Luister naar

Gevangenen niet vanzelf vrij na twee derde straf

Nieuws
Gevangenen die vanwege een zwaar misdrijf vastzitten, komen niet meer automatisch vrij als twee derde van hun straftijd erop zit.
Piet H. de Jong
donderdag 17 januari 2019 om 08:30

Den Haag

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) komt met een wetswijziging waarin hij het systeem van de ‘voorwaardelijke invrijheidstelling’ gaat veranderen.

‘Het is voor de samenleving, en voor de slachtoffers in het bijzonder, onverteerbaar dat daders vrijwel altijd maar twee derde van de opgelegde straf achter de tralies zitten.

Daar komt nog bij dat de zwaarst gestraften op die manier de langste periodes voorwaardelijk vrij zijn’, zegt de bewindsman in een toelichting op het wetsvoorstel dat hij donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In het nieuwe systeem dat Dekker wil, gaat het Openbaar Ministerie per geval een afweging maken of een gevangene in aanmerking komt voor een voorwaardelijke invrijheidstelling. Het OM kijkt naar het gedrag van de gevangenen, het gevaar voor de maatschappij en het belang van het slachtoffer. Dekker wil met zijn wet ook de invulling van de straftijd veranderen. Gedetineerden moeten van hem zelf actief aan de slag met een ‘detentie- en re-integratieplan’. De reclassering is bij de opstelling en uitvoering van dat plan betrokken.

gedrag veranderen

Kern ervan is dat gevangenen worden gestimuleerd hun gedrag te veranderen. Gedragsverandering tijdens de straf wordt beloond en negatief gedrag wordt bestraft. Verlof valt daar ook onder. Een verlof is niet langer ‘vanzelfsprekend en vrijblijvend’, vindt Dekker.

De minister noemt vijf basisvoorwaarden voor een succesvolle terugkeer in de samenleving: legitimatiebewijs, onderdak, werk, zorg en grip hebben op eventuele eigen schulden. Als die vijf op orde zijn, is de kans dat een gedetineerde na zijn straf weer in de fout gaat een stuk kleiner, meent Dekker. ‘Ik vind het belangrijk dat gedetineerden het heft in eigen hand nemen’, zegt de minister ter toelichting op zijn wetsvoorstel. ‘Doen ze dat niet en is het onveilig als ze buiten de gevangenis zijn, dan heeft het OM de mogelijkheid te bepalen dat de gedetineerde nog niet vrijkomt.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wiersma tracht Kamer gerust te stellen: Lentekriebels-lessen zijn heus wel aangepast aan de leeftijd

Zonder uit te willen sluiten dat er weleens iets mis gaat, heeft het kabinet geen probleem met de seksuele voorlichting die deze week op veel basisscholen wordt gegeven, stelde minister Wiersma in de Tweede Kamer.

Afbeelding

CDA in crisissfeer: 'Met het verhaal is niets mis, maar het is té laat en té zwak gecommuniceerd'

Na opnieuw een verkiezingsnederlaag hangt al dagen een crisissfeer in het CDA. Dinsdag praat de CDA-top met afdelingsvoorzitters over de desastreus verlopen verkiezingen. Hoe moet het verder en met welke leider?

Afbeelding

BBB bestormt ook de waterschappen en dat kan tot pittige discussies leiden

De BoerBurgerBeweging heeft ook de waterschapsverkiezingen gewonnen, al werd de partij van Caroline van der Plas niet in alle 21 waterschappen de grootste. Dat belooft pittige discussies tussen boeren en natuurbeschermers.

Afbeelding

Adri Duivesteijn,1950-2023

Adri Duivesteijn, voormalig Tweede Kamerlid, wethouder en senator namens de PvdA, is vrijdag overleden. Duivesteijn is 72 jaar geworden. Hij leed al jaren aan prostaatkanker.

Afbeelding

Overmacht BBB en coalitiekansen verschillen sterk per landsdeel

Pas na anderhalve dag tellen was er zekerheid: overal is BBB de grootste, ook in de Randstad.

Afbeelding

Caroline van der Plas won. 'Mam, realiseer jij je dat je binnen een jaar premier kan zijn?'

In haar achtertuin in een volksbuurt in Deventer vertelt Caroline van der Plas twee dagen na de verkiezingen over de druk op haar schouders, lonkend premierschap en een partijstandpunt dat wordt ingetrokken.