Voormalig SGP'er Hans van de Breevaart begint als onderzoeker bij FVD

Oud-SGP’er Hans van de Breevaart start met ingang van deze maand bij het Renaissance Instituut, het Wetenschappelijk Instituut van de rechts-populistische partij Forum voor Democratie (FVD).

Afbeelding

Regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid lijden en niet meer kunnen werken

Er komt een regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid-klachten lijden en niet meer kunnen werken. Hoe de regeling eruit komt te zien, wordt binnenkort duidelijk.