Luister naar

Film Ayaan Hirsi Ali is 'slecht voor debat'

Nieuws
DEN HAAG - ,,Een provocatie die de discussie niet bevordert.'' Moslimorganisaties zijn niet blij met het filmpje Submission van cineast Theo van Gogh en politica Ayaan Hirsi Ali, dat zondagavond werd getoond in het televisieprogramma Zomergasten van de VPRO.
van onze redactie binnenland
dinsdag 31 augustus 2004 om 07:06

Met de film bekritiseren Hirsi Ali en Van Gogh teksten uit de koran die geweld tegen vrouwen goedkeuren. Op de verminkte lichamen van vrouwen werden Arabische koranteksten gekalligrafeerd, die over het lijfelijke straffen voor vrouwen gaan. De hoofdrolspeelster was gekleed in een doorzichtige sluier.

,,Voor de islamitische gemeenschap is dit een stap te ver. Vooral de meer orthodoxe moslims zullen dit niet pikken'', reageert voorzitter A. Maddoe van de Nederlandse Moslim Raad. Zelf vindt hij het beter de hele zaak te negeren. ,,Laat ze hun vrijheid van meningsuiting benutten en schenk er weinig aandacht aan. Anders is het koren op de molen van fanatieke groepen.''

Ook organisaties als het Turkse Milli Görüs en de Unie van Marokkaanse Moslim Organisaties (Ummon) reageren op soortgelijke wijze. ,,Als Hirsi Ali een godsdienstoorlog wil voeren, moet zij dat weten. Ik heb besloten daar niets van te vinden'', aldus Haci Karacaer van Milli Görüs.

Voorzitter Mohamed Sini van Islam en Burgerschap zegt te hopen dat moslims nuchter met de film zullen omgaan en het zien als vrijheid van meningsuiting. ,,Als Hirsi Ali de koran zo wenst te interpreteren, moet dat kunnen. Als geloofsgemeenschap moet je de koran zien in een bepaald tijdsgewricht. Volgens mij echter niet met dit soort middelen.''

Sini vindt niet dat de film de discussie bevordert, maar juist zal leiden tot verscherping van de tegenstellingen. ,,En dat debat wordt op dit moment al scherp genoeg gevoerd. Vrouwenonderdrukking en discriminatie moet je aan de orde durven stellen, maar niet op deze manier.''

PvdA-Kamerlid Khadija Arib, zelf van Marokkaanse afkomst, denkt dat moslimvrouwen zich door de film gekwetst zullen voeren. ,,Het is prima als onderdrukking van en geweld tegen vrouwen aan de orde worden gesteld. De vraag is of dit het juiste middel is. Ik ben bang dat vrouwen zich hierdoor gekwetst zullen voelen. Voor hen is het vernederend zo te worden neergezet. Van een politica verwacht je dat ze geloofwaardig is en mensen respecteert. Hirsi Ali is uit op confrontatie en dat is zorgelijk.''

Hirsi Ali, die het scenario schreef voor 'Submission', zegt dat zij de film niet heeft bedoeld als provocatie. Ze wilde het hebben over de feiten en aan de kaak stellen dat vrouwen worden geslagen en gekwetst. ,,In de film richt een vrouw zich tot haar schepper en geeft zich over aan Allah. Achter de doorzichtige sluier zit een vrouw, een mens en die moet ze verbergen. In de koran staat voorgeschreven hoe de vrouw zich behoort te gedragen. De vrouw houdt zich aan die voorschriften en wordt gekwetst.''

Boodschap

Binnen de VVD is niet juichend gereageerd op de actie van de liberale politica. Haar politieke baas Jozias van Aartsen, fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer, houdt zich op de vlakte: ,,Ayaan Hirsi Ali is een vrouw met een boodschap. Daarom zit zij bij ons in de fractie. Als politica draagt zij die boodschap uit in Kamerdebatten, in toespraken in het land, in artikelen in de pers. Voor deze tv-uitzending heeft Ayaan gezocht naar een nieuw medium voor haar boodschap, het beeld. En ja, of deze exercitie cinematografisch nu zo geslaagd is, lijkt me secundair. Ik zal mij in elk geval niet voegen in een koor van verontwaardigde beeldenstormers.''

Van Aartsen heeft de film, net als VVD-leider Zalm, van tevoren gezien. Zalm wil niet reageren, behalve dan dat hij vindt dat de film wel erg bloot is. VVD-minister Remkes (Binnenlandse Zaken) laat weten dat er niets in de film wordt vertoond dat in strijd is met de wet.

Het Engelstalige Submission werd afgelopen maand in het geheim opgenomen. In verband met hun veiligheid werden de actrices onherkenbaar in beeld gebracht en ook hun namen geheim gehouden.

De inhoud van de film was voor de politie aanleiding om Theo van Gogh tot en met gisterochtend te beveiligen. De filmmaker is niet bedreigd en heeft niet om de bewaking gevraagd. Hirsi Ali wordt al langer beveiligd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.