Luister naar

‘Schadeafhandeling moet sneller’

Nieuws
Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) wil het stuwmeer aan schademeldingen door de aardbevingen in Groningen ruim voor het einde van dit jaar wegwerken.
Eduard Sloot
woensdag 16 januari 2019 om 22:22
Groningers arriveren in Den Haag voor het bijwonen van het debat over de afhandeling van schade en de versterkingsoperatie vanwege de gaswinning.
Groningers arriveren in Den Haag voor het bijwonen van het debat over de afhandeling van schade en de versterkingsoperatie vanwege de gaswinning. anp / Bart Maat

Den Haag

Dat maakte de bewindsman woensdag duidelijk tijdens een debat in de Tweede Kamer over de gaswinning in Groningen.

Wiebes noemde 2018 een ‘beleidsjaar’ waarin onder meer is besloten de gaskraan op termijn dicht te draaien. Ook is er een schadeafhandeling gekomen waarbij Groningers niet meer te maken hebben met de NAM. Groningers hebben daar nog niks van gemerkt, erkende Wiebes. ‘2019 moet het jaar van de uitvoering worden.’

Op dit moment wachten ruim 17.500 Groningers op afhandeling van hun schade als gevolg van de gaswinning. De Kamer wil dat Wiebes vaart maakt met de schadeafhandeling en ook de versterking van woningen. ‘Verdere vertraging is onacceptabel’, aldus CDA-Kamerlid Agnes Mulder.

Volgens Wiebes is de snelheid van de afhandeling van schades al opgevoerd, onder meer door uitbreiding van het aantal schade-experts bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG). Daardoor worden nu vierhonderd schades per week opgenomen en is de achterstand naar verwachting eind 2019 ingelopen, aldus Wiebes. De minister vindt het huidige tempo echter ‘weinig bevredigend’. Wiebes wil serieus kijken naar het voorstel van lokale bestuurders en belangenorganisaties in Groningen om schades tot 10.000 euro direct te laten repareren door een aannemer, zonder tussenkomst van een inspectie. ‘Daar zit echt muziek in’, aldus de minister, die zegt dat plan wel eerst met de TCMG te willen bespreken.

Wiebes ziet echter niets in het voorstel van onder meer de SP voor een ‘generaal pardon’. Daarbij worden alle bestaande schades zonder beoordeling direct vergoed. Zo’n maatregel is volgens hem niet mogelijk omdat in de dossiers vaak geen schadebedrag staat. ‘Soms is er alleen een telefoonnummer.’ Wel wil hij kijken of gevallen waar de omvang van de schade wél bekend is, sneller kunnen worden afgewikkeld.

Ook de versterking van woningen gaat de Tweede Kamer niet snel genoeg. ‘Daarover zijn afspraken gemaakt, maar er lijkt wel alsof er niks gebeurt’, aldus CDA’er Agnes Mulder. Volgens Wiebes staan alle seinen op groen om daarmee te beginnen. Zo is in beeld welke huizen het eerst versterkt moeten worden en ligt er een akkoord dat de NAM alle rekeningen betaalt. De minister gaat met gemeenten in gesprek om te kijken waar nog belemmeringen zitten. Ook gaat hij de Kamer op de hoogte houden over de voortgang. GroenLinks pleitte woensdag opnieuw voor een parlementaire enquête naar de gaswinning. Dat voorstel kreeg bijval van andere linkse oppositiepartijen. Ook coalitiepartijen zijn daar voorstander van, maar vinden het nu nog te vroeg. De veiligheid in Groningen moet nu eerst voorrang krijgen, aldus D66-Kamerlid Matthijs Sienot. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bontenbal (CDA): 'Er gaat geen 17,5 miljard subsidie naar de fossiele industrie. Wij zijn niet gek'

Extinction Rebellion, de actiegroep achter de A12-blokkades, zegt dat Nederland jaarlijks 17,5 miljard euro subsidie geeft voor fossiele brandstoffen. Onzin, vindt CDA-Kamerlid Henri Bontenbal. 'Het is niet zo simpel.'

Afbeelding

Raad van State: verbod op 'homogenezing' voegt weinig toe, en werkt mogelijk averechts

Een verbod op 'homogenezing' voegt weinig toe aan de huidige wetgeving rond mishandeling en dwang. Ook kan zo'n verbod averechts werken bij de gewenste cultuurverandering in geloofsgemeenschappen, zegt de Raad van State.

Afbeelding

In Alkmaar is het 'win-win' in de asielopvang. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe dat werkt

Met een groot oud kantoor helpt de gemeente Alkmaar de landelijke migratiecrisis vlot te trekken. Er is slim onderhandeld met het Rijk. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe het zit.

Afbeelding

Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. In een afrondend Kamerdebat over Adema's mestbeleid kwamen D66 en ChristenUnie hard in aanvaring.

Afbeelding

Coalitie gefrustreerd over opstelling linkse partijen in salderingsdebat

In het debat over de salderingsregeling voor zonnepanelen staan de verhoudingen tussen de regeringspartijen en GroenLinks/PvdA op scherp. Met name het feit dat de linkse partijen hun steun koppelen aan ander kabinetsbeleid wekt wrevel.

Afbeelding

Adema diep door het stof. Maar hij weet niet zeker of boeren méér mest mogen blijven uitrijden

Mogen Nederlandse boeren de komende jaren nog méér mest blijven uitrijden? Ondanks alle tumult weet minister Adema dat nog steeds niet zeker. Woensdag ging hij diep door het stof in de Tweede Kamer.