Luister naar

Kamer wil haast met aanpak roken, alcohol en overgewicht

Nieuws
De Tweede Kamer wacht op plannen om roken, overgewicht en alcohol terug te dringen. In oktober moet er een preventieakkoord liggen.
Piet H. de Jong
donderdag 17 mei 2018 om 18:19
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (rechts) tijdens het Tweede Kamerdebat over alcohol- en tabaksbeleid.
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (rechts) tijdens het Tweede Kamerdebat over alcohol- en tabaksbeleid. anp / Remko de Waal

Den Haag

Kamerleden vinden het knap lastig als over een belangrijk onderwerp op een andere plaats wordt beslist. Op dit moment wordt aan drie ‘thematafels’ gesproken over roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht. Die gesprekken moeten leiden tot een Nationaal Preventieakkoord. Om die tafels zitten het ministerie, deskundigen en betrokkenen, zoals de levensmiddelenbranche. De tabaksindustrie zit niet om de tafel, want dat mag volgens Europese regels niet.

Het Nationaal Preventieakkoord laat nog een tijdje op zich wachten. Naar verwachting wordt het akkoord in oktober getekend. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) heeft hoge ambities, maar wil de broedende kip niet storen. Ondertussen willen Kamerleden zich niet laten wegdrukken en dringen ze aan op maatregelen die nu al nodig zijn, zoals het ontmoedigen van roken als er kinderen in de buurt zijn.

Deze setting van het Kamerdebat leidde ertoe dat Blokhuis met enig meel in de mond moest praten. Soms communiceerde hij tussen de regels door – bijvoorbeeld dat uit een recent onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond is gebleken dat kiezers van alle partijen willen dat roken duurder wordt en dat de beschikbaarheid van rookwaren aan banden wordt gelegd. Het kan de inzet van Blokhuis aan de overlegtafels versterken.

preventie

De staatssecretaris beoogt met het preventieakkoord iets van de financiële onbalans tussen de zorg aan de ene kant en het voorkomen van aandoeningen aan de andere kant weg te werken. In de zorg gaat 80 miljard euro om, terwijl het budget preventie blijft steken op twee miljard euro. Veel Kamerleden bekommeren zich om de relatie tussen lage of praktische opleidingen, een laag inkomen en een slechte(re) gezondheid. Zo ligt de levensverwachting van mensen met een lage opleiding/inkomen gemiddeld zeker vijf jaar lager dan bij mensen met een hoge opleiding/inkomen. Dat verband is er ook bij roken en bij overgewicht. Een van de opdrachten van de overlegtafels is het op een effectieve wijze bereiken van de doelgroepen. Problemen met alcoholgebruik doen zich voor in alle leefstijlgroepen. Voor Blokhuis is het advies van de Gezondheidsraad over een glas alcohol per dag nog steeds de leidraad.

Praten over het belang van preventie betekent niet dat mensen moeten worden opgezadeld met een schuldgevoel. PVV-Kamerlid Fleur Agema toonde zich daarover bezorgd. Ze vreest al die betutteling, het zou leiden tot een ‘eigen schuld-dikke bult-aura’. De bewindsman stelde haar gerust dat preventie er niet op is gericht mensen ‘te demoniseren’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Partijen willen meer geld voor weg en spoor Noord-Nederland

Er moet meer geld naar de infrastructuur in Noord-Nederland vinden meerdere partijen in de Tweede Kamer. Het kabinet maakte onlangs bekend ongeveer 7,5 miljard euro in wegen, rails en fietspaden te investeren, maar slechts een klein deel hiervan gaat naar het noorden van het la..

Afbeelding

Vaste contracten voor NPO-personeel en een nieuwe Mediawet. ‘Er gaat heel veel rollen’

Tweede Kamerleden willen dat de positie van NPO-medewerkers wordt versterkt om de kans op misstanden zoals bij De Wereld Draait Door (DWDD) te verkleinen. En de Mediawet wordt aangepast, verwacht Uslu.

Afbeelding

Partijcongres ChristenUnie: migratiekwesties en ongemak om pleidooi tegen homoseksuele kandidaat

Na maanden van spanningen over asiel en migratie leek de CU in relatieve rust te kunnen toewerken naar het partijcongres. Het interview dat Segers aan het AD gaf, bracht toch nog kortstondig verandering in de rust.

Afbeelding

Segers op partijcongres: ‘We kunnen en moeten het over migratie hebben’

CU-partijleider Segers gaat een coalitiegesprek over migratie ‘nooit bij voorbaat uit de weg’. Maar, als dat gesprek ontaardt in frustrerende maatregelen voor asielzoekers, wordt het een heel kort gesprek.

Afbeelding

Nieuwe stikstofplannen maken boeren onzeker, natuur en bouw voorzichtig positief

De nieuwe stikstofplannen van het kabinet leveren volgens de boeren vooral nieuwe beperkingen op. In de bouwsector klinkt ondertussen voorzichtig optimisme: ‘Het einde van de stikstofimpasse is in zicht.’

Afbeelding

Adema: straks alleen maar duurzame producten in supermarkt

Nederlandse boeren moeten vanaf 2040 alleen nog maar duurzaam boeren, zegt landbouwminister Piet Adema. Ook moeten in de supermarkten dan alleen nog maar groen geproduceerde producten liggen.