Luister naar

Slepend grensconflict in het zand

Nieuws
Gerhard Wilts
zaterdag 31 december 2016 om 03:00

In het bloedhete zand van de Westelijke Sahara ligt een zes meter hoge wal. Met een lengte van 2720 kilometer doorsnijdt deze ‘berm’ een desolaat niemandsland. Hoewel … dit is Marokko.

De Westelijke Sahara was bijna honderd jaar, tot 1975, een Spaanse kolonie. Toen de inheemse Sahrawi, een Arabisch volk van enkele honderdduizenden mensen, onafhankelijkheid wilden, moest het Internationaal Gerechtshof in Den Haag uitspreken aan wie de woestijnregio toebehoorde: aan Marokko, Mauritanië of de Westelijke Sahara. Het hof erkende het zelfbeschikkingsrecht van de Sahrawi. Maar omdat het hof ook had gerept van historische banden met Marokko en Mauritanië vóór de Spaanse kolonisatie, zag de Marokkaanse koning Hassan II zijn aanspraken op het gebied bevestigd. In november 1975 stuurde hij 350.000 Marokkanen naar de betwiste regio. Spanje bezweek voor die ‘groene mars’ en vertrok.

Door de inlijving van de Westelijke Sahara door Marokko en (in veel mindere mate door) Mauritanië, ontbrandde er een felle strijd met de bevrijdingsbeweging Polisario, die in februari 1976 de onafhankelijkheid uitriep. Koning Hassan liet door het gebied een aarden verdedigingswal van noord naar zuid aanleggen. Deze ‘Marokkaanse berm’ bleek doeltreffed om Polisario - dat inmiddels Mauritanië militair en economisch op de knieën had gedwongen - buiten te houden.

In 1991 bereikten de Verenigde Naties een staakt-het-vuren tussen Marokko en Polisario, met de belofte dat er over de toekomst van de Westelijke Sahara een referendum zou plaatsvinden. Maar het is de vraag of dat referendum er ooit nog komt. Slechts zo’n veertig staten – en geen enkel westers land – erkennen de Arabische Democratische Republiek Sahara (SADR).

Polisario verloor politieke steun, vooral nadat koning Hassan in de jaren negentig amnestie aan de strijders aanbood: veel Polisarioleden liepen over. Met forse financiële steun en militaire inzet veranderde Hassan de woestijnregio in een Marokkaanse provincie. De Verenigde Naties handhaven nog een troepenmacht in dit ruige gebied, Minurso. Bijna elk jaar klinkt op de jaarlijkse algemene vergadering van de VN de roep om een punt te zetten achter de dure missie. De blauwhelmen zijn er nog steeds, als teken dat de annexatie volkenrechtelijk niet klopt. Maar de ‘berm’, de schier eindeloze streep in het zand, ligt er nog.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bontenbal (CDA): 'Er gaat geen 17,5 miljard subsidie naar de fossiele industrie. Wij zijn niet gek'

Extinction Rebellion, de actiegroep achter de A12-blokkades, zegt dat Nederland jaarlijks 17,5 miljard euro subsidie geeft voor fossiele brandstoffen. Onzin, vindt CDA-Kamerlid Henri Bontenbal. 'Het is niet zo simpel.'

Afbeelding

Raad van State: verbod op 'homogenezing' voegt weinig toe, en werkt mogelijk averechts

Een verbod op 'homogenezing' voegt weinig toe aan de huidige wetgeving rond mishandeling en dwang. Ook kan zo'n verbod averechts werken bij de gewenste cultuurverandering in geloofsgemeenschappen, zegt de Raad van State.

Afbeelding

In Alkmaar is het 'win-win' in de asielopvang. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe dat werkt

Met een groot oud kantoor helpt de gemeente Alkmaar de landelijke migratiecrisis vlot te trekken. Er is slim onderhandeld met het Rijk. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe het zit.

Afbeelding

Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. In een afrondend Kamerdebat over Adema's mestbeleid kwamen D66 en ChristenUnie hard in aanvaring.

Afbeelding

Coalitie gefrustreerd over opstelling linkse partijen in salderingsdebat

In het debat over de salderingsregeling voor zonnepanelen staan de verhoudingen tussen de regeringspartijen en GroenLinks/PvdA op scherp. Met name het feit dat de linkse partijen hun steun koppelen aan ander kabinetsbeleid wekt wrevel.

Afbeelding

Adema diep door het stof. Maar hij weet niet zeker of boeren méér mest mogen blijven uitrijden

Mogen Nederlandse boeren de komende jaren nog méér mest blijven uitrijden? Ondanks alle tumult weet minister Adema dat nog steeds niet zeker. Woensdag ging hij diep door het stof in de Tweede Kamer.