Luister naar

Niet elke politieke peiling levert werkelijk nieuws op

Nieuws
Politieke opiniepeilers liggen onder een vergrootglas. Onder meer in de Verenigde Staten en bij de Brexit zaten ze ernaast. Media moeten beter nadenken voordat ze wat opschrijven, zeggen peilers op hun beurt.
Eduard Sloot
vrijdag 13 januari 2017 om 03:00
Bij het referendum over de Brexit zaten opiniepeilers ernaast. Cameron verloor.
Bij het referendum over de Brexit zaten opiniepeilers ernaast. Cameron verloor. ap / Matt Kryger en Cliff Owen

Den Haag

NRC-journalist Titia Ketelaar bekent dat ook zij ernaast zat bij de Britse Lagerhuisverkiezingen in 2015. In de scenario’s die zij vooraf schetste, zat niet de uitslag die ook de opiniepeilers niet zagen aankomen: dat de conservatieven van David Cameron zouden winnen. ‘Daarvan heb ik geleerd dat je bij verkiezingen één kant op kunt stormen.’

Politieke peilingbureaus liggen onder vuur. Zo voorspelden Amerikaanse peilers dat Hillary Clinton de presidentsverkiezingen zou winnen. Op hun beurt zijn peilers kritisch op de media, bleek d onderdag tijdens een debat over peilingen in Den Haag. ‘Er zijn nog steeds kranten die melden dat de PVV met één zetel is gestegen in de peilingen’, zegt Peter Kanne van bureau I&O. Terwijl dat ook een toevallige afwijking kan zijn. Tegelijk moet hij toegeven dat hij daar zelf aan bijdraagt. Onlangs meldde I&O groot dat GroenLinks nu de grootste partij op links is, terwijl het verschil met de PvdA heel klein was. ‘Als je heel erg rooms bent, moet je dat er inderdaad bij zeggen.’

Diverse media hebben gezegd dat ze in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart voorzichtig willen omgaan met politieke peilingen. Politicoloog Tom Louwerse vindt dat media niet slechts naar één peiling moeten kijken, maar naar de trend van verscheidene peilingen. Dat voorkomt dat zij te snel conclusies trekken over een uitglijder van een lijsttrekker. ‘Terwijl het een toevallige afwijking kan zijn.’ Hijzelf heeft het initiatief genomen voor de Peilingwijzer, een gemiddelde van diverse peilingen. De kwaliteit van de Nederlandse peilers is niet per se slecht, aldus Louwerse. ‘Bij de verkiezingen in 2012 waren geen grote afwijkingen. Dat het in de VS en het Verenigd Koninkrijk fout ging, betekent niet dat het hier ook fout gaat.’

verkiezingsdebat

Politicoloog Tom van der Meer is kritisch over de keuze van RTL om een verkiezingsdebat te houden met alleen de vier grootste partijen, op basis van de laatste peilingen. VVD en PVV zullen vermoedelijk hoog scoren, maar de partijen die daarna komen, zoals PvdA, GroenLinks, CDA, D66 en ChristenUnie, liggen dicht bij elkaar. ‘Partijen die niet worden uitgenodigd, doen het vaak slechter. Dat moet je niet willen.’ Media moeten goed nadenken wanneer ze over een peiling berichten, vindt hij. Omdat er in verkiezingstijd bijna dagelijks peilingen zijn, kunnen veel berichten over slechte peilingen voor bijvoorbeeld de SP van Emile Roemer zomaar zorgen voor een extra negatief beeld. ‘Terwijl het dan gaat om dezelfde trend.’

Naarmate de verkiezingen van 15 maart dichterbij komen, moet blijken of de media inderdaad voorzichtig zullen omgaan met peilingen, zegt NRC-journalist Ketelaar. Want in verkiezingstijd is iets al snel nieuws en willen media daar graag over berichten. ‘Dat is de echte test.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VVD-achterban verliest geduld. 'Mark schiet eens op', waarschuwt fractievoorzitter Sophie Hermans

De VVD wil dat het kabinet op korte termijn met concrete maatregelen komt om het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt in te perken. Sommige partijleden willen dat de VVD nu al uit het kabinet stapt.

Afbeelding

ChristenUnie-partijleider Mirjam Bikker op congres: 'Verantwoordelijkheid pakken in opvang asielzoekers'

In plaats van ‘stoere plannetjes voor de korte termijn’ moet Nederland zijn verantwoordelijkheid pakken in het opvangen van asielzoekers. Dat zei Mirjam Bikker zaterdag op het congres van de ChristenUnie.

Afbeelding

SP herziet na kwart eeuw eigen principes: geen strijd meer voor een maximumloon of vertrek uit de NAVO

De SP stemt zaterdag op haar ledencongres voor het eerst in een kwarteeuw over herziening van het beginselprogramma. De strijd voor meer zeggenschap van werknemers blijft.

Afbeelding

ChristenUnie-voorzitter Ankie van Tatenhove: 'De uitersten laten zich steeds meer horen'

De flanken roeren zich binnen de ChristenUnie, ziet partijvoorzitter Ankie van Tatenhove. Of het nu gaat om asiel, klimaat of homoseksualiteit: leden schromen niet hun mening kenbaar te maken.

Afbeelding

Hoe 'voltooid leven' al steeds meer verweven raakt met de huidige euthanasiepraktijk

De maatschappelijke opvattingen over zelfbeschikking en 'voltooid leven' raken steeds meer verweven met de bestaande euthanasiepraktijk. Is er wel een aparte stervensregeling nodig voor mensen die 'klaar met leven' zijn?

Afbeelding

Uitvoeringsorganisaties hekelen spreidingswet in huidige vorm: 'Daar passen wij voor'

De wet om asielzoekers te verdelen over gemeenten is hard nodig om de opvangcrisis te bezweren, maar in zijn huidige vorm te onuitvoerbaar en complex, zeggen uitvoerende organisaties donderdag in een rondetafelgesprek.