Luister naar

Kritiek op politieke flirt met christenen

Nieuws
Kerken en christelijke organisaties hebben zaterdag kritiek geuit op politici die zeggen op te komen voor de christelijke cultuur maar die tegelijk bevolkingsgroepen buitensluiten.
Eduard Sloot
zaterdag 18 februari 2017 om 19:27

Utrecht

In een manifest, gericht ‘aan onze politici in campagnetijd’, willen zij laten zien waar de christelijke cultuur echt voor staat. Aanleiding voor het manifest is het pleidooi van Thierry Baudet van Forum voor Democratie voor een herwaardering van de christelijke traditie, zegt theoloog en initiatiefnemer Alain Verheij. Maar ook bij de VVD ziet hij die ‘flirt’ met de christelijke cultuur terug. ‘Het wordt vaak gebruikt om Nederland af te grenzen van de islam.’ Het manifest stelt daartegenover dat het christendom juist uitnodigend van karakter is, en niemand uitsluit. ‘Christen word je niet door ras of uit geboorte of vanwege je historie. Christen mag je zijn door de genadige adoptie van een liefdevolle hemelse vader. Dat uitnodigende karakter zit diep verankerd in de christelijke cultuur. (…) Jezelf christelijk noemen om daarmee hele groepen anderen buiten te sluiten, is geen optie binnen onze traditie. Zelfs niet als die ander geldt als concurrent of zelfs bedreiging. ‘‘Heb uw vijanden lief’’ is een vuistregel die wij wonderlijk (soms pijnlijk) hebben meegekregen van onze Heer zelf.’

De ondertekenaars zeggen ervoor te passen ‘om ingezet te worden voor holle campagneretoriek, om als stemvee te worden opgetrommeld, of om de symbolische stok te zijn waarmee anderen worden weggeslagen’. ‘Dat druist recht in tegen het hart van het christendom, dat wereldwijd open is, grenzeloos barmhartig en lokale politieke beslommeringen ver overstijgt.’

Het manifest is ondertekend door onder meer preses Karin van den Broeke van de Protestantse Kerk in Nederland, bisschop Gerard de Korte van bisdom Den Bosch, diverse predikanten en EO-directeur Arjan Lock.

Interview met Alain Verheij

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Homogenezing', acceptatieplicht of 'voltooid leven': hierom worden deze omstreden wetsvoorstellen doorgezet

'Homogenezing' verbieden, een acceptatieplicht voor christelijke scholen, of 'voltooid leven'. De Raad van State is kritisch, maar libertijnse partijen gaan ermee door. Wetgeving is een voertuig van ideologie geworden.

Afbeelding

CDA-fractie wil af van Randstaddenken: overheid moet actief opkomen voor de regio

De kloof tussen stad en platteland is een te simpel beeld. De ongelijkheid in Nederland zit ingewikkelder in elkaar. Die ongelijkheid is ook het gevolg van overheidsbeleid dat zich liet leiden door rendementsdenken.

Afbeelding

Israël-liefde domineert bij de ChristenUnie. Maar er zijn steeds meer vraagtekens

In de ChristenUnie wordt opnieuw het debat aangezwengeld over het Israël-standpunt. Bijbelse beloften en hedendaagse politiek lopen in die gevoelige discussie door elkaar heen. ‘Over Israël praten is ingewikkeld.’

Afbeelding

Zeeland op weg naar de verkiezingen. 'Overal waar jodiumpillen worden uitgedeeld, moeten mensen mee kunnen praten'

Twaalf unieke provincies, met elk hun eigen sores en regionale karakter. Op weg naar de Provinciale Statenverkiezingen zoekt het Nederlands Dagblad uit welke kwesties er spelen. Vandaag: Zeeland.

Afbeelding

Voormalig SGP'er Hans van de Breevaart begint als onderzoeker bij FVD

Oud-SGP’er Hans van de Breevaart start met ingang van deze maand bij het Renaissance Instituut, het Wetenschappelijk Instituut van de rechts-populistische partij Forum voor Democratie (FVD).

Afbeelding

Regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid lijden en niet meer kunnen werken

Er komt een regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid-klachten lijden en niet meer kunnen werken. Hoe de regeling eruit komt te zien, wordt binnenkort duidelijk.