Luister naar

Forum wil lid worden van ECR, de fractie van ChristenUnie en SGP

Nieuws
Forum voor Democratie wil zich na de Europese verkiezingen van mei aansluiten bij de conservatieve ECR-fractie. In die fractie zitten ook de ChristenUnie en SGP.
Sjoerd Mouissie
donderdag 28 februari 2019 om 11:57

Den Haag

De Europese partij ACRE – een van de partijen in de ECR – meldt dat Forum het lidmaatschap heeft aangevraagd. ACRE, Forum voor Democratie en de Franse partij Debout la France ondertekenen vanmiddag in Parijs een gezamenlijke verklaring, aldus een woordvoerder van de ECR. Volgens hem gaat die tekst over ‘onze gedeelde waarden en visie op Europa’.

Het lidmaatschap van ACRE is voor Forum de opmaat naar deelname in de ECR, de Europese partij waar de ChristenUnie en SGP ook lid van zijn. Met name bij de ChristenUNie ligt de aanwezigheid van Forum in de ECR zeer gevoelig. ‘Mocht Forum na de Europese verkiezingen van 23 mei dit jaar bij de ECR-fractie aankloppen, dan zullen wij tegen stemmen’, aldus de partij in een verklaring. ‘Zowel de ChristenUnie als de ECR-fractie kijken met een kritische blik naar Europa, maar hebben als hoofddoel de EU van binnenuit te hervormen. Forum, dat Nederland zo snel mogelijk uit de EU wil halen, past daar volgens de ChristenUnie dus niet tussen.’

Verder benadrukt de ChristenUnie dat Forum zich vooralsnog niet heeft aangemeld bij de ECR, maar bij ACRE, één van de Europese partijen waar de ECR-fractie uit bestaat. ‘De ChristenUnie maakt geen deel uit van de ACRE-partij en is dus niet betrokken bij de lidmaatschapsaanvraag van Forum voor Democratie.’ Ook moeten de leden van ACRE volgens een woordvoerder nog stemmen over de toelating van Forum.

Ook de SGP vindt het ‘niet logisch’ dat Forum zich zou aansluiten bij de ECR, aldus lijsttrekker Bert-Jan Ruissen. Ook hij benadrukt het verschil in visie op Europa. ‘De ECR en de SGP proberen Europa van binnenuit te hervormen en af te slanken. Forum pleit nadrukkelijk voor een Nexit. Daarom hoort Forum volgens ons niet in de ECR thuis.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat mogen kinderen leren op zondags- en Koranscholen? Graag een afgebakende definitie

Als kinderen op een zondags- of Koranschool zitten, mogen ze dan zomaar álles te horen krijgen? De politiek wil duidelijke misstanden kunnen aanpakken, maar belandt ook al snel in een discussie over de onderwijsvrijheid.

Afbeelding

Rutte wil leraar worden na zijn aftreden, zegt hij. Wat deden de vorige premiers?

Premier Rutte zegt dat hij na zijn aftreden fulltime voor de klas wil staan. Wat deden zijn voorgangers nadat ze de politieke top hadden bereikt? Tot nu toe koos geen enkele ex-premier voor een baan in de klas.

Afbeelding

Staatssecretaris Van Ooijen gaat voor nul daklozen: ‘Geef ze met voorrang een woning’

Door financiële problemen belandt een groeiende groep mensen op straat, ziet ook staatssecretaris Maarten van Ooijen. Neem hun schulden over en geef daklozen een woning, zegt hij. ‘Dat is maatschappelijk heel lucratief.’

Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.