Driehonderd kwesties niet meer behandeld
DEN HAAG - Zo'n driehonderd onderwerpen zet de Tweede Kamer in de ijskast. Nu het kabinet demissionair is, behandelt zij onder meer de kilometerheffing niet en besluit ze pas over verhoging van de AOW-leeftijd als er een nieuw kabinet is.
De vaart is eventjes uit de fusie van de gemeenten Bergen, Gennep, Mook en Middelaar gehaald. De Tweede Kamer wil hierover niet besluiten tot er een nieuw kabinet is aangetreden. Het hangt dus mede van de snelheid van de kabinetsformatie af of er per 1 januari een fusiegemeente Maasduinen is.
De Kamer heeft vrijdag een lijst van driehonderd onderwerpen opgesteld die taboe zijn verklaard. Zij zijn volgens een of meer partijen in de Kamer te gevoelig om te behandelen nu het kabinet Balkenende IV demissionair is. Premier Balkenende waarschuwde vrijdag, na de eerste ministerraad van het demissionaire kabinet, dat politiek Den Haag stil komt te liggen als de Tweede Kamer veel politieke onderwerpen controversieel verklaart. Hij begrijpt dat de Kamer gevoelige onderwerpen met een nieuw kabinet wil bespreken. ,,Maar bij bepaalde noodsituaties heb je op te treden.'' Financiële overschrijdingen moeten worden aangepakt, vindt hij. Het kabinet kampt met een tegenvaller van twee miljard euro bij de zorgtoeslag en kinderopvang, bleek eerder.
Officieel besluit de Kamer dinsdag over de lijst. Hoogstwaarschijnlijk is het epistel een hamerstuk dat zonder discussie aangenomen wordt. De lijst is immers opgesteld door alle Kamercommissies waarin elke partij is vertegenwoordigd.
Kilometerheffing
Bekende onderwerpen als de kilometerheffing, de hogere AOW-leeftijd het besluit over de aanschaf van het jachtvliegtuig JSF, het aftoppen van de ontslagvergoeding (bij een jaarsalaris van 75.000 euro), de Deltawet (bescherming tegen overstroming door opwarming aarde) gaan voorlopig in de la. Zo ook het voorstel om salarisafdracht van volkvertegenwoordigers tegen te gaan. De SP zag dit voorstel van voormalig minister Guusje ter Horst als pure pesterij. Bij de SP moeten volksvertegenwoordigers een groot deel van hun salaris in de partijkas storten. Het zijn niet alleen wetsvoorstellen die doorgeschoven worden. Ook tientallen brieven en onderzoeksrapporten zijn controversieel verklaard.
De Eerste Kamer stelt dinsdag zijn eigen lijst op van controversiële onderwerpen. Daar ligt het voorstel voor beperking van het aantal koopzondagen, een voorstel van de ChristenUnie. CDA en PvdA wilden met dit onderwerp vooral de derde coalitiegenoot tegemoetkomen.
In de Senaat wacht ook de Crisis- en Herstelwet op behandeling. Dit is het kroonjuweel van Balkenende. Het voorstel beoogt bouwprocedures te versnellen. Daarmee zou de bouwsector geholpen zijn in deze tijd van economische crisis. De Eerste Kamer heeft vooral problemen met de onteigeningen die met de wet gepaard kunnen gaan. Balkenende komt de Senaat hierin tegemoet, zei hij vrijdag maar hoe wilde hij niet vertellen.