Luister naar

Christelijke partijen willen geen kortere partneralimentatie

Nieuws
De Tweede Kamer wil de partneralimentatie na een echtscheiding terugbrengen van twaalf naar vijf jaar. Een voorstel van die strekking van VVD, D66 en PvdA kan rekenen op een ruime meerderheid, bleek donderdag tijdens een debat.
Petra Noordhuis
vrijdag 7 december 2018 om 10:30

Den Haag

De initiatiefnemers rekenden al op brede steun en lijken die te krijgen van in ieder geval GroenLinks, de SP en de PVV.

De christelijke partijen zijn kritisch. De SGP gaat tegenstemmen, de ChristenUnie en het CDA beraden zich nog.

Het CDA vindt dat de wet te veel van emancipatie uitgaat die er nog niet is. Er zijn nog veel gezinnen met een traditionele rolverdeling.

ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf vindt dat de wet voorbijgaat aan gezinnen waarin de vrouw het huishouden doet en voor de kinderen zorgt en de man het inkomen verdient. Deze keuze tijdens het huwelijk heeft volgens haar ook gevolgen voor de verantwoordelijkheden ná dat huwelijk.

SGP-leider Kees van der Staaij noemt de wet ‘vrouwonvriendelijk’. Hij vindt het naïef om te denken dat alle gescheiden vrouwen met kinderen zelf wel voor voldoende inkomen kunnen zorgen.

De meerderheid van de Kamer vindt dat nu in te veel gevallen ex-echtgenoten, veelal mannen, onterecht twaalf jaar alimentatie moeten betalen terwijl hun ex-echtgenoten zelf kunnen rondkomen. Er komen uitzonderingen voor mensen die minder kans hebben na een echtscheiding snel in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Bijvoorbeeld doordat zij al wat ouder zijn, lang niet gewerkt hebben of voor kinderen jonger dan 12 jaar zorgen. Zij kunnen langer een beroep doen op alimentatie.

De Tweede Kamer stemt volgende week over de initiatiefwet. Het is de bedoeling dat die begin 2020 van kracht wordt. Voor echtparen die voor die tijd uit elkaar gaan, blijven de huidige regels gelden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bontenbal (CDA): 'Er gaat geen 17,5 miljard subsidie naar de fossiele industrie. Wij zijn niet gek'

Extinction Rebellion, de actiegroep achter de A12-blokkades, zegt dat Nederland jaarlijks 17,5 miljard euro subsidie geeft voor fossiele brandstoffen. Onzin, vindt CDA-Kamerlid Henri Bontenbal. 'Het is niet zo simpel.'

Afbeelding

Raad van State: verbod op 'homogenezing' voegt weinig toe, en werkt mogelijk averechts

Een verbod op 'homogenezing' voegt weinig toe aan de huidige wetgeving rond mishandeling en dwang. Ook kan zo'n verbod averechts werken bij de gewenste cultuurverandering in geloofsgemeenschappen, zegt de Raad van State.

Afbeelding

In Alkmaar is het 'win-win' in de asielopvang. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe dat werkt

Met een groot oud kantoor helpt de gemeente Alkmaar de landelijke migratiecrisis vlot te trekken. Er is slim onderhandeld met het Rijk. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe het zit.

Afbeelding

Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. In een afrondend Kamerdebat over Adema's mestbeleid kwamen D66 en ChristenUnie hard in aanvaring.

Afbeelding

Coalitie gefrustreerd over opstelling linkse partijen in salderingsdebat

In het debat over de salderingsregeling voor zonnepanelen staan de verhoudingen tussen de regeringspartijen en GroenLinks/PvdA op scherp. Met name het feit dat de linkse partijen hun steun koppelen aan ander kabinetsbeleid wekt wrevel.

Afbeelding

Adema diep door het stof. Maar hij weet niet zeker of boeren méér mest mogen blijven uitrijden

Mogen Nederlandse boeren de komende jaren nog méér mest blijven uitrijden? Ondanks alle tumult weet minister Adema dat nog steeds niet zeker. Woensdag ging hij diep door het stof in de Tweede Kamer.