Wilders herkent in Putin een ‘echte patriot’

Den Haag
Een gesprek met een onderminister, hoger in de Russische hiërarchie komt Geert Wilders niet. Daarmee steekt de PVV-leider bleekjes af bij zijn politieke vriendin uit Frankrijk, Marine le Pen. De aanvoerder van Front National is meermalen in Rusland op bezoek geweest en schoof op 17 maart 2017 zelfs aan bij grote baas Vladimir Putin. Le Pen en Wilders zijn bepaald niet de enige politici uit de radicaal- of extreemrechtse hoek die vriendjes willen zijn met de Russen.
Volgens onderzoeksbureau ‘Political Capital’ is er sprake van zielsverwantschap tussen radicaalrechtse partijen en de Russen. Het Italiaanse Lega Nord beschouwt Putin bijvoorbeeld als verwant omdat hij opkomt voor een christelijk Europa dat zich keert tegen immigranten, lees: moslims.
Dat is ook een van de argumenten die Wilders noemt voor zijn bezoek aan Rusland. ‘We moeten beseffen dat Rusland onze bondgenoot is in de strijd tegen terrorisme en massa-immigratie uit Afrika’, zei Wilders in november in opinieblad Elsevier. Hij vindt dat we veel van de Russen kunnen leren als het om patriottisme gaat.
De banden tussen radicaalrechtse populisten en Rusland gaan zeker tien jaar terug. Een complicerende factor in de relatie werd de Russische annexatie van de Krim en de oorlog in Oekraïne (2014). Het neerhalen van de MH17 met een uit Rusland afkomstige BUK-raket, maakte het voor Nederlandse radicaalrechtse populisten nog lastiger om hun vriendschap te uiten.
De Russische propaganda en desinformatie na de vliegramp hadden succes. Zo beweerde Thierry Baudet dat het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid niet onafhankelijk was. En Wilders betwijfelde of de BUK-raket van Russische makelij was. Logisch dat de nabestaanden boos op Wilders zijn.