Asscher praat met Facebook en Twitter over discriminatie
Minister Lodewijk Asscher (Integratie) wil racisme en discriminatie op sociale media tegengaan. Volgende maand organiseert hij een ‘expertmeeting’, waarvoor hij ook verantwoordelijken van Twitter en Facebook uitnodigt om mee te denken over dit maatschappelijk probleem.
De bewindsman reageerde op een pleidooi van de fracties van PvdA en SP. Zij willen dat de overheid optreedt tegen wat SP’er Sadet Karabulut de ‘racistische vuilspuiterij’ op de sociale media noemde.
De drempel op Twitter en Facebook om iets te schrijven is heel laag, erkende de minister. ‘Vaak is dat heel mooi’, zei hij, ‘Maar soms zijn de uitingen strafbaar.’ Tussen die uitersten zit een breed, grijs gebied. Asscher wil daarover graag het gesprek met de internetproviders aangaan. Hij beklemtoonde dat hij zich absoluut niet wil mengen in de vrije meningsuiting, die ook geldt voor het internet.
Tamara van Ark (VVD) toonde zich woensdag in het Kamerdebat zeer beducht voor een overheid die wil ingrijpen in dergelijke discussies. ‘Wat is de meerwaarde van de overheid als de samenleving zelf het debat hierover voert?’ De minister gaf aan dat hij het als bewindsman van integratie tot zijn taak rekent het debat over dit maatschappelijk fenomeen te ‘faciliteren’.
Een van de vragen op de expertmeeting zal zijn wat de taak van de internetproviders is, wanneer is vastgesteld dat er sprake is van ‘illegale content’ op Twitter of Facebook. Er bestaat al een gedragscode, maar die is niet duidelijk over de rol van de providers, nadat een klacht over racisme of discriminatie is toegewezen.
Minister Ronald Plasterk (coördinerend bewindsman op het gebied van discriminatie) liet de Kamer weten dat de bereikbaarheid van plaatselijke antidiscriminatievoorzieningen is verbeterd. <