Luister naar

Minister van Middelkoop: 2009 wordt zwaar jaar

Nieuws
KANDAHAR - De Nederlandse missie in Uruzgan gaat een onrustig jaar tegemoet. De Taliban zal steeds meer bermbommen gaan leggen, in een poging in het Westen de politieke steun voor de NAVO-missie te ondermijnen.
aldwin geluk
dinsdag 30 december 2008 om 12:50
Minister van Middelkoop: 2009 wordt zwaar jaar
Minister van Middelkoop: 2009 wordt zwaar jaar

Daarvoor waarschuwt minister Eimert van Middelkoop (Defensie) dinsdag in een interview met het Nederlands Dagblad. ,,Zij willen ons geduld op de proef stellen, ons uitputten en onze politieke wil ondermijnen'', zei de minister, die met Kerst een troepenbezoek bracht aan Afghanistan, op de terugweg in het vliegtuig naar Nederland. ,,Zoals een Britse NAVO-officier het in Kandahar zei: 'De Taliban kan ons militair niet verslaan, maar als ze ons uitputten en we vertrekken, heeft de vijand toch gewonnen'.'' Daarom moet de politiek een lange adem hebben, als het gaat om de missie in Afghanistan, vindt Van Middelkoop.

Dat de Taliban steeds meer bermbommen leggen - de meeste slachtoffers daarvan vallen overigens onder Afghaanse burgers - is een gevolg van het feit dat de islamitische strijders er ,,inmiddels achter zijn dat ze ons militair niet kunnen verslaan'', zegt de defensieminister.

Anderhalve week geleden kwam de Nederlandse sergeant Mark Weijdt om toen hij in Uruzgan op een bermbom stapte. Hij is de zesde militair die door een in de grond verstopt explosief sneuvelt.

Links liggen

De huidige problemen die de NAVO-troepen ondervinden met de Taliban op het platteland van Afghanistan, wijt de minster deels aan beslissingen die de Verenigde Staten in 2001 en 2002 hebben genomen. In 2001 vielen de Amerikanen het land binnen en joegen de Taliban weg uit Kabul. ,,Vrij snel daarna verlegde de VS zijn aandacht naar Irak en liet het Afghanistan een paar jaar links liggen. Zo heeft de Taliban zich kunnen hergroeperen en zijn de strijders de provincie in geslopen.''

De Taliban wordt alleen maar geprikkeld door het feit dat de invloed van de NAVO op het platteland van Afghanistan nu toeneemt, zegt Van Middelkoop. ,,Dat Amerika zal besluiten om tien- tot twintigduizend man te sturen zal daar alleen maar aan bijdragen.''

 

Meer over dit onderwerp kunt u lezen in het Nederlands Dagblad van dinsdag 30 december 2008. Vanaf dinsdag 30 december kunt u deze krant kopen via de losse verkoop of de digitale editie .

 

Zie ook:

 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat mogen kinderen leren op zondags- en Koranscholen? Graag een afgebakende definitie

Als kinderen op een zondags- of Koranschool zitten, mogen ze dan zomaar álles te horen krijgen? De politiek wil duidelijke misstanden kunnen aanpakken, maar belandt ook al snel in een discussie over de onderwijsvrijheid.

Afbeelding

Rutte wil leraar worden na zijn aftreden, zegt hij. Wat deden de vorige premiers?

Premier Rutte zegt dat hij na zijn aftreden fulltime voor de klas wil staan. Wat deden zijn voorgangers nadat ze de politieke top hadden bereikt? Tot nu toe koos geen enkele ex-premier voor een baan in de klas.

Afbeelding

Staatssecretaris Van Ooijen gaat voor nul daklozen: ‘Geef ze met voorrang een woning’

Door financiële problemen belandt een groeiende groep mensen op straat, ziet ook staatssecretaris Maarten van Ooijen. Neem hun schulden over en geef daklozen een woning, zegt hij. ‘Dat is maatschappelijk heel lucratief.’

Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.