Luister naar

Petitie voor vrijlating van Ahok overhandigd aan ambassadeur

Nieuws
De Indonesische ambassadeur in Den Haag zal een petitie met 20.000 handtekeningen voor de vrijlating van de gevangen gouverneur Ahok overdragen aan de regering in Jakarta.
Jan van Benthem
woensdag 5 juli 2017 om 18:39
ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind (tweede van rechts) overhandigt de petitie aan ambassadeur I Gusti Agung Wesaka Puja (tweede van links).
ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind (tweede van rechts) overhandigt de petitie aan ambassadeur I Gusti Agung Wesaka Puja (tweede van links). jubilee campaign

Den Haag

‘Het was duidelijk in het gesprek met ambassadeur I Gusti Agung Wesaka Puja dat het signaal van de petitie is overgekomen’, aldus Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie). ‘Hij heeft toegezegd, er persoonlijk op toe te zien dat de petitie ook bij de regering aankomt.’

Gouverneur Basuki Thahaja Purnama, kortweg Ahok, werd op 9 mei veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar omdat hij tijdens de verkiezingscampagne voor een nieuwe termijn als gouverneur van de hoofdstad Jakarta, de Koran zou hebben beledigd. De veroordeling was zwaarder dan de eis van de aanklager en was volgens de verdediging gebaseerd op een video waarin de uitspraken van Ahok op een suggestieve manier waren gemonteerd. De zaak trok veel aandacht, omdat Ahok als christen werd beschuldigd en daarnaast ook van Chinese afkomst is.

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer heeft op 10 mei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken gevraagd zich bij de Indonesische regering in te zetten voor de vrijlating van Ahok. Die heeft daar onmiddellijk op gereageerd, zegt Voordewind: ‘Koenders heeft meteen de Nederlandse mensenrechtenambassadeur Kees van Baar, die in Indonesië was voor een bijeenkomst over de mensenrechten, naar de regering in Jakarta gestuurd om de grote zorg over deze veroordeling over te brengen en te pleiten voor vrijlating.’

handtekeningen

Op het partijcongres van de ChristenUnie op 20 mei heeft de partij samen met de organisatie Jubilee Campaign de petitieactie ‘Red Ahok!’ opgezet. ‘Die heeft binnen anderhalve maand de beoogde 20.000 handtekeningen opgeleverd, wat de zorg over de veroordeling van Ahok onderstreept’, aldus Voordewind.

De petitie is rechtstreeks gericht aan de Indonesische president Joko Widodo en verzoekt de president zich in te zetten voor de onmiddellijke vrijlating van Ahok en voor de bescherming van religieuze en etnische minderheden in Indonesië.

Ook de regering in Jakarta zit met de veroordeling van Ahok in de maag, bleek uit eerdere uitlatingen van Widodo. Voordewind, die rond deze zaak rechtstreekse contacten heeft in Indonesië, zegt dat de mensen die rondom Ahok staan oproepen tot blijvende internationale druk om Ahok vrij te krijgen. Hij heeft ook signalen gekregen die duiden op ‘een mogelijk vervroegde vrijlating, in de loop van volgend jaar’. De zaak-Ahok zou dan geen rol meer spelen bij de parlements- en presidentsverkiezingen in 2019. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. In een afrondend Kamerdebat over Adema's mestbeleid kwamen D66 en ChristenUnie hard in aanvaring.

Afbeelding

Coalitie gefrustreerd over opstelling linkse partijen in salderingsdebat

In het debat over de salderingsregeling voor zonnepanelen staan de verhoudingen tussen de regeringspartijen en GroenLinks/PvdA op scherp. Met name het feit dat de linkse partijen hun steun koppelen aan ander kabinetsbeleid wekt wrevel.

Afbeelding

Adema diep door het stof. Maar hij weet niet zeker of boeren méér mest mogen blijven uitrijden

Mogen Nederlandse boeren de komende jaren nog méér mest blijven uitrijden? Ondanks alle tumult weet minister Adema dat nog steeds niet zeker. Woensdag ging hij diep door het stof in de Tweede Kamer.

Afbeelding

Wat volgt er na de komma van de excuses voor het slavernijverleden?

Een komma, geen punt, zei premier Mark Rutte over de excuses voor het slavernijverleden die hij 19 december aanbood. Maar wat volgt er precies na die komma, vroeg de Tweede Kamer zich woensdag af.

Afbeelding

Kabinet gokte en verloor in mestconflict met Brussel, maar gaat zelf over de handhaving

Het kabinet ging er voetstoots van uit dat het glasheldere afspraken met de Europese Commissie over het Nederlandse mestbeleid straffeloos kon negeren. Geen gekke gedachte, want lidstaten moeten die EU-wetten zélf handhaven.

Afbeelding

Het kabinet heeft het minimumloon flink verhoogd, 'maar dat is niet genoeg'

Dat zegt Peter Heijkoop namens alle wethouders Sociale Zaken. Heijkoop - die zelf wethouder is in Dordrecht - is vandaag één van de sprekers tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over rondkomen.