Luister naar

Het geheugen van de Tweede Kamer hapert

Nieuws
Weer vertrekt een Tweede Kamerlid voortijdig. Kamervoorzitter Khadija Arib baalt ervan.
Piet H. de Jong
vrijdag 30 november 2018 om 03:00
Khadija Arib: ... ongenoegen ...
Khadija Arib: ... ongenoegen ... anp / Piroschka van de Wouw

Den Haag

Je hoorde de Kamervoorzitter zuchten, toen ze deze week reageerde op het aangekondigde vertrek van VVD-Kamerlid Foort van Oosten. ‘Ik ben er niet gelukkig mee’, zei ze. Van Oosten is sinds september 2012 Kamerlid. Hij wordt per 1 februari burgemeester van Nissewaard, bij Rotterdam. Hij is de zoveelste in een reeks Kamerleden die tussentijds verdwijnen.

De redenen zijn verschillend. Nadat een kabinet is gevormd, is het logisch dat een deel van de ministers uit de Kamer wordt gerekruteerd. Vrij nieuw is de trend dat voor wethouders van grote steden in de vijver van de Tweede Kamer gevist wordt. Zo verlieten Sharon Dijksma (PvdA), Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en Linda Voortman (GroenLinks) hun blauwe zetel voor een wethouderschap in respectievelijk Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Voor Kamerleden met een liefdesaffaire, zoals Rik Grashoff (GroenLinks) en Han ten Broeke (VVD), is het vertrek vaak onvermijdelijk. Lastiger is het als je verkozen bent en dan laat blijken liever iets anders te willen doen. Zoals oud-minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA), die al in oktober 2017 zijn zetel opgaf. Arib liet toen haar ongenoegen duidelijk blijken. Nog sterker deed ze dat een maand eerder, toen Pieter Duisenberg (VVD) het parlement verliet voor een baan bij de vereniging van universiteiten.

Van Oosten blijft het openbaar bestuur trouw als eerste burger van Nissewaard. Toch is het aanzien van de Tweede Kamer in geding. Nog maar twee maanden geleden werd Van Oosten gekozen als voorzitter van de belangrijke vaste Kamercommissie voor Europese Zaken. Hij volgde Malik Azmani op, die de Kamer verruilde voor een zetel in het Europees Parlement. Toen de Tweede Kamer tien jaar geleden een groot onderzoek deed naar het eigen functioneren, was een van de grootste klachten de grote omloopsnelheid van Kamerleden. Het ‘collectief geheugen’ brokkelt daardoor steeds meer af.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Afrika hoeft abortus niet te verruimen, zegt minister, maar: 'Mensenrechten zijn niet exclusief westers'

Afrikaanse landen hoeven niet eerst de Europese normen en waarden over te nemen, voordat ze een handelsverdrag krijgen met de Europese Unie. Dat heeft minister Schreinemacher geantwoord op Kamervragen.

Afbeelding

BBB kan met haar charmeoffensief beter niet stoppen bij de Nederlandse grens

BBB is bezig met een charmeoffensief in de provincies. Intussen moet Caroline van der Plas oppassen dat ze elders geen sympathie verspeelt. Zo kan ze Brussel nog weleens hard nodig hebben, wil ze écht iets bereiken.

Afbeelding

Kabinet stuurt asielwet ondanks kritiek in ongewijzigde vorm naar Tweede Kamer

Het kabinet neemt de kritiek van de Raad van State, gemeenten en Veiligheidsberaad op de beoogde ‘spreidingswet’ voor asielopvang niet over. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met het oorspronkelijke wetsvoorstel.

Afbeelding

Einde in zicht voor tijdelijk huurcontract: Kamer wil positie huurders verstevigen

De Tweede Kamer ligt op koers om de regels voor particuliere huur aan te scherpen. Het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden, lijkt te kunnen rekenen op een overgrote meerderheid.

Afbeelding

Strategische stem kan coalitie nog aan een zeer gewilde 23ste zetel helpen, en de CU aan een derde zetel

Hoewel de regeringscoalitie volgens de laatste prognoses 22 zetels haalt in de Eerste Kamer, is er een grote kans dat de vier partijen nog een extra zetel in de wacht slepen. Een Statenlid van VVD, CDA of D66 moet dan op de ChristenUnie stemmen.

Afbeelding

Spanning loopt op: de identiteitscrisis van het CDA bezorgt ook het kabinet kopzorgen

Het CDA hobbelt van het ene naar het andere crisisoverleg over de desastreus verlopen verkiezingen. De partij vindt dat de politieke realiteit een andere houding op stikstofgebied vereist. Maar daar botst het met D66.