Luister naar

Minister Schouten wil dat supermarkten duurzaam vlees meer promoten

Nieuws
Supermarkten zouden diervriendelijk geproduceerd vlees in hun schappen meer moeten aanprijzen bij de consument.
Piet H. de Jong
dinsdag 8 januari 2019 om 10:18

Den Haag

Minister Carola Schouten (Landbouw) schrijft dat in antwoord op vragen van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. Ze is met de supermarkten in gesprek om duurzaam geproduceerd vlees te promoten bij hun klanten.

De Groot trok aan de bel naar aanleiding van een artikel van Wakker Dier, waaruit blijkt dat supermarkten ‘fors meer’ zijn gaan stunten met goedkoop geproduceerd vlees.

De minister laat weten dat ‘stunten’ met voedsel, door het ver beneden de werkelijke prijs te verkopen, niet ‘bijdraagt aan het bewustzijn van de consument voor de zorg en aandacht die de productie en consumptie van eten vraagt’.

Met verwijzing naar haar eigen toekomstvisie op de landbouw wil de minister aansturen op gedragsverandering bij de consument. Bij die verandering hoort een balans tussen dierlijke en plantaardige eiwitten in het dagelijkse voedsel. Dagelijks vlees eten wordt afgeraden door het Voedingscentrum.

In de gesprekken die de minister voert met de supermarkten, wil ze hen aanspreken op het ‘versnellen’ van de ‘verduurzaming van de veehouderij’. Schouten stelt dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een ‘agronutrimonitor’ heeft opgezet. Met die monitor moet er meer inzicht komen in de ‘prijsvorming en transparantie in de voedselketen’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. In een afrondend Kamerdebat over Adema's mestbeleid kwamen D66 en ChristenUnie hard in aanvaring.

Afbeelding

Coalitie gefrustreerd over opstelling linkse partijen in salderingsdebat

In het debat over de salderingsregeling voor zonnepanelen staan de verhoudingen tussen de regeringspartijen en GroenLinks/PvdA op scherp. Met name het feit dat de linkse partijen hun steun koppelen aan ander kabinetsbeleid wekt wrevel.

Afbeelding

Adema diep door het stof. Maar hij weet niet zeker of boeren méér mest mogen blijven uitrijden

Mogen Nederlandse boeren de komende jaren nog méér mest blijven uitrijden? Ondanks alle tumult weet minister Adema dat nog steeds niet zeker. Woensdag ging hij diep door het stof in de Tweede Kamer.

Afbeelding

Wat volgt er na de komma van de excuses voor het slavernijverleden?

Een komma, geen punt, zei premier Mark Rutte over de excuses voor het slavernijverleden die hij 19 december aanbood. Maar wat volgt er precies na die komma, vroeg de Tweede Kamer zich woensdag af.

Afbeelding

Kabinet gokte en verloor in mestconflict met Brussel, maar gaat zelf over de handhaving

Het kabinet ging er voetstoots van uit dat het glasheldere afspraken met de Europese Commissie over het Nederlandse mestbeleid straffeloos kon negeren. Geen gekke gedachte, want lidstaten moeten die EU-wetten zélf handhaven.

Afbeelding

Het kabinet heeft het minimumloon flink verhoogd, 'maar dat is niet genoeg'

Dat zegt Peter Heijkoop namens alle wethouders Sociale Zaken. Heijkoop - die zelf wethouder is in Dordrecht - is vandaag één van de sprekers tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over rondkomen.