Luister naar

Gevangenen niet vanzelf vrij na twee derde straf

Nieuws
Gevangenen die vanwege een zwaar misdrijf vastzitten, komen niet meer automatisch vrij als twee derde van hun straftijd erop zit.
Piet H. de Jong
donderdag 17 januari 2019 om 08:30

Den Haag

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) komt met een wetswijziging waarin hij het systeem van de ‘voorwaardelijke invrijheidstelling’ gaat veranderen.

‘Het is voor de samenleving, en voor de slachtoffers in het bijzonder, onverteerbaar dat daders vrijwel altijd maar twee derde van de opgelegde straf achter de tralies zitten.

Daar komt nog bij dat de zwaarst gestraften op die manier de langste periodes voorwaardelijk vrij zijn’, zegt de bewindsman in een toelichting op het wetsvoorstel dat hij donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In het nieuwe systeem dat Dekker wil, gaat het Openbaar Ministerie per geval een afweging maken of een gevangene in aanmerking komt voor een voorwaardelijke invrijheidstelling. Het OM kijkt naar het gedrag van de gevangenen, het gevaar voor de maatschappij en het belang van het slachtoffer. Dekker wil met zijn wet ook de invulling van de straftijd veranderen. Gedetineerden moeten van hem zelf actief aan de slag met een ‘detentie- en re-integratieplan’. De reclassering is bij de opstelling en uitvoering van dat plan betrokken.

gedrag veranderen

Kern ervan is dat gevangenen worden gestimuleerd hun gedrag te veranderen. Gedragsverandering tijdens de straf wordt beloond en negatief gedrag wordt bestraft. Verlof valt daar ook onder. Een verlof is niet langer ‘vanzelfsprekend en vrijblijvend’, vindt Dekker.

De minister noemt vijf basisvoorwaarden voor een succesvolle terugkeer in de samenleving: legitimatiebewijs, onderdak, werk, zorg en grip hebben op eventuele eigen schulden. Als die vijf op orde zijn, is de kans dat een gedetineerde na zijn straf weer in de fout gaat een stuk kleiner, meent Dekker. ‘Ik vind het belangrijk dat gedetineerden het heft in eigen hand nemen’, zegt de minister ter toelichting op zijn wetsvoorstel. ‘Doen ze dat niet en is het onveilig als ze buiten de gevangenis zijn, dan heeft het OM de mogelijkheid te bepalen dat de gedetineerde nog niet vrijkomt.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bontenbal (CDA): 'Er gaat geen 17,5 miljard subsidie naar de fossiele industrie. Wij zijn niet gek'

Extinction Rebellion, de actiegroep achter de A12-blokkades, zegt dat Nederland jaarlijks 17,5 miljard euro subsidie geeft voor fossiele brandstoffen. Onzin, vindt CDA-Kamerlid Henri Bontenbal. 'Het is niet zo simpel.'

Afbeelding

Raad van State: verbod op 'homogenezing' voegt weinig toe, en werkt mogelijk averechts

Een verbod op 'homogenezing' voegt weinig toe aan de huidige wetgeving rond mishandeling en dwang. Ook kan zo'n verbod averechts werken bij de gewenste cultuurverandering in geloofsgemeenschappen, zegt de Raad van State.

Afbeelding

In Alkmaar is het 'win-win' in de asielopvang. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe dat werkt

Met een groot oud kantoor helpt de gemeente Alkmaar de landelijke migratiecrisis vlot te trekken. Er is slim onderhandeld met het Rijk. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe het zit.

Afbeelding

Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. In een afrondend Kamerdebat over Adema's mestbeleid kwamen D66 en ChristenUnie hard in aanvaring.

Afbeelding

Coalitie gefrustreerd over opstelling linkse partijen in salderingsdebat

In het debat over de salderingsregeling voor zonnepanelen staan de verhoudingen tussen de regeringspartijen en GroenLinks/PvdA op scherp. Met name het feit dat de linkse partijen hun steun koppelen aan ander kabinetsbeleid wekt wrevel.

Afbeelding

Adema diep door het stof. Maar hij weet niet zeker of boeren méér mest mogen blijven uitrijden

Mogen Nederlandse boeren de komende jaren nog méér mest blijven uitrijden? Ondanks alle tumult weet minister Adema dat nog steeds niet zeker. Woensdag ging hij diep door het stof in de Tweede Kamer.