Luister naar

Impasse over het kinderpardon duurt voort

Nieuws
Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben na een dag van intensief overleg nog geen ­oplossing gevonden voor de patstelling rond het kinderpardon. De partijen onderbraken hun overleg maandagavond laat; ze praten vandaag verder.
Sjoerd Mouissie
dinsdag 29 januari 2019 om 03:00

Den Haag

De partijleiders van de coalitie kwamen maandag twee keer bij elkaar – in de ochtend voor hun reguliere overleg en ’s avonds op de werk­kamer van staatssecretaris Mark Harbers (Asiel). Tussendoor spraken ook de Tweede Kamerleden met het asiel­beleid in hun portefeuille elkaar. Aan het eind van de dag repten de partijen in koor over een ‘constructief’ overleg. Inhoudelijke details wilden ze echter niet geven.

Er is de coalitie veel aan gelegen de patstelling vandaag te doorbreken. Woensdagochtend debatteert de Tweede Kamer over de versoepeling van het kinderpardon. Oppositiepartijen zullen dan met eigen voorstellen komen voor een soepeler kinder­pardon, om zo te proberen de coalitie voor het blok te zetten. De partijen die vóór de versoepeling zijn – CDA, D66 en ChristenUnie – zouden niet tegen zo’n voorstel kunnen stemmen.

landen

Eerder op de maandag liet ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers doorschemeren dat er wat hem betreft vóór het debat een akkoord moet liggen: ‘Deze week is er een debat, dan moeten we weten waar we gaan landen.’

De impasse tussen de coalitiepartijen ontstond anderhalve week geleden, toen het CDA plots aankondigde voor een verruiming van het kinderpardon te zijn. Hiermee schaarde de partij zich achter D66 en ChristenUnie, die zo’n versoepeling al langer bepleitten. Daar kwam bij dat de ChristenUnie direct daarna liet weten een ‘uitzetstop’ te willen, zo lang de politieke onzekerheid voortduurt.

Hierdoor staat de VVD alleen in de coalitie. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wees in de afgelopen dagen herhaaldelijk op het regeerakkoord, waarin staat dat het kinderpardon blijft zoals het is, dus met een strenge toepassing van de regels. Een voorstel eind vorige week van CDA, D66 en ChristenUnie om de VVD tegemoet te komen door onder meer extra te investeren in de IND en snellere asielprocedures, werd door de VVD resoluut van de hand gewezen als veel te weinig, meldt persbureau ANP. Een oplossing is ver weg, zei staatssecretaris ­Harbers vrijdag.

Een commissie onderzoekt in opdracht van de bewindsman hoe het komt dat afgewezen asielzoekers lang in Nederland blijven. Harbers wil die conclusies, die in juni verwacht worden, eerst afwachten voordat hij het kinderpardon eventueel verandert. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. In een afrondend Kamerdebat over Adema's mestbeleid kwamen D66 en ChristenUnie hard in aanvaring.

Afbeelding

Coalitie gefrustreerd over opstelling linkse partijen in salderingsdebat

In het debat over de salderingsregeling voor zonnepanelen staan de verhoudingen tussen de regeringspartijen en GroenLinks/PvdA op scherp. Met name het feit dat de linkse partijen hun steun koppelen aan ander kabinetsbeleid wekt wrevel.

Afbeelding

Adema diep door het stof. Maar hij weet niet zeker of boeren méér mest mogen blijven uitrijden

Mogen Nederlandse boeren de komende jaren nog méér mest blijven uitrijden? Ondanks alle tumult weet minister Adema dat nog steeds niet zeker. Woensdag ging hij diep door het stof in de Tweede Kamer.

Afbeelding

Wat volgt er na de komma van de excuses voor het slavernijverleden?

Een komma, geen punt, zei premier Mark Rutte over de excuses voor het slavernijverleden die hij 19 december aanbood. Maar wat volgt er precies na die komma, vroeg de Tweede Kamer zich woensdag af.

Afbeelding

Kabinet gokte en verloor in mestconflict met Brussel, maar gaat zelf over de handhaving

Het kabinet ging er voetstoots van uit dat het glasheldere afspraken met de Europese Commissie over het Nederlandse mestbeleid straffeloos kon negeren. Geen gekke gedachte, want lidstaten moeten die EU-wetten zélf handhaven.

Afbeelding

Het kabinet heeft het minimumloon flink verhoogd, 'maar dat is niet genoeg'

Dat zegt Peter Heijkoop namens alle wethouders Sociale Zaken. Heijkoop - die zelf wethouder is in Dordrecht - is vandaag één van de sprekers tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over rondkomen.