Luister naar

Zorgkosten groeien voor het eerst in zes jaar sneller dan economie

Nieuws
Voor het eerst in zes jaar groeien de uitgaven voor de zorgsector sneller dan de economie.
Piet H. de Jong
donderdag 3 januari 2019 om 09:18

Amsterdam

Dat maakte het Economisch Bureau van de ING donderdag bekend. De economische groei wordt voor 2019 geraamd op twee procent, terwijl de zorggroei oploopt naar 3 procent.

De oorzaak van deze stijging zit vooral in het extra geld dat het kabinet uittrekt voor ouderenzorg, zoals verpleeghuiszorg en wijkverpleging.

De afgelopen jaren is het gelukt de snel stijgende kosten voor de zorgsector af te remmen door afspraken te maken met de zorgsector. Met name de poging meer greep te krijgen op de uitgaven in de langdurige zorg hebben de kosten gedrukt. Door dat beleid is Nederland, merken de ING-economen op, uit de top 10 verdwenen van landen met de hoogste zorguitgaven. De VS voert die lijst aan met bijna twintig procent aan zorguitgaven op het geheel van de economie. Nederland staat nu met 10,1 procent op een elfde plaats in die ranglijst.

Edzo Dantuma, ING-econoom, zegt dat Nederland internationaal gezien stevig heeft ingegrepen om de zorgkosten in de greep te krijgen. ‘Nu de zorg weer harder groeit dan de economie zal het zorgaandeel de komende vier jaar naar verwachting wel weer met ongeveer een half procentpunt stijgen tot ruim 10,5 procent van de economie.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Homogenezing', acceptatieplicht of 'voltooid leven': hierom worden deze omstreden wetsvoorstellen doorgezet

'Homogenezing' verbieden, een acceptatieplicht voor christelijke scholen, of 'voltooid leven'. De Raad van State is kritisch, maar libertijnse partijen gaan ermee door. Wetgeving is een voertuig van ideologie geworden.

Afbeelding

CDA-fractie wil af van Randstaddenken: overheid moet actief opkomen voor de regio

De kloof tussen stad en platteland is een te simpel beeld. De ongelijkheid in Nederland zit ingewikkelder in elkaar. Die ongelijkheid is ook het gevolg van overheidsbeleid dat zich liet leiden door rendementsdenken.

Afbeelding

Israël-liefde domineert bij de ChristenUnie. Maar er zijn steeds meer vraagtekens

In de ChristenUnie wordt opnieuw het debat aangezwengeld over het Israël-standpunt. Bijbelse beloften en hedendaagse politiek lopen in die gevoelige discussie door elkaar heen. ‘Over Israël praten is ingewikkeld.’

Afbeelding

Zeeland op weg naar de verkiezingen. 'Overal waar jodiumpillen worden uitgedeeld, moeten mensen mee kunnen praten'

Twaalf unieke provincies, met elk hun eigen sores en regionale karakter. Op weg naar de Provinciale Statenverkiezingen zoekt het Nederlands Dagblad uit welke kwesties er spelen. Vandaag: Zeeland.

Afbeelding

Voormalig SGP'er Hans van de Breevaart begint als onderzoeker bij FVD

Oud-SGP’er Hans van de Breevaart start met ingang van deze maand bij het Renaissance Instituut, het Wetenschappelijk Instituut van de rechts-populistische partij Forum voor Democratie (FVD).

Afbeelding

Regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid lijden en niet meer kunnen werken

Er komt een regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid-klachten lijden en niet meer kunnen werken. Hoe de regeling eruit komt te zien, wordt binnenkort duidelijk.