Luister naar

Zorgkosten groeien voor het eerst in zes jaar sneller dan economie

Nieuws
Voor het eerst in zes jaar groeien de uitgaven voor de zorgsector sneller dan de economie.
Piet H. de Jong
donderdag 3 januari 2019 om 09:18

Amsterdam

Dat maakte het Economisch Bureau van de ING donderdag bekend. De economische groei wordt voor 2019 geraamd op twee procent, terwijl de zorggroei oploopt naar 3 procent.

De oorzaak van deze stijging zit vooral in het extra geld dat het kabinet uittrekt voor ouderenzorg, zoals verpleeghuiszorg en wijkverpleging.

De afgelopen jaren is het gelukt de snel stijgende kosten voor de zorgsector af te remmen door afspraken te maken met de zorgsector. Met name de poging meer greep te krijgen op de uitgaven in de langdurige zorg hebben de kosten gedrukt. Door dat beleid is Nederland, merken de ING-economen op, uit de top 10 verdwenen van landen met de hoogste zorguitgaven. De VS voert die lijst aan met bijna twintig procent aan zorguitgaven op het geheel van de economie. Nederland staat nu met 10,1 procent op een elfde plaats in die ranglijst.

Edzo Dantuma, ING-econoom, zegt dat Nederland internationaal gezien stevig heeft ingegrepen om de zorgkosten in de greep te krijgen. ‘Nu de zorg weer harder groeit dan de economie zal het zorgaandeel de komende vier jaar naar verwachting wel weer met ongeveer een half procentpunt stijgen tot ruim 10,5 procent van de economie.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bontenbal (CDA): 'Er gaat geen 17,5 miljard subsidie naar de fossiele industrie. Wij zijn niet gek'

Extinction Rebellion, de actiegroep achter de A12-blokkades, zegt dat Nederland jaarlijks 17,5 miljard euro subsidie geeft voor fossiele brandstoffen. Onzin, vindt CDA-Kamerlid Henri Bontenbal. 'Het is niet zo simpel.'

Afbeelding

Raad van State: verbod op 'homogenezing' voegt weinig toe, en werkt mogelijk averechts

Een verbod op 'homogenezing' voegt weinig toe aan de huidige wetgeving rond mishandeling en dwang. Ook kan zo'n verbod averechts werken bij de gewenste cultuurverandering in geloofsgemeenschappen, zegt de Raad van State.

Afbeelding

In Alkmaar is het 'win-win' in de asielopvang. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe dat werkt

Met een groot oud kantoor helpt de gemeente Alkmaar de landelijke migratiecrisis vlot te trekken. Er is slim onderhandeld met het Rijk. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe het zit.

Afbeelding

Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. In een afrondend Kamerdebat over Adema's mestbeleid kwamen D66 en ChristenUnie hard in aanvaring.

Afbeelding

Coalitie gefrustreerd over opstelling linkse partijen in salderingsdebat

In het debat over de salderingsregeling voor zonnepanelen staan de verhoudingen tussen de regeringspartijen en GroenLinks/PvdA op scherp. Met name het feit dat de linkse partijen hun steun koppelen aan ander kabinetsbeleid wekt wrevel.

Afbeelding

Adema diep door het stof. Maar hij weet niet zeker of boeren méér mest mogen blijven uitrijden

Mogen Nederlandse boeren de komende jaren nog méér mest blijven uitrijden? Ondanks alle tumult weet minister Adema dat nog steeds niet zeker. Woensdag ging hij diep door het stof in de Tweede Kamer.