Luister naar

Eerste en Tweede Kamer herdenken voor het eerst samen

Nieuws
DEN HAAG - Voor het eerst in de geschiedenis komen de Eerste en Tweede Kamer vandaag gezamenlijk bijeen ter nagedachtenis van een overleden lid van het koninklijk huis. Tijdens de herdenking van prins Claus zullen senaatsvoorzitter Braks, Tweede-Kamervoorzitter Weisglas en premier Balkenende het woord voeren. De toespraken worden omlijst door muziek.
van onze redactie politiek
woensdag 9 oktober 2002 om 14:08

Aan het slot zullen de aanwezigen, naast de regering en de leden van de Eerste en Tweede Kamer ook de leden van onder meer de Raad van State en Hoge Raad, ambassadeurs, commissarissen van de koningin en enkele 'gewone' burgers, een minuut stile in acht nemen.

De bijeenkomst is een zogenoemde bijzondere verenigde vergadering. Bij het vorige koninklijke sterfgeval, prinses Wilhelmina in 1962, hielden de Kamers elk hun eigen herdenking.

In de grondwet wordt een gezamenlijke vergadering van Eerste en Tweede Kamer zeventien keer voorgeschreven. De bekendste is ongetwijfeld op Prinsjesdag. Koningin Beatrix maakt dan in de Troonrede de kabinetsplannen bekend aan de 150 Tweede-Kamerleden en 75 senatoren. Debatteren is er niet bij op de derde dinsdag van september.

Tijdens de meeste andere in de grondwet omschreven verenigde vergaderingen komen kabinet en volksvertegenwoordigers wel aan het woord. Bijvoorbeeld wanneer potentiële troonopvolgers voor hun huwelijk toestemming komen vragen aan de 225 Kamerleden, zoals vorig jaar kroonprins Willem-Alexander.

Ook is een verenigde vergadering noodzakelijk als het staatshoofd tijdelijk moet worden vervangen door een regent, bijvoorbeeld bij ziekte of overlijden. Ook bij de beëdiging of inhuldiging van een staatshoofd trekken de Kamers gezamenlijk op.

Een andere verplichte verenigde vergadering is noodzakelijk als Nederland in oorlog wordt verklaard. Volgens artikel 96 van de grondwet moet de regering aan de verenigde vergadering toestemming vragen om het Koninkrijk der Nederlanden in oorlog te verklaren.

Een verenigde vergadering als herdenkingsbijeenkomst voor een koninklijke overledene, zoals vandaag voor prins Claus in de Ridderzaal, staat dus niet voorgeschreven in de grondwet. In 1962 werd de overleden prinses Wilhelmina in de Eerste en Tweede Kamer herdacht. Bij beide gelegenheden, op woensdag 28 november, sprak behalve de Kamervoorzitter ook minister-president De Quay de parlementariërs toe.

Jaren geleden is in het draaiboek opgeschreven dat bij een nieuw sterfgeval in het koninklijk huis een bijzondere verenigde vergadering zou worden uitgeschreven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het kabinet zet er een tandje bij om Nederlanders winter door te helpen: 190 euro bonus voor alle huishoudens

Het kabinet zet een tandje bij om Nederlanders de winter door te helpen. Alle huishoudens krijgen in november en december een compensatie van 190 euro per maand voor de hoge energienota. Daarnaast wordt het eerder gepresenteerde prijsplafond, dat per 1 januari geldt, royaler.

Afbeelding

PvdA'er Nijboer verlaat dagelijks bestuur Kamer om zaak-Arib

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer treedt per direct terug uit het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer wegens de zaak rond zijn partijgenoot en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib.

Afbeelding

Bergkamp: besluit onderzoek Arib ‘zorgvuldig en rechtmatig’

Het besluit om een onderzoek naar PvdA-Kamerlid en voormalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib in te stellen, is zorgvuldig en rechtmatig tot stand gekomen.

Afbeelding

ChristenUnie-partijbons Piet Adema moet op zoek naar vrede met de boeren. Gaat dat lukken?

De nieuwe landbouwminister Piet Adema is een ChristenUnie-partijbons en vooral een ervaren bestuurder. Maar maakt hem dat ook de gedroomde bewindsman om vertrouwen te herwinnen bij de boeren?

Afbeelding

Nieuwe landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie): ‘De focus is te eenzijdig op de boeren gericht’

De maandag nieuw aangetreden minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Piet Adema, wil de agrarische sector een toekomst bieden van ‘rust, duidelijkheid en zekerheid’. ‘Volg mij en beoordeel mij op mijn daden.’

Afbeelding

Piet Adema (CU) nieuwe minister van Landbouw na lange zoektocht

Oud-ChristenUnie-partijvoorzitter Piet Adema wordt de nieuwe minister van Landbouw. Hij is de opvolger van Henk Staghouwer, die een maand geleden opstapte.