Luister naar

Schippers wil abortuscijfer omlaag hebben

Nieuws
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil graag dat het aantal abortussen omlaaggaat, en roept hiervoor de hulp van huisartsen in. Hoewel Nederland in internationaal opzicht volgens haar een laag abortuscijfer heeft, vindt ze toch dat ‘wel véél vrouwen abortus laten plegen’.
Gerard Beverdam Piet H. de Jong
vrijdag 30 december 2016 om 03:00

Den Haag

Dat zegt Schippers in een interview dat zaterdag in de eindejaarsbijlage van het Nederlands Dagblad verschijnt. De VVD-minister geeft daarmee voor het eerst een waardeoordeel over het aantal abortussen in Nederland. ‘We doen veel aan voorlichting en preventie. Als je vervolgens naar dat cijfer van ongeveer 27.000 abortussen per jaar kijkt, dan schrik ik daar wel van’, aldus de bewindsvrouw. Boven op de 27.000 abortussen bij Nederlandse vrouwen, komen nog enkele duizenden abortussen die buitenlandse vrouwen in Nederland laten verrichten.

In het interview zegt Schippers dat ze ook schrikt van het feit dat vrouwen soms vaker dan één keer abortus laten plegen. Ze is wel blij dat het aantal abortussen onder tieners de laatste jaren zakt. ‘Dat is het allermooiste. Maar we kunnen beter, ik wil het abortuscijfer verder naar beneden zien te krijgen. Abortus is geen verkapte anticonceptie.’

rol huisarts

Om haar doel te bereiken, wil de minister huisartsen een grotere rol geven in de hulp aan ongewenst zwangere vrouwen. Ze stuurt komend voorjaar een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer dat regelt dat ook huisartsen de abortuspil mogen voorschrijven. Met zo’n pil kunnen zwangerschappen van maximaal negen weken worden afgebroken; het middel brengt een miskraam op gang. Maar Schippers zegt dat ze met haar voorstel niet de drempel voor abortus wil verlagen. Ze hoopt daarentegen dat vrouwen vaker hun huisarts gaan betrekken in hun afweging. ‘Bij een abortuskliniek loop je anoniem binnen. Als je bij een huisarts komt voor abortus, is dat anders. De arts kent jou, misschien je omgeving en zegt: “Joh, abortus? Ga eens zitten.” Hij gaat het gesprek aan, praat ook over de context en zal vragen: hoe gaan we nu verder? En bijvoorbeeld ook: hoe voorkomen we dat je opnieuw ongewenst zwanger raakt?’

Schippers noemt het ‘belangrijk dat we die stap naar de huisarts zetten’, ondanks kritiek van ChristenUnie en SGP op haar plannen. ‘Door ook de huisarts een rol te geven, gaat de anonimiteit eraf. Ik denk dat de huisarts een belangrijke toevoeging is aan de bestaande praktijk van hulpverlening aan vrouwen in nood.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het is crisis hier, crisis daar in Europa, maar de regerende coalities hebben weinig slagkracht

Vruchteloos overleg in het Torentje, marathoncrisisberaad in de Duitse coalitie, onrust in Frankrijk. Meerdere Europese landen staan voor grote, fundamentele opgaven, maar de regeringen staan er zwak voor.

Afbeelding

Coalitie piept en kraakt: CDA wil opnieuw onderhandelen over stikstofbeleid

Het stikstofbeleid van het kabinet hangt aan een zijden draadje, nu het CDA binnenkort over dit gevoelige dossier opnieuw wil onderhandelen. Tot die tijd wil het kabinet het huidige beleid voortzetten.

Afbeelding

Kabinetscrisis van de baan: pauze in stikstofbeleid

Het kabinet heeft na urenlang spoedberaad een compromis gesloten over het stikstofbeleid. Vooral regeringspartijen D66 en CDA lagen hierover op ramkoers. Door de deal is een kabinetscrisis van de baan.

Afbeelding

Staatssecretaris Van der Burg: kabinet blijft asielopvang betalen met ontwikkelingsgeld

Het kabinet blijft voorlopig geld dat bedoeld is voor ontwikkelingshulp uitgeven aan asielopvang. Het geld moet namelijk érgens vandaan komen, zei staatssecretaris Van der Burg (Asiel) donderdag.

Afbeelding

Tweede Kamer gefrustreerd over 'vage' klimaatstrategie. 'De plannen staan bol van abstracte intenties'

De Nederlandse plannen om arme landen te helpen klimaatverandering tegen te gaan, zijn te abstract. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet de plannen concreter maakt.

Afbeelding

Kopzorgen bij ChristenUnie om weglopen traditionele stemmer: 'Keuzes in Den Haag kosten ons kiezers'

Lokale CU-afdelingen zijn bezig met een brief aan het landelijk bestuur van de partij. Ze maken zich zorgen over het afhaken van de ‘traditionele’ CU-stemmer. De partij verloor veel stemmen in traditionele bolwerken.