Voor ieder een persoonlijk woord bij ware uittocht senatoren
De Eerste Kamer nam dinsdag op passende wijze afscheid van de vertrekkende senatoren. De voorzitter deed dat door van al die Kamerleden iets persoonlijks op te halen, of hun politieke loopbaan nu kort was of heel lang.
Den Haag
Maar liefst 44 senatoren, onder wie de voorzitter Ankie Broekers-Knol, keren niet terug in de Eerste Kamer.
Kort was zeker het senatorschap van Marion van Gout-van Sinderen (D66). Haar invalbeurt van slechts 84 dagen staat in schril contrast met de vele jaren die Jan Nagel op het Binnenhof sleet. De bijna tachtigjarige Nagel werd in 1977 voor het eerst lid van de Eerste Kamer, toen voor de PvdA. In 2011 keerde hij terug als voorman van 50Plus. Met elegantie weet Broekers-Knol ook lastige dingen te benoemen. Haar oud-VVD-collega Anne-Wil Duthler is enkele weken geleden uit de fractie gezet en een eigen politieke winkel begonnen. ‘Daar is al genoeg over gezegd’, zegt de voorzitter en stapt over naar enkele loftuitingen aan het adres van Duthler.
Bij het vertrek van Hans Engels (D66), die vijftien jaar ervaring heeft, memoreert ze dat hij ervoor zorgt dat later in de Grondwet komt te staan dat ‘Nederland een democratische rechtsstaat’ is.
Bekende namen als Elco Brinkman (CDA), Alexander Rinnooy Kan (D66) en Paul Schnabel (D66) passeren de revue. Ze citeert van Brinkman een zin die hem als taalkunstenaar typeert. Fijntjes voegt ze toe dat ze, om de zin te begrijpen, ‘wel even met de ogen moest knipperen’.
champagne of water
Wanneer Broekers-Knol halverwege de lijst met vertrekkers is, vindt ze het tijd voor een ‘kleine verfrissing’. De senatoren en de gasten op de tribune mogen kiezen uit een glas champagne of een glaasje water. De senaat blijft een sociëteit. Niet meer de ouderwetse herensoos, want ruim een op drie Eerste Kamerleden is vrouw. Dat was zo en dat blijft ook bij de nieuw verkozen Kamer de verhouding.
Uitvoerig staat ze stil bij het afscheid van Roel Kuiper (ChristenUnie). Zijn aanhoudende pleidooi voor de ‘terugkeer van het algemeen belang’ bleef niet onopgemerkt. Kuiper kreeg er in 2015 als ‘hoeder van de kernwaarden van de Nederlandse democratie’ de Prinsjesprijs voor. Broekers-Knol wil die typering slechts ‘beamen’.
Aan Tiny Kox, als nestor van de senaat, de eer de veelgeprezen voorzitter uit te luiden. ‘Jij hebt als voorzitter het aanzien en de bekendheid van dit deel van de Staten-Generaal vergroot.’ ‘Je was een dijk van een voorzitter’, verwoordde Kox het gevoel van zijn collega’s. Een staande ovatie en een koninklijke onderscheiding vielen haar ten deel.
Ook de senatoren Sophie van Bijsterveld, Grietje de Vries-Leggedoor, Hans Engels, Tineke Strik en Roel Kuiper werden koninklijk onderscheiden. <