Niveau voor dreiging in Nederland niet hoger

Nieuws
DEN HAAG - De mislukte aanslag op de vlucht van Schiphol naar Detroit is geen aanleiding om het dreigingsniveau in Nederland aan te scherpen.
anp
woensdag 30 december 2009 om 15:05
Niveau voor dreiging in Nederland niet hoger
Niveau voor dreiging in Nederland niet hoger

Dat blijkt woensdag uit een brief van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Eerder deze maand werd het niveau van de algemene terroristische dreiging in Nederland verlaagd van 'substantieel' naar 'beperkt'. Daartoe werd besloten na een dreigingsanalyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb).

Voor de luchthavens geldt naast het algemene dreigingsniveau nog het zogenoemde alerteringsniveau 'lichte dreiging'. De mislukte aanslag op 25 december toont volgens Ter Horst aan dat dat gerechtsvaardigd is.

Bodyscans

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) maakte dinsdag na overleg met Janet Napolitano, de Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, bekend over te gaan tot het inzetten van bodyscanners op de luchthavens. Dit moet de kans op het ontdekken van mensen die een terroristische aanslag willen plegen ,,aanzienlijk vergroten''.

Volgens Ter Horst gaat het om een ,,significante verbetering van de beveiliging'', omdat met de bodyscans ook niet metalen materialen opgespoord kunnen worden. Binnen drie weken worden de bodyscans ingezet op alle vluchten naar de Verenigde Staten. Ook wordt op verzoek van Nederland in Europees verband gepleit voor de inzet van bodyscans.

Aan ramp ontsnapt

Met de mislukte aanslag op een vlucht van Schiphol naar het Amerikaanse Detroit is de wereld volgens minister Ter Horst ,,aan een ramp ontsnapt''. Volgens haar was de actie professioneel voorbereid maar amateuristisch uitgevoerd. Ze wees er bovendien op dat door moedig optreden van passagiers in het toestel erger is voorkomen.

Het gebruikte explosief wordt door Ter Horst als ,,niet eenvoudig'' omschreven. Het is niet zonder risico's om het zelf te maken. De werkwijze en de springstof zijn bekend van eerdere aanslagen. Uit onderzoek van onder meer het Openbaar Ministerie (OM) en de inlichtingendienst AIVD blijkt dat de Nigeriaanse verdachte van de aanslag bij de Nederlandse autoriteiten niet bekend was.

Ook is niet vastgesteld dat de man ooit al in Nederland was geweest. De verdachte had een geldig visum voor de Verenigde Staten en de Amerikaans autoriteiten hebben toestemming verleend aan de luchtvaartmaatschappij om hem op 25 december te vervoeren zonder daarbij om extra beveiligingsmaatregelen te vragen, aldus Ter Horst.

De route die de man volgde - vanuit het Nigeriaanse Lagos via Schiphol naar Detroit - wordt ook als gebruikelijk gezien. Er waren meer passagiers in het toestel met hetzelfde vluchtschema.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

PvdA'er Nijboer verlaat dagelijks bestuur Kamer om zaak-Arib

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer treedt per direct terug uit het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer wegens de zaak rond zijn partijgenoot en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib.

Afbeelding

Bergkamp: besluit onderzoek Arib ‘zorgvuldig en rechtmatig’

Het besluit om een onderzoek naar PvdA-Kamerlid en voormalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib in te stellen, is zorgvuldig en rechtmatig tot stand gekomen.

Afbeelding

ChristenUnie-partijbons Piet Adema moet op zoek naar vrede met de boeren. Gaat dat lukken?

De nieuwe landbouwminister Piet Adema is een ChristenUnie-partijbons en vooral een ervaren bestuurder. Maar maakt hem dat ook de gedroomde bewindsman om vertrouwen te herwinnen bij de boeren?

Afbeelding

Nieuwe landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie): ‘De focus is te eenzijdig op de boeren gericht’

De maandag nieuw aangetreden minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Piet Adema, wil de agrarische sector een toekomst bieden van ‘rust, duidelijkheid en zekerheid’. ‘Volg mij en beoordeel mij op mijn daden.’

Afbeelding

Piet Adema (CU) nieuwe minister van Landbouw na lange zoektocht

Oud-ChristenUnie-partijvoorzitter Piet Adema wordt de nieuwe minister van Landbouw. Hij is de opvolger van Henk Staghouwer, die een maand geleden opstapte.

Afbeelding

VVD’ers zoeken partijvoorzitter die geen applausmachine van Rutte is

De leden van de VVD kiezen deze week hun nieuwe voorzitter. Het sentiment in de grootste regeringspartij is aan het keren. Wie zijn er favoriet om partijvoorzitter te worden?