Luister naar

Rutte is graag de allersoberste

Nieuws
Een filmpje van premier Mark Rutte die zelf zijn gemorste koffie opdweilt, is wereldwijd opgepikt. Bewonderaars zien een regeringsleider die bescheiden is gebleven, cynici vermoeden een politiek opzetje.
Frank Hendrickx redactie vk
vrijdag 8 juni 2018 om 03:00
Beeld uit het filmpje van de NOS: Mark Rutte mopt zijn gemorste koffie op, terwijl schoonmakers en D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold lachend toekijken.
Beeld uit het filmpje van de NOS: Mark Rutte mopt zijn gemorste koffie op, terwijl schoonmakers en D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold lachend toekijken. nd

Den Haag

Would YOUR prime minister do that?’ Het is de prangende vraag op de site van de Deutsche Welle bij de video van premier Mark Rutte. De beelden zijn inmiddels bekend: de premier laat zijn bekertje koffie vallen en wil vervolgens per se zijn eigen rommel opruimen. Onder het oog van een groepje lachende schoonmakers is bijna een minuut lang te zien hoe hij met een mop in de weer gaat.

Een onervaren NOS-cameraman filmde het tafereel maandag bij het wekelijkse coalitieoverleg en hij kijkt sindsdien met verwondering toe hoe de beelden zich over de wereld verspreiden. Op de Facebookpagina van BBC Arabic is de video al ruim 700.000 keer bekeken en ook in India is de premier een YouTube-hitje. De Indian Express meent dat Rutte met zijn modesty ‘de harten van mensen wereldwijd heeft geraakt’. ‘Ik zou willen dat Indiase politici deze houding hadden’, merkt een van de lezers op.

Uit een land als Frankrijk komen vergelijkbare geluiden. Een regeringsleider die zijn eigen koffie in een kartonnen bekertje draagt, zich net als iedereen door een toegangspoortje van een ministerie moet wurmen en daarna al poetsend door de knieën gaat: ondenkbaar in Frankrijk, zeker in een tijd dat Emmanuel Macron een ‘jupiteriaans’ presidentschap voorstaat.

Scepsis is er ook. Wat is de nieuwswaarde van de video? En is dit niet gewoon een politicus die voor de camera een slim showtje opvoert? Zeker de laatste suggestie roept weer verontwaardiging op bij bewonderaars. ‘Rutte kennend zou hij dat óók doen als er géén camera in de buurt was geweest’, twitterde een woordvoerder van de SGP.

De video past in elk geval bij het doe-normaal-premierschap van Rutte. In eindeloos veel interviews vertelde de VVD’er al over de belangrijkste les die hij van zijn vader meekreeg: ‘Altijd op de kleine steentjes blijven lopen, je niet groter maken dan je bent.’

De joviale familiariteit van Rutte is in Den Haag eenvoudigweg niet te ontlopen. Menig stagiair op het Binnenhof is door hem verwelkomd als een bevriend staatshoofd. De schoonmakers op het filmpje vertelden tegen de NOS-verslaggever dat ze iedere week hartelijk door de premier worden begroet. Daarom durfden ze ook zo lachend toe te kijken terwijl hij aan het dweilen was.

paraplu

Is het allemaal puur natuur? Zeker is dat de premier heel bewust waakt over zijn imago. Toen een medewerker ooit tijdens een regenbui een paraplu boven zijn hoofd wilde houden, corrigeerde Rutte hem onmiddellijk. Zoiets zou verkeerd kunnen overkomen. De premier houdt zijn eigen paraplu vast. Net als iedereen.

Rutte gaat er ook prat op dat er geen regeringsleider is met een bescheidener werkplek dan hij. Voor hem is dat een teken van een gezonde democratie. Toen hij de Franse president Macron onlangs een rondleiding gaf door het Torentje zei hij bijna verlekkerd: ‘It’s very small.

De Nederlandse premier is graag de allersoberste. Zo wees Rutte onlangs tijdens een Kamerdebat gretig op het verschil tussen hem en Jesse Klaver: ‘Ik moet even melden dat toen de coalitieonderhandelingen vastliepen, de leider van GroenLinks in een grote BMW wegreed en de leider van de VVD naar huis wandelde.’

Rutte weet ook dat één verkeerd beeld fataal kan zijn voor een politicus. De Amerikaanse president George Bush sr. kon zich nooit meer bevrijden van het beeld dat hij op zijn horloge keek, terwijl een kiezer hem net vroeg of hij wel genoeg betrokken was bij het lot van gewone mensen. Balkenendes klungelige imago werd versterkt door zijn mislukte poging om te skateboarden.

Rutte blijft rolvast, ook als het niet uitkomt. Tijdens het WK beachvolleybal in 2015 was bij toeval te horen hoe hij zich achter de schermen verzette tegen een niet-geplande ontmoeting met ex-volleybalinternationals. ‘Nee, ik moet echt door’, mopperde Rutte. ‘Nu even niet.’ Uiteindelijk wist zijn woordvoerder hem toch over te halen om ‘één minuut’ uit te trekken. Een minuut later was te zien hoe de premier de volleyballers begroette alsof hij de hele dag naar niets anders had uitgekeken.

In het buitenland maken ze nu ook kennis met de stijl van Rutte. Onder de kop ‘Dutch leader spilling and cleaning up his coffee goes viral’ gaf het internationale persbureau Reuters donderdag nog een extra slinger aan de verspreiding van de video.

Was het een oprechte daad of een slimme zet voor de camera? Een Engelse kijker vermoedde dat het allebei waar kan zijn: ‘Het laat zien dat hij een nette vent is. En wat een geweldige pr.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.