Luister naar

Paul Blokhuis: vaccineren is daad van naastenliefde

Nieuws
Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) ging maandag in hartje biblebelt het gesprek aan over vaccinatie. ‘Je beschermt er niet alleen je ­eigen kinderen mee, maar ook hun vriendjes en vriendinnetjes op school en in de kerk’, zei hij.
Aaldert van Soest
maandag 8 april 2019 om 22:57
Staatssecretaris Paul Blokhuis (rechts) was te gast op een regionale avond van de Nederlandse Patiënten Vereniging.
Staatssecretaris Paul Blokhuis (rechts) was te gast op een regionale avond van de Nederlandse Patiënten Vereniging. Carel Schutte

Kesteren

Paul Blokhuis is bepaald geen voorstander van een vaccinatieplicht. En voor mensen die vanuit een diep gevoeld geloof hun kinderen niet laten vaccineren, heeft hij alle begrip. Maar, zei hij maandagavond in het hol van de leeuw, ‘als de vaccinatiegraad blijft dalen en de volksgezondheid daardoor in gevaar komt, zal ik het gesprek over een vaccinatieplicht wel aangaan.’ Hij hoopt dat het zo ver niet hoeft te komen. Samen met experts en organisaties gaat hij ‘ongefundeerde verhalen’ over inenting weerspreken en zo hoopt hij dat de vaccinatiegraad weer omhoog zal gaan.

De staatssecretaris was te gast op een regionale avond van de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) in Kesteren, een dorp in de gemeente Neder-Betuwe. Nergens in Nederland is de vaccinatiegraad lager: iets meer dan de helft van de kinderen is er ingeënt. De zaal in het Van Lodenstein College zat met meer dan vierhonderd bezoekers helemaal vol, overwegend met reformatorische christenen. Voorzitter Pieter Slagboom van de regionale NPV-afdeling bidt aan het begin van de avond om ‘wijsheid voor mensen die het moeilijk hebben met de beslissing over vaccinatie’. Ook vraagt hij om genezing voor kinderen in een ander deel van het land die mazelen hebben.

Blokhuis was hoofdspreker en gaf aan zich vanuit zijn geloof verwant te voelen met het publiek. Tegelijk is hem er veel aan gelegen om het aantal vaccinaties omhoog te krijgen en ook het denken hierover in reformatorische kring ‘in beweging’ te houden. Hij bracht in dat je vaccinatie ook als naastenliefde kunt beschouwen. ‘Je beschermt er niet alleen je eigen kinderen mee, maar ook hun vriendjes op straat, op school of in de kerk.’ Ook vroeg hij zich hardop af of mensen nog wel weten hoe gevaarlijk ziektes als polio, kinkhoest en difterie zijn nu deze door de hoge vaccinatiegraad vrijwel niet meer voorkomen in Nederland.

Behalve de lezing van de staatssecretaris maakte een betoog van de hervormde predikant J. Lohuis veel los. Zelf liet hij zijn kinderen niet vaccineren, en alle elf kregen ze de mazelen. Eén van hen moest zelfs naar het ziekenhuis, maar overleefde het wel. ‘Maar wat als het anders was gegaan?’, vroeg hij zich af. ‘Was dat dan per se kwaad geweest, en wie bepaalt dat?’ Ook voor hem is naastenliefde een belangrijk begrip, maar hij vraagt zich af of inenting daaronder valt. ‘Beseffen we nog dat alles ons toekomt vanuit Gods vaderlijke hand?’ De vraag is volgens hem op wie je je vertrouwen stelt.

van het dak vallen

In de discussie reageerde Blokhuis op het betoog van Lohuis. Mensen hebben een verantwoordelijkheid gekregen van God, stelde hij, waarbij hij verwees naar het bijbelboek Deuteronomium. ‘Daar krijgt het volk de richtlijn om een borstwering aan te brengen op het dak. Als God zou willen dat niemand van het dak valt, waarom geeft hij dan ook nog zo’n voorschrift?’

Ook de antivax-beweging zat in de zaal. Op welke onderzoeken baseert Blokhuis zich precies als hij zegt dat vaccins veilig zijn, en heeft hij die gelezen, wilde Door Frankema van de Stichting Vaccin Vrij weten. ‘De overheid baseert haar beleid op wetenschappelijk aangetoond resultaat’, stelde hij. ‘Ik lees me een ongeluk, maar kan natuurlijk niet alle studies lezen. Daarvoor hebben we met het RIVM een onafhankelijk instituut.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zeeland op weg naar de verkiezingen. 'Overal waar jodiumpillen worden uitgedeeld, moeten mensen mee kunnen praten'

Twaalf unieke provincies, met elk hun eigen sores en regionale karakter. Op weg naar de Provinciale Statenverkiezingen zoekt het Nederlands Dagblad uit welke kwesties er spelen. Vandaag: Zeeland.

Afbeelding

Voormalig SGP'er Hans van de Breevaart begint als onderzoeker bij FVD

Oud-SGP’er Hans van de Breevaart start met ingang van deze maand bij het Renaissance Instituut, het Wetenschappelijk Instituut van de rechts-populistische partij Forum voor Democratie (FVD).

Afbeelding

Regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid lijden en niet meer kunnen werken

Er komt een regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid-klachten lijden en niet meer kunnen werken. Hoe de regeling eruit komt te zien, wordt binnenkort duidelijk.

Afbeelding

Staarde kabinet zich blind op coronabestrijding? 'Hoogoplopende conflicten tussen bewindspersonen'

Tweede Kamerleden hekelen de tunnelvisie van het kabinet in de beginfase van de coronacrisis. Ze vinden dat het kabinet zich blind staarde op het OMT.

Afbeelding

Kandidaatstelling veroordeelde Jezus Leeft-fakkeldrager loopt in de soep

Max Van den Berg, die met een fakkel voor het huis van D66-leider Sigrid Kaag stond, wordt toch geen kandidaat voor Jezus Leeft bij de Provinciale Statenverkiezingen.

Afbeelding

Telkens buitenspel gezet, maar nu mag de Kamer eindelijk in debat over de aanpak van de coronacrisis

Bijna een jaar na de presentatie van het eerste deelrapport over de coronacrisis gaat de Tweede Kamer vandaag in debat met minister Kuipers. Wat wil de Kamer met dit debat bereiken? Vijf vragen en antwoorden.