Luister naar

Wilders herkent in Putin een ‘echte patriot’

Nieuws
PVV-leider Geert Wilders heeft vandaag een gesprek met Gennadi Gatilov, de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken.
Piet H. de Jong
vrijdag 2 maart 2018 om 03:00
Gennadi Gatilov
Gennadi Gatilov ap / Martial Trezzini

Den Haag

Een gesprek met een onderminister, hoger in de Russische hiërarchie komt Geert Wilders niet. Daarmee steekt de PVV-leider bleekjes af bij zijn politieke vriendin uit Frankrijk, Marine le Pen. De aanvoerder van Front National is meermalen in Rusland op bezoek geweest en schoof op 17 maart 2017 zelfs aan bij grote baas Vladimir Putin. Le Pen en Wilders zijn bepaald niet de enige politici uit de radicaal- of extreemrechtse hoek die vriendjes willen zijn met de Russen.

Volgens onderzoeksbureau ‘Political Capital’ is er sprake van zielsverwantschap tussen radicaalrechtse partijen en de Russen. Het Italiaanse Lega Nord beschouwt Putin bijvoorbeeld als verwant omdat hij opkomt voor een christelijk Europa dat zich keert tegen immigranten, lees: moslims.

Dat is ook een van de argumenten die Wilders noemt voor zijn bezoek aan Rusland. ‘We moeten beseffen dat Rusland onze bondgenoot is in de strijd tegen terrorisme en massa-immigratie uit Afrika’, zei Wilders in november in opinieblad Elsevier. Hij vindt dat we veel van de Russen kunnen leren als het om patriottisme gaat.

De banden tussen radicaalrechtse populisten en Rusland gaan zeker tien jaar terug. Een complicerende factor in de relatie werd de Russische annexatie van de Krim en de oorlog in Oekraïne (2014). Het neerhalen van de MH17 met een uit Rusland afkomstige BUK-raket, maakte het voor Nederlandse radicaalrechtse populisten nog lastiger om hun vriendschap te uiten.

De Russische propaganda en desinformatie na de vliegramp hadden succes. Zo beweerde Thierry Baudet dat het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid niet onafhankelijk was. En Wilders betwijfelde of de BUK-raket van Russische makelij was. Logisch dat de nabestaanden boos op Wilders zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe 'voltooid leven' al steeds meer verweven raakt met de huidige euthanasiepraktijk

De maatschappelijke opvattingen over zelfbeschikking en 'voltooid leven' raken steeds meer verweven met de bestaande euthanasiepraktijk. Is er wel een aparte stervensregeling nodig voor mensen die 'klaar met leven' zijn?

Afbeelding

Uitvoeringsorganisaties hekelen spreidingswet in huidige vorm: 'Daar passen wij voor'

De wet om asielzoekers te verdelen over gemeenten is hard nodig om de opvangcrisis te bezweren, maar in zijn huidige vorm te onuitvoerbaar en complex, zeggen uitvoerende organisaties donderdag in een rondetafelgesprek.

Afbeelding

Hoe de nieuwe ChristenUnie-leider Mirjam Bikker een ander spoor kiest dan Gert-Jan Segers

Sterk inhoudelijk, maar ook met een zekere lichtheid, probeert Mirjam Bikker haar rol als ChristenUnie-aanvoerder op te bouwen. Hoe doet zij het tot nu toe? ‘Ik vind haar een mooi gezicht voor de partij.’

Afbeelding

Weerwind in actie voor vrouwengevangenis

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) neemt maatregelen om grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenissen tegen te gaan.

Afbeelding

Echte werk voor pensioen begint nu: vier uitdagingen waar het nieuwe stelsel mee te maken krijgt

Nu de politieke discussie over de pensioenwet voorbij is, begint het echte werk pas. Bij de stemming tekende zich dinsdagavond in de Eerste Kamer een meerderheid af voor de grootste hervorming van het stelsel ooit.

Afbeelding

Afrika wordt een wereldspeler en verdient een strategie, vindt het kabinet. Wat staat erin?

Voor het eerst ligt er een Nederlandse Afrika-strategie, die een visie schetst op hete hangijzers als migratiestromen en de strijd om grondstoffen. Eén van de grote thema’s is migratie.