Luister naar

Denk en Simons begraven strijdbijl

Nieuws
De politieke partij Denk en voormalig partijlid Sylvana Simons zijn tot een overeenkomst gekomen. Simons ziet af van de circa 5000 euro die Denk volgens de rechter aan haar verschuldigd is. Denk gaat daarom niet in beroep tegen de uitspraak.
Joost de Vries
woensdag 26 juli 2017 om 03:00
Sylvana Simons tussen de Denk-leden Tunahan Kuzu (l.) en Farid Azarkan.
Sylvana Simons tussen de Denk-leden Tunahan Kuzu (l.) en Farid Azarkan. anp / Arie Kievit

Den Haag

Simons stapte in december uit Denk en lanceerde gelijktijdig haar eigen partij, Artikel 1. Denk spande vervolgens een zaak tegen haar aan omdat zij voorwaarden van haar contract zou hebben geschonden. Naast kandidaat-Kamerlid was ze ook communicatiemedewerker voor de partij. Na haar vertrek stelde Simons dat ze zich bij Denk niet veilig voelde en dat er binnen de partij geen ruimte was voor emancipatie van vrouwen, homo’s, lesbiënnes, bi- en transseksuelen. Volgens Denk schond ze met die uitlatingen de geheimhoudingsplicht die ze had getekend. Ook had ze zich, door plotseling te vertrekken, niet gehouden aan haar opzegtermijn. Denk eiste 60.000 euro schadevergoeding. In april stelde de rechter in Amsterdam Simons in het gelijk. Zij had slechts ‘persoonlijke meningen’ gedeeld in de pers. Volgens de rechter vielen die niet onder het ‘bijzonder vage’ geheimhoudingsbeding. Sterker nog, Denk was Simons geld verschuldigd: een deel salaris en nog niet uitgekeerd vakantiegeld. Opgeteld ongeveer 5000 euro. ‘Bizar’, was de reactie van de partij na de uitspraak. Denk beraadde zich op beroep.

De partij ziet daar alsnog van af. Acht maanden na de breuk tussen Simons en Denk-oprichters Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk hebben zij elkaar toch kunnen vinden in een compromis. De uitruil: Simons zal de door de rechter aan haar toegewezen schadevergoeding niet innen en Denk zal niet in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter. De partij en Simons ‘willen deze periode graag afsluiten en zich richten op de toekomst’.

gemeenteraadsverkiezingen

Voor Kuzu en Öztürk betekent die toekomst zich voorbereiden op de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. Na het succes van de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart hoopt de partij die stunt lokaal te herhalen. Tot nu toe is bekend dat Denk meedoet in Amsterdam en Veenendaal.

Ook Simons heeft lokale ambities. Vorige maand zei ze te willen meedoen met de raadsverkiezingen in Amsterdam. Ze moet dan wel voor die tijd een nieuwe naam verzinnen voor haar partij. De naam Artikel 1 was al vergeven aan Art. 1, een organisatie die strijdt tegen racisme en discriminatie. De website van Simons’ partij is uit de lucht, in afwachting van ‘toekomstige ontwikkelingen’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

PvdA'er Nijboer verlaat dagelijks bestuur Kamer om zaak-Arib

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer treedt per direct terug uit het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer wegens de zaak rond zijn partijgenoot en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib.

Afbeelding

Bergkamp: besluit onderzoek Arib ‘zorgvuldig en rechtmatig’

Het besluit om een onderzoek naar PvdA-Kamerlid en voormalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib in te stellen, is zorgvuldig en rechtmatig tot stand gekomen.

Afbeelding

ChristenUnie-partijbons Piet Adema moet op zoek naar vrede met de boeren. Gaat dat lukken?

De nieuwe landbouwminister Piet Adema is een ChristenUnie-partijbons en vooral een ervaren bestuurder. Maar maakt hem dat ook de gedroomde bewindsman om vertrouwen te herwinnen bij de boeren?

Afbeelding

Nieuwe landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie): ‘De focus is te eenzijdig op de boeren gericht’

De maandag nieuw aangetreden minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Piet Adema, wil de agrarische sector een toekomst bieden van ‘rust, duidelijkheid en zekerheid’. ‘Volg mij en beoordeel mij op mijn daden.’

Afbeelding

Piet Adema (CU) nieuwe minister van Landbouw na lange zoektocht

Oud-ChristenUnie-partijvoorzitter Piet Adema wordt de nieuwe minister van Landbouw. Hij is de opvolger van Henk Staghouwer, die een maand geleden opstapte.

Afbeelding

VVD’ers zoeken partijvoorzitter die geen applausmachine van Rutte is

De leden van de VVD kiezen deze week hun nieuwe voorzitter. Het sentiment in de grootste regeringspartij is aan het keren. Wie zijn er favoriet om partijvoorzitter te worden?