Luister naar

‘Maak kosten van medicijnen transparant’

Nieuws
Patiënten moeten worden betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen, want zij weten beter wat er nodig is dan de farmaceutische industrie. Dat stelt de Patiëntenvereniging Nederland in een oproep aan de politiek.
Piet H. de Jong
maandag 10 december 2018 om 03:00

Den Haag

De koepelorganisatie, waarbij 170 patiëntenverenigingen zijn aangesloten, acht het goed denkbaar dat medicijnen goedkoper geproduceerd kunnen worden als de fabrikant precies weet wat de vraag van patiënten is. Hoe de industrie nu tot de soms zeer hoge prijzen van nieuwe medicijnen komt, is onduidelijk. Patiëntenfederatie Nederland roept de Tweede Kamer op te zorgen voor meer transparantie over de kosten van medicijnen.

Kamerleden bespreken vandaag met minister Bruno Bruins (Medische Zorg) de initiatiefnota Big Farma: niet gezond. Die nota is ruim een jaar geleden geschreven door de fracties van PvdA, GroenLinks en SP.

Met tal van maatregelen willen deze fracties de ‘macht van de farmaceutische industrie aan banden leggen’. Ze storen zich eraan dat die industrie ‘over de ruggen van patiënten’ onderhandelt over nieuwe medicijnen en dat er ‘schimmige afspraken’ worden gemaakt.

In hun nota bepleiten de fracties van PvdA, GroenLinks en SP dat de onderhandelingen tussen de farmaceutische industrie en het kabinet over de prijs van medicijnen openbaar worden gemaakt.

Minister Bruins wil zo ver niet gaan, omdat dan ‘geen bedrijf meer bereid zal zijn deel te nemen aan de onderhandelingen’, heeft hij de Kamer in aanloop naar het debat van vandaag laten weten. Wel heeft hij de voorwaarde gesteld om zijn laatste bod bekend te maken, na een mislukte onderhandeling over een nieuw medicijn.

Thom Meens, woordvoerder van Patiëntenfederatie Nederland, heeft waardering voor de initiatiefnota van de drie fracties en zegt dat veel oplossingen gesteund worden door de koepelorganisatie. ‘Het is echt goed als er meer transparantie komt en we meer zicht krijgen op de prijsontwikkeling bij de farmaceutische industrie. Of die prijzen realistisch zijn, weten we nu niet.’

Meens wijst, ter illustratie, op het bericht vorige week dat Abbvie, een Amerikaanse fabrikant van medicijnen, besloot de prijs van het reumamedicijn Humira met maar liefst tachtig procent te verlagen. Die enorme prijsverlaging roept vragen op. Meens: ‘De industrie schermt vaak met de miljarden euro’s die gemoeid zouden zijn met het ­ontwikkelen van nieuwe medicijnen, maar dat is niet te ­controleren.’

Patiëntenfederatie Nederland bepleit verder een nieuw model van patiëntregisters. Nu dienen deze registers met patiëntgegevens vaak het belang van één farmaceutisch bedrijf. ‘Wij willen dat de data centraal worden opgeslagen en niet alleen beschikbaar zijn voor de farmaceutische industrie’, zegt Meens.

Volgens hem is een beter opgezet en toegankelijk patiëntenregister een investering die zichzelf terugverdient. Het leidt tot een ‘versnelling in het proces van markttoelating en vergoeding, zodat de totale ontwikkelingsduur voor een nieuw medicijn wordt verkort’, verwacht Meens. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bontenbal (CDA): 'Er gaat geen 17,5 miljard subsidie naar de fossiele industrie. Wij zijn niet gek'

Extinction Rebellion, de actiegroep achter de A12-blokkades, zegt dat Nederland jaarlijks 17,5 miljard euro subsidie geeft voor fossiele brandstoffen. Onzin, vindt CDA-Kamerlid Henri Bontenbal. 'Het is niet zo simpel.'

Afbeelding

Raad van State: verbod op 'homogenezing' voegt weinig toe, en werkt mogelijk averechts

Een verbod op 'homogenezing' voegt weinig toe aan de huidige wetgeving rond mishandeling en dwang. Ook kan zo'n verbod averechts werken bij de gewenste cultuurverandering in geloofsgemeenschappen, zegt de Raad van State.

Afbeelding

In Alkmaar is het 'win-win' in de asielopvang. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe dat werkt

Met een groot oud kantoor helpt de gemeente Alkmaar de landelijke migratiecrisis vlot te trekken. Er is slim onderhandeld met het Rijk. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe het zit.

Afbeelding

Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. In een afrondend Kamerdebat over Adema's mestbeleid kwamen D66 en ChristenUnie hard in aanvaring.

Afbeelding

Coalitie gefrustreerd over opstelling linkse partijen in salderingsdebat

In het debat over de salderingsregeling voor zonnepanelen staan de verhoudingen tussen de regeringspartijen en GroenLinks/PvdA op scherp. Met name het feit dat de linkse partijen hun steun koppelen aan ander kabinetsbeleid wekt wrevel.

Afbeelding

Adema diep door het stof. Maar hij weet niet zeker of boeren méér mest mogen blijven uitrijden

Mogen Nederlandse boeren de komende jaren nog méér mest blijven uitrijden? Ondanks alle tumult weet minister Adema dat nog steeds niet zeker. Woensdag ging hij diep door het stof in de Tweede Kamer.