Luister naar

ChristenUnie wil einde aan schooluitjes naar de Wallen

Nieuws
Den Haag
Gerard Beverdam
zaterdag 5 september 2015 om 03:01
ChristenUnie wil einde aan schooluitjes naar de Wallen
ChristenUnie wil einde aan schooluitjes naar de Wallen anp / Jerry Lampen

Scholen moeten niet langer tijdens schoolreisjes met leerlingen over de Wallen lopen, en de Amsterdamse citymarketing moet stoppen met het aanprijzen van de prostitutiebuurt als een leuke attractie.

Die oproep doet ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers vandaag, met brieven aan onderwijsvakbonden en scholenkoepels, de organisatie iAmsterdam, en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Volgens Segers voelen veel prostituees zich vernederd door leerlingen en toeristen voor hun ramen, die hen uitgebreid en al lachend staan te bekijken. Hij beschrijft het verhaal van Maria. ‘Soms deed ze uit schaamte de gordijnen maar even dicht.’ Ook hulpverleners en bewoners van de Wallen maken zich hier boos over, weet hij. ‘Bij schooluitjes staan docenten er vaak gewoon bij te kijken’, zegt Segers in een toelichting op zijn initiatief.

Hij wijst de scholen en de citymarketeers erop dat het Openbaar Ministerie schat dat 70 procent van de prostituees het slachtoffer is van mensenhandel, en dat een deel van de Wallenprostitutie in handen is van Hongaarse bendes. ‘Daar valt niets aan te lachen’, schrijft Segers in zijn brieven. ‘Omwille van respect voor deze vrouwen en in de wetenschap dat er op de Wallen veel schone schijn is, doe ik een dringende oproep om de Wallen niet langer als een attractie te beschouwen.’ Het ChristenUnie-Kamerlid moedigt scholen aan om leerlingen juist te vertellen ‘over de inktzwarte wereld achter de prostitutie’. ‘Maar we hopen dat we u kunnen overtuigen om tijdens schoolreisjes de Wallen over te slaan’, schrijft hij. Ook zouden scholen zo veel mogelijk moeten voorkomen dat zeker jongens ‘met een volstrekt verwrongen beeld van seksualiteit worden geconfronteerd’, zegt Segers in een toelichting. ‘Wat krijgen zij voor beeld van vrouwen? Dat je ze mag keuren, om vervolgens een keus te maken?’

attractie

In de brief aan de toeristische organisatie iAmsterdam en burgemeester Van der Laan, wijst Segers erop dat de Wallen nog steeds als een toeristische attractie worden aangeprezen. Segers noemt expliciet de tours die via iAmsterdam worden aangeboden. Toeristen kunnen onder meer rekenen op ‘leuke verhalen en grappige anekdotes’ van ervaren gidsen, en worden langs ‘bordelen, sekstheaters, de bananenbar, peepshows en het erotisch museum’ geleid, staat in de beschrijving.

Ook in deze brief wijst hij erop dat de meeste vrouwen gedwongen hun werk doen. ‘Eerder heeft u gezegd dat in uw eigen stad, Amsterdam, per nacht zeker vierhonderd mensen worden verkracht’, aldus Segers, waarmee hij uitspraken van burgemeester Van der Laan in herinnering roept. Volgens de ChristenUnie-politicus valt het aanprijzen van de Wallen als toeristenattractie daar niet mee te rijmen. ‘Ik doe een dringende oproep aan u en uw mensen die bezig zijn met citymarketing: stop met het promoten van de Wallen. Amsterdam heeft genoeg moois om toeristen mee te bekoren.’ Ook moeten toeristen veel nadrukkelijker worden gewezen op ‘de schrijnende werkelijkheid’ achter de prostitutie, zegt Segers. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. In een afrondend Kamerdebat over Adema's mestbeleid kwamen D66 en ChristenUnie hard in aanvaring.

Afbeelding

Coalitie gefrustreerd over opstelling linkse partijen in salderingsdebat

In het debat over de salderingsregeling voor zonnepanelen staan de verhoudingen tussen de regeringspartijen en GroenLinks/PvdA op scherp. Met name het feit dat de linkse partijen hun steun koppelen aan ander kabinetsbeleid wekt wrevel.

Afbeelding

Adema diep door het stof. Maar hij weet niet zeker of boeren méér mest mogen blijven uitrijden

Mogen Nederlandse boeren de komende jaren nog méér mest blijven uitrijden? Ondanks alle tumult weet minister Adema dat nog steeds niet zeker. Woensdag ging hij diep door het stof in de Tweede Kamer.

Afbeelding

Wat volgt er na de komma van de excuses voor het slavernijverleden?

Een komma, geen punt, zei premier Mark Rutte over de excuses voor het slavernijverleden die hij 19 december aanbood. Maar wat volgt er precies na die komma, vroeg de Tweede Kamer zich woensdag af.

Afbeelding

Kabinet gokte en verloor in mestconflict met Brussel, maar gaat zelf over de handhaving

Het kabinet ging er voetstoots van uit dat het glasheldere afspraken met de Europese Commissie over het Nederlandse mestbeleid straffeloos kon negeren. Geen gekke gedachte, want lidstaten moeten die EU-wetten zélf handhaven.

Afbeelding

Het kabinet heeft het minimumloon flink verhoogd, 'maar dat is niet genoeg'

Dat zegt Peter Heijkoop namens alle wethouders Sociale Zaken. Heijkoop - die zelf wethouder is in Dordrecht - is vandaag één van de sprekers tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over rondkomen.