Luister naar

Leden ChristenUnie willen stop op de uitzetting van kinderen

Nieuws
Een grote groep ChristenUnie-leden wil dat het kabinet voorlopig stopt met het uitzetten van vierhonderd in Nederland gewortelde asielkinderen. Ruim 140 leden willen dat de Tweede Kamerfractie daar werk van maakt, blijkt uit een voorstel dat zij hebben ingediend voor het partijcongres op 24 november.
Eduard Sloot
maandag 5 november 2018 om 11:29

Den Haag

Het aantal ondertekenaars is opvallend groot. Het pleidooi voor een ruimhartiger kinderpardon bij de start van het kabinet werd destijds gevoerd door 37 partijleden – wat toen al ongebruikelijk veel was.

De huidige oproep is ingediend door tal van raadsleden. Bekende namen zijn onder meer Don Ceder (raadslid in Amsterdam), Ed Anker (wethouder in Zwolle en oud-Kamerlid), natuurkundige Cees Dekker (vijftiende op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer) en Hayarpi Tamrazyan, die met haar gezin uitgezet dreigt te worden naar Armenië. Ook jongerenorganisatie Perspectief en vijf lokale afdelingen hebben hun handtekening gezet.

te streng

De indieners vinden de huidige regels van het kinderpardon te streng. Aanvragen van in Nederland gewortelde asielkinderen worden in 98 procent van de gevallen afgewezen. Een groot deel van de langslepende asielprocedures is volgens de indieners niet te wijten aan de asielzoeker zelf, maar aan de overheid die asieldossiers laat liggen of hoger beroep aantekent tegen een asielbesluit.

Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) doet naar aanleiding van de zaak Lili en Howick momenteel onderzoek naar hoe de asielprocedures korter kunnen. Zolang dat onderzoek loopt (Harbers verwacht juni volgend jaar met conclusies te komen), mogen er geen in Nederland gewortelde asielkinderen worden uitgezet, vinden de ChristenUnie-leden.

Het voorstel is niet bedoeld om het regeerakkoord open te breken of de coalitie op te blazen, aldus de indieners van het voorstel. Wel vinden de leden dat de Tweede Kamerfractie, nu staatssecretaris Harbers onderzoek doet naar kortere asielprocedures, zich hard moet maken voor een stop op uitzetting tot dat onderzoek klaar is. ‘Als een gebouw onveilig lijkt, laat je mensen er ook niet meer in wonen totdat het veilig is verklaard’, aldus indiener van het voorstel, Antonie Fountain.

Verder willen de indieners dat staatssecretaris Harbers kijkt naar de rol van de overheid in de (lange) duur van asielprocedures. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. In een afrondend Kamerdebat over Adema's mestbeleid kwamen D66 en ChristenUnie hard in aanvaring.

Afbeelding

Coalitie gefrustreerd over opstelling linkse partijen in salderingsdebat

In het debat over de salderingsregeling voor zonnepanelen staan de verhoudingen tussen de regeringspartijen en GroenLinks/PvdA op scherp. Met name het feit dat de linkse partijen hun steun koppelen aan ander kabinetsbeleid wekt wrevel.

Afbeelding

Adema diep door het stof. Maar hij weet niet zeker of boeren méér mest mogen blijven uitrijden

Mogen Nederlandse boeren de komende jaren nog méér mest blijven uitrijden? Ondanks alle tumult weet minister Adema dat nog steeds niet zeker. Woensdag ging hij diep door het stof in de Tweede Kamer.

Afbeelding

Wat volgt er na de komma van de excuses voor het slavernijverleden?

Een komma, geen punt, zei premier Mark Rutte over de excuses voor het slavernijverleden die hij 19 december aanbood. Maar wat volgt er precies na die komma, vroeg de Tweede Kamer zich woensdag af.

Afbeelding

Kabinet gokte en verloor in mestconflict met Brussel, maar gaat zelf over de handhaving

Het kabinet ging er voetstoots van uit dat het glasheldere afspraken met de Europese Commissie over het Nederlandse mestbeleid straffeloos kon negeren. Geen gekke gedachte, want lidstaten moeten die EU-wetten zélf handhaven.

Afbeelding

Het kabinet heeft het minimumloon flink verhoogd, 'maar dat is niet genoeg'

Dat zegt Peter Heijkoop namens alle wethouders Sociale Zaken. Heijkoop - die zelf wethouder is in Dordrecht - is vandaag één van de sprekers tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over rondkomen.