Luister naar

Zorgkosten groeien voor het eerst in zes jaar sneller dan economie

Nieuws
Voor het eerst in zes jaar groeien de uitgaven voor de zorgsector sneller dan de economie.
Piet H. de Jong
donderdag 3 januari 2019 om 09:18

Amsterdam

Dat maakte het Economisch Bureau van de ING donderdag bekend. De economische groei wordt voor 2019 geraamd op twee procent, terwijl de zorggroei oploopt naar 3 procent.

De oorzaak van deze stijging zit vooral in het extra geld dat het kabinet uittrekt voor ouderenzorg, zoals verpleeghuiszorg en wijkverpleging.

De afgelopen jaren is het gelukt de snel stijgende kosten voor de zorgsector af te remmen door afspraken te maken met de zorgsector. Met name de poging meer greep te krijgen op de uitgaven in de langdurige zorg hebben de kosten gedrukt. Door dat beleid is Nederland, merken de ING-economen op, uit de top 10 verdwenen van landen met de hoogste zorguitgaven. De VS voert die lijst aan met bijna twintig procent aan zorguitgaven op het geheel van de economie. Nederland staat nu met 10,1 procent op een elfde plaats in die ranglijst.

Edzo Dantuma, ING-econoom, zegt dat Nederland internationaal gezien stevig heeft ingegrepen om de zorgkosten in de greep te krijgen. ‘Nu de zorg weer harder groeit dan de economie zal het zorgaandeel de komende vier jaar naar verwachting wel weer met ongeveer een half procentpunt stijgen tot ruim 10,5 procent van de economie.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wiersma tracht Kamer gerust te stellen: Lentekriebels-lessen zijn heus wel aangepast aan de leeftijd

Zonder uit te willen sluiten dat er weleens iets mis gaat, heeft het kabinet geen probleem met de seksuele voorlichting die deze week op veel basisscholen wordt gegeven, stelde minister Wiersma in de Tweede Kamer.

Afbeelding

CDA in crisissfeer: 'Met het verhaal is niets mis, maar het is té laat en té zwak gecommuniceerd'

Na opnieuw een verkiezingsnederlaag hangt al dagen een crisissfeer in het CDA. Dinsdag praat de CDA-top met afdelingsvoorzitters over de desastreus verlopen verkiezingen. Hoe moet het verder en met welke leider?

Afbeelding

BBB bestormt ook de waterschappen en dat kan tot pittige discussies leiden

De BoerBurgerBeweging heeft ook de waterschapsverkiezingen gewonnen, al werd de partij van Caroline van der Plas niet in alle 21 waterschappen de grootste. Dat belooft pittige discussies tussen boeren en natuurbeschermers.

Afbeelding

Adri Duivesteijn,1950-2023

Adri Duivesteijn, voormalig Tweede Kamerlid, wethouder en senator namens de PvdA, is vrijdag overleden. Duivesteijn is 72 jaar geworden. Hij leed al jaren aan prostaatkanker.

Afbeelding

Overmacht BBB en coalitiekansen verschillen sterk per landsdeel

Pas na anderhalve dag tellen was er zekerheid: overal is BBB de grootste, ook in de Randstad.

Afbeelding

Caroline van der Plas won. 'Mam, realiseer jij je dat je binnen een jaar premier kan zijn?'

In haar achtertuin in een volksbuurt in Deventer vertelt Caroline van der Plas twee dagen na de verkiezingen over de druk op haar schouders, lonkend premierschap en een partijstandpunt dat wordt ingetrokken.