Luister naar

Het Klimaatakkoord moet vooral 'betaalbaar' heten

Nieuws
Niet burger maar allereerst bedrijfsleven moet CO2-reductie gaan betalen.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
vrijdag 28 juni 2019 om 18:01
Presentatie van het Klimaatakkoord.
Presentatie van het Klimaatakkoord. anp / Robin Utrecht

Den Haag

Betaalbaar; dat woord staat alleen al in de Kamerbrief van minister Eric Wiebes over het vrijdag gepresenteerde Klimaatakkoord twaalf keer. En bij de presentatie van het akkoord zoals het kabinet dit wil gaan uitvoeren, gaat het vrijdagmiddag ook telkens over geld. ‘Het wordt goedkoper en betaalbaarder dan we dachten’, stelt Wiebes. Aan het eind van de persconferentie zegt de bewindsman zelfs: ‘We hebben geprobeerd de totale transitie goedkoop te houden. (...) We hebben dertig jaar de tijd. Het gaat rimpellozer dan we eerst dachten.’

De presentatie van het Klimaat­akkoord blijkt vooral de presentatie van een klimaatcompromis. Deze regeringscoalitie wil overduidelijk niet meteen stranden in gedoe met burgers over de betaalbaarheid. Wiebes spreekt geruststellend dat ‘bedrijven het grootste deel van de omslag voor hun rekening nemen’.

Ook de andere bewindslieden beginnen vrijwel meteen over de financiën. Zo benadrukt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) de oprichting van een ‘warmtefonds’. Wie zijn woning wil verduurzamen, kan binnenkort weer gebruikmaken van subsidies. Dan komt minister Carola Schouten (Landbouw): ‘We gaan de veehouderij verduurzamen, maar wel met oog voor het inkomen van de boer. Want als hij geen boterham kan verdienen, houdt het snel op.’ Het verhaal van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) is idem dito: ‘Als je de overstap naar elektrisch rijden nog niet kunt maken, word je daar financieel niet voor gestraft.’ Als Wiebes tot slot nog iets over de industrie mag vertellen, gaat het ook hier over de economische effecten: ‘Wij wilden niet dat banen en bedrijven zouden wegtrekken naar het buitenland, en daarom komt er een verstandige CO2-heffing. Met de minste weglek van uitstoot, en de minste weglek van banen.’ Bedrijven gaan boven een bepaalde vrijstelling een steeds hogere heffing betalen, maar die heeft niet als doel om de schatkist te spekken ‘maar om bedrijven aan te zetten de investeringen in Nederland te doen’.

Urgenda-zaak

Wie ziet hoe de oppositie reageert, snapt dat enige kramp opspeelt bij de coalitie. GroenLinks noemt het Klimaatakkoord ‘niet de groene en sociale doorbraak die nú nodig is’. Maar partijleider Jesse Klaver is vooral boos dat het kabinet het vonnis in de Urgenda-zaak, dat de staat verplicht méér te doen om de uitstoot nu al terug te dringen, in feite naast zich neerlegt. ‘De kolencentrales kunnen volgend jaar dicht, maar in plaats daarvan moeten we onze banden oppompen en radiatorfolie kopen?’, sneert hij. Minister Wiebes verzekert dat wordt gezocht naar méér snelle maatregelen. ‘Maar gemakkelijk is het niet.’

Aan de andere kant van het spectrum is de conclusie ook al snel getrokken. Een ‘baggerakkoord’, zegt PVV-leider Geert Wilders, ‘dat de mensen en bedrijven in Nederland bakken met geld zal kosten’. En, zegt hij Forum-leider Thierry Baudet na, dat uiteindelijk niks voor het klimaat zal betekenen. Waarschijnlijk wordt er woensdag over het definitieve Klimaatakkoord gedebatteerd. Stiekem hoopt het kabinet toch op steun van oppositiepartijen als PvdA en GroenLinks. Maar de belangrijkste boodschap is dat het allemaal goed komt. ‘Juist Nederland kan er als welvarend en innovatief land in slagen om de welvaart te laten groeien en tegelijkertijd uitstoot van broeikasgassen te verlagen’, staat in de kabinetsbrief.

Is het niet allemaal wat weinig urgent? Bij de SGP vertrouwen ze het niet helemaal. ‘Het kabinet juicht over het behalen van 49 procent CO2-reductie in 2030 en doet alsof het dat wel even regelt voor de burger. De opgave is enorm, laten we dat niet vergeten’, zegt Kamerlid Chris ­Stoffer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.