Luister naar

Kamer krijgt Rutte, geen antwoorden

Nieuws
Tot ieders verrassing kwam ­premier Rutte niet opdagen bij het vragenuurtje in de Tweede Kamer. En toen hij na een storm van protest alsnog arriveerde, gaf hij niet de gewenste antwoorden.
Jesse Westerbeke
woensdag 20 juni 2018 om 03:00
Premier Mark Rutte en Geert Wilders (PVV) tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Rutte verscheen pas nadat de oppositiepartijen daarop hadden aangedrongen.
Premier Mark Rutte en Geert Wilders (PVV) tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Rutte verscheen pas nadat de oppositiepartijen daarop hadden aangedrongen. anp / Koen van Weel

Den Haag

‘Het is een schertsvertoning’, vatte PVV-leider Geert Wilders het gevoel van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer samen. ‘De minister-president wil, als een klein kind dat naar de tandarts moet, niet vanuit het Torentje naar de Kamer komen.’ De partijen hadden zich al warmgedraaid om premier Mark Rutte te grillen over de dividendbelasting.

Dagblad Trouw onthulde zaterdag dat Shell speciale afspraken heeft met de Belastingdienst, waardoor het bedrijf de belasting niet hoeft te betalen. SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen mocht er vragen over stellen tijdens het vragenuurtje, maar toen zat daar opeens ... staatssecretaris Menno Snel (Financiën). Van Rutte geen spoor.

Dat was tegen het zere been van de oppositie. GroenLinks-leider Jesse Klaver constateerde dat de premier niet in het buitenland zat, niet ziek was en dus moest komen. ‘Dit is ­minachting van de Tweede Kamer, maar nog veel belangrijker, minachting van de Nederlandse bevolking.’ Wilders stuurde aan op een hoofdelijke stemming over de vraag of Rutte wel of niet naar het parlement moest komen.

En zo gebeurde het dat vanuit het hele gebouw Kamerleden zich naar de plenaire zaal moesten haasten voor de stemming. Eenmaal daar aangekomen, wachtte de anticlimax: Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van Ruttes eigen VVD, verklaarde dat hij ‘geen bezwaar’ had tegen de komst van Rutte. En dus kwam, tot plezier van de aanwezige pers, de premier alsnog, zonder stemming.

Antwoorden kregen de parlementariërs echter niet. Rutte sprak zijn begrip uit voor de vraag van Marijnissen, maar vertelde direct dat hij die niet kon beantwoorden. De wet verbiedt het geven van details over belastingafspraken met individuele bedrijven, betoogde hij.

Hij stelde dat het kabinet wel meer uitleg kon geven over de overeenkomsten in het algemeen. ‘Maar dat ligt op het terrein van de staatssecretaris. Ik stel dan ook voor dat hij die vragen beantwoordt.’

ongemak

‘Ik voel mee met het ongemak van de Kamer’, paaide Rutte na wat aandringen. Toch bleef hij bij zijn weigering iets over Shell te vertellen. ‘Dat kan niet volgens de wet, jongens, echt niet.’

PvdA-leider Lodewijk Asscher vroeg of Rutte in zijn algemeenheid van speciale afspraken over het niet betalen van dividendbelasting af wist. Dat wilde Rutte wel zeggen: ‘Dat antwoord is nee.’

Uiteindelijk beloofde Rutte dat hij tijdens een besloten bijeenkomst meer zou zeggen over Shell. Maar dat was weer tegen het zere been van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), die aangaf daaraan niet mee te doen. ‘En ik roep ook de collega’s op niet mee te gaan in zulke vertrouwelijke achterkamertjespolitiek.’

Staatssecretaris Snel verdween zonder aan het woord te zijn geweest. Rutte ging terug naar het Torentje zonder écht iets gezegd te hebben. De Kamer organiseert binnenkort – waarschijnlijk volgende week – alsnog een groot debat over de dividendbelasting, inclusief speciale afspraken met grote bedrijven. Rutte heeft beloofd daarbij wél vanaf het begin aanwezig te zijn. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

BBB bestormt ook de waterschappen en dat kan tot pittige discussies leiden

De BoerBurgerBeweging heeft ook de waterschapsverkiezingen gewonnen, al werd de partij van Caroline van der Plas niet in alle 21 waterschappen de grootste. Dat belooft pittige discussies tussen boeren en natuurbeschermers.

Afbeelding

Adri Duivesteijn,1950-2023

Adri Duivesteijn, voormalig Tweede Kamerlid, wethouder en senator namens de PvdA, is vrijdag overleden. Duivesteijn is 72 jaar geworden. Hij leed al jaren aan prostaatkanker.

Afbeelding

Overmacht BBB en coalitiekansen verschillen sterk per landsdeel

Pas na anderhalve dag tellen was er zekerheid: overal is BBB de grootste, ook in de Randstad.

Afbeelding

Caroline van der Plas won. 'Mam, realiseer jij je dat je binnen een jaar premier kan zijn?'

In haar achtertuin in een volksbuurt in Deventer vertelt Caroline van der Plas twee dagen na de verkiezingen over de druk op haar schouders, lonkend premierschap en een partijstandpunt dat wordt ingetrokken.

Afbeelding

ChristenUnie-raadslid in Ermelo treedt af uit onvrede over landelijk partijbeleid

Het Ermelose gemeenteraadslid Dick Tillema treedt af omdat hij het principieel oneens is met het landelijk partijbeleid. Tillema werd een jaar geleden nog voor een tweede termijn in de raad van Ermelo gekozen.

Afbeelding

Hoe moet het CDA verder na de dreun? 'We zijn in de marge van de politieke invloed terechtgekomen'

Na eerder stembusverlies ontglippen nu ook de provincies aan het CDA: bij de verkiezingen van deze week verloren de christendemocraten opnieuw. Wat is er nodig voor een trendbreuk die gunstig uitpakt voor de partij?