Drachtige, besmette geiten geruimd
DEN HAAG - De ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (LNV) laten alle drachtige schapen en geiten op met Q-koorts besmette bedrijven ruimen.
Dat hebben de bewindslieden woensdag bekendgemaakt.
In heel Nederland worden op besmette bedrijven de drachtige geiten en schapen gedood. In gebieden waar is gevaccineerd, worden op de besmette bedrijven alleen de besmette, drachtige schapen en geiten geruimd. Wel gaven de bewindslieden aan dat ze laten onderzoeken wat er met niet-drachtige dieren moet gebeuren die wel de Q-koortsbacterie hebben. Dat advies wordt snel verwacht.
Verburg en Klink hopen dat de rigoureuze maatregel ertoe leidt dat in 2010 minder mensen ziek worden. De volksgezondheid staat voorop, was de boodschap.
Dit jaar maakte de Q-koortsbacterie bijna 2300 mensen ziek en overleden zes mensen. De besmetting is aangetroffen op 55 bedrijven. De dit jaar begonnen verplichte vaccinatie van schapen en geiten werpt pas in 2011 haar vruchten af, verwacht Verburg.
Zo snel mogelijk
Ook Klink sprak de stellige hoop uit dat door de nu bekendgemaakte maatregelen, aanzienlijk minder mensen ziek worden door de Q-koorts. De maatregelen worden nu voorbereid met het oog op de zwangere schapen en geiten die begin 2010 gaan jongen. Bij een abortus kan de Q-koortsbacterie vrijkomen.
Het ruimen van de drachtige geiten en schapen begint volgens Verburg ,,zo snel mogelijk''. Om hoeveel dieren het gaat, is nu nog onduidelijk. Wat betreft de minister worden de dieren geslacht en niet aangeboden bij het destructiebedrijf. Ze zei er alles aan te zullen doen om de dieren te laten vervoeren naar het slachthuis.
De belangenorganisatie van boeren LTO steunt in hoofdlijnen de aanpak van de Q-koorts van het kabinet, maar blijft erbij dat gezonde geiten niet gedood hoeven te worden. ,,Daar help je helemaal niemand mee'', zei LTO-voorzitter Albert Jan Maat woensdag in een eerste reactie.
Op bedrijven waar de dieren niet ingeënt zijn, worden alle drachtige geiten geruimd. Maat hoopt dat de Q-koortsepidemie nu een breekijzer zal zijn om op grotere schaal dieren te gaan vaccineren.
Brabant
De provincie Noord-Brabant is blij dat boeren en betrokkenen nu weten welke maatregelen het kabinet neemt om verspreiding van de Q-koorts te bestrijden. Commissaris van de Koningin Wim van de Donk heeft dat woensdag in een verklaring laten weten. Van de Donk zegt dat de maatregelen voor boeren lastig en pijnlijk zijn. ,,Aan de andere kant zijn er zo veel mensen getroffen door de Q-koorts dat deze maatregelen voor de volksgezondheid onvermijdelijk zijn'', aldus de Commissaris.
In Brabant staan veruit de meeste van in totaal 55 besmette geiten- en schapenbedrijven. Van de Donk heeft vanwege de situatie in Brabant afgelopen weken bij de ministers Klink en Verburg aangedrongen op snelle besluiten.
De aanvullende maatregelen tegen de Q-koorts die de ministers Klink en Verburg woensdag hebben aangekondigd komen net op tijd. Burgemeester Willy Doorn van de zwaar getroffen gemeente Landerd in Brabant heeft dat woensdag gezegd in een eerste reactie. Ze hoopt dat de getroffen boeren een goede financiële compensatie ontvangen. ,,Voor de betrokken geitenhouders is dit een ramp.''
De burgemeester dringt al maanden aan op tijdige en adequate maatregelen. Ze is blij dat het kabinet de adviezen van de deskundigen opvolgt net voor het begin van het lammerseizoen. Ze belooft de ministers kritisch te zullen blijven volgen. ,,Want we zijn er nog lang niet.''
Dierenbescherming
De Dierenbescherming is fel tegen het ruimen van gezonde dieren. Alleen zieke geiten en schapen die bijdragen aan de verspreiding van Q-koorts, dienen te worden afgemaakt. De bacterie die de ziekte veroorzaakt, komt vrij bij miskramen van deze zieke beesten en verspreidt zich makkelijk.
De Dierenbescherming vindt dat de dieren, ook op bedrijven waar niet is gevaccineerd, eerst moeten worden getest of ze drager zijn. ,,Het is te gek voor woorden dat gezonde dieren moeten worden gedood'', aldus een woordvoerder.
Kinderboerderijen
Veel bezoekers van kinderboerderijen zullen zeer veel emoties hebben als geiten en schapen moeten worden afgemaakt. Woordvoerder Jan Swinkels van de Stichting Kinderboerderijen Nederland heeft dat woensdag gezegd.
Swinkels kent nog niet alle details van de plannen van de regering, maar hij verwacht dat ook dieren van de kinderboerderijen eraan zullen moeten geloven. ,,Voor ons is het belangrijk dat we de rust bewaren en dat we de wet uitvoeren'', zegt hij.
Geiten en (in mindere mate) schapen die een bepaalde bacterie bij zich dragen, kunnen mensen besmetten met de Q-koorts, een aandoening die ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van mensen. ,,Na de ruimingen bij de varkenspest zeiden we: 'dit nooit meer''', zegt Swinkels. ,,Maar ja, als mensen gevaar lopen, moet je wel.''
De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen verwacht niet dat dieren moeten worden afgemaakt door de dreiging van de Q-koorts. Volgens een woordvoerster zijn de dieren al lang geleden ingeënt. Ze verwacht dat ze de dans ontspringen. Veel dierentuinen hebben een kinderboerderij waar geiten en schapen rondlopen. De woordvoerster kan niet aangeven om hoeveel dieren het gaat.