Luister naar

Jonge politici pleiten met Jan Terlouw voor duurzaamheid

Nieuws
De voorzitters van tien politieke jongerenorganisaties hebben samen met Jan Terlouw een manifest opgesteld voor een duurzamer Nederland.
redactie nd
donderdag 23 februari 2017 om 03:00

Den Haag

Het stuk, dat uit vijf punten bestaat, is woensdagavond gepresenteerd in het tv-programma De Wereld Draait Door. De jonge politici willen dat Nederland gaat behoren tot de koplopers op het gebied van duurzaamheid. Iedere maatregel moet worden getoetst aan de kwaliteit van de aarde en het principe ‘de vervuiler betaalt’ moet uitgangspunt van beleid zijn. Daarnaast mogen multinationals niet minder belasting betalen dan het midden- en kleinbedrijf.

Het manifest is ondertekend door de jongerenorganisaties van CDA, D66, VVD, ChristenUnie, SP, GroenLinks, PvdA, Denk, Partij voor de Dieren en SGP. Ze willen dat de vijf punten een belangrijke plaats krijgen in het regeerakkoord van het komende kabinet. Opvallend is dat bijvoorbeeld de VVD er duidelijk andere standpunten op nahoudt. Toch is JOVD-voorzitter Rutger de Ridder hoopvol. ‘De partij weet van het manifest. Het is nu nog even inmasseren.’

Initiatiefnemer van het manifest is oud-politicus en schrijver Jan Terlouw, die begin december indruk maakte met een speech in De Wereld Draait Door over ‘het touwtje dat vroeger uit de brievenbus hing’. Terlouw nodigde de jongerenpartijen bij hem thuis uit voor het opstellen van een gezamenlijk plan. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fel debat in Kamer over rol van kerken bij armenzorg. 'Het zijn partners die we keihard nodig hebben'

De rol van kerken bij armoedebestrijding leidde woensdag tot een felle discussie in de Tweede Kamer. ‘Kijk niet naar de kerken, maar naar het kapitaal.’

Afbeelding

Kamer debatteert over migratie-top: 'Hoe vindt de premier zelf dat het gaat?'

Versteviging van de Europese buitengrenzen met hekken: Het is een van de thema's die donderdag en vrijdag wordt besproken op de Europese top over migratie.

Afbeelding

CDA: maak onderscheid tussen echte vluchtelingen en tijdelijke bescherming

De CDA-fractie in de Tweede Kamer wil dat Nederland net als België en Duitsland statushouders in twee categorieën gaat opdelen: echte vluchtelingen, en mensen die tijdelijk bescherming zoeken.

Afbeelding

Herinvoering van de dienstplicht klinkt goed. Maar is het ook realistisch?

Bij verkiezingen duikt het plan telkens weer op: voer maatschappelijke diensttijd of dienstplicht in. Maar is het realistisch dat ons huidige leger jaarlijks tienduizenden jongeren hun dienstplicht kan laten vervullen?

Afbeelding

De kazerne van Assen mag toch openblijven. En dat komt sommige partijen goed uit

Voor het CDA en de ChristenUnie komt het goed uit dat de kazerne in Assen tóch open blijft. Net voor de Provinciale Statenverkiezingen claimen zij hun winst: zie je wel, de regio wordt niet vergeten.

Afbeelding

'Homogenezing', acceptatieplicht of 'voltooid leven': hierom worden deze omstreden wetsvoorstellen doorgezet

'Homogenezing' verbieden, een acceptatieplicht voor christelijke scholen, of 'voltooid leven'. De Raad van State is kritisch, maar libertijnse partijen gaan ermee door. Wetgeving is een voertuig van ideologie geworden.