Luister naar

Actievoerders demonstreren bij barbecue Tweede Kamer

Nieuws
Demonstranten voerden donderdag actie bij de Tweede Kamer tegen de ‘Binnenhofbarbecue’. ‘Flauwekul’, vindt Gert-Jan Oplaat, een van de organisatoren.
Eduard Sloot
vrijdag 5 juli 2019 om 03:00
Minister Carola Schouten (Landbouw) loopt langs actievoerders tijdens de Binnenhofbarbecue.
Minister Carola Schouten (Landbouw) loopt langs actievoerders tijdens de Binnenhofbarbecue. anp / Bart Maat

Den Haag

‘Voor de kippen!’, roept een actievoerder naast de Tweede Kamer. ‘Slachthuizen dicht!’, roepen zo’n tien actievoerders die ertegenover staan in koor terug. Om het daarna nog vele keren te herhalen, ook voor varkens en kalfjes. De activisten zijn afgekomen op de jaarlijkse Binnenhofbarbecue, georganiseerd door de vleesindustrie. Afgelopen jaren was er vaker protest tegen deze barbecue, waar onder meer politici en lobbyisten het politieke jaar afsluiten. Zo wordt pal voor de Kamer een vegetarische variant georganiseerd. Maar dit jaar staan er demonstranten voor de deur en is extra politie op de been.

‘Jammer voor de belastingbetaler dat voor deze flauwekul zo veel geld betaald moet worden aan politie-inzet’, zegt voorzitter Gert-Jan Oplaat van de pluimveesector, terwijl hij genodigden de hand schudt. ‘Terwijl hier gewoon een jaarlijks barbecuefeestje wordt georganiseerd. Je kunt hier in principe alles eten: vegetarisch, halal en gewoon vlees.’ Hij is er stellig van overtuigd dat de Partij voor de Dieren achter de demonstratie zit.

Officieel is het protest georganiseerd door de stichting Even geen vlees. De boodschap: politici en de vleesindustrie moeten inzetten op een veganistische voedselvoorziening, ‘omdat die leedvrij, klimaatvriendelijk, natuurminnend en gezonder is’. ‘We zouden eerst het parlement met vijfhonderd man omsingelen’, zegt een actievoerster. ‘Maar dat kon helaas niet doorgaan. Nu staan we op vier plekken rond het parlement.’

Minister Carola Schouten (Landbouw) bezoekt zowel de traditionele als de vegetarische barbecue. ‘Iedereen heeft in Nederland het recht zijn mening te uiten’, reageert zij op de demonstratie. ‘Tegelijk mag je hier ook genieten van lekker vlees, groente en fruit.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. In een afrondend Kamerdebat over Adema's mestbeleid kwamen D66 en ChristenUnie hard in aanvaring.

Afbeelding

Coalitie gefrustreerd over opstelling linkse partijen in salderingsdebat

In het debat over de salderingsregeling voor zonnepanelen staan de verhoudingen tussen de regeringspartijen en GroenLinks/PvdA op scherp. Met name het feit dat de linkse partijen hun steun koppelen aan ander kabinetsbeleid wekt wrevel.

Afbeelding

Adema diep door het stof. Maar hij weet niet zeker of boeren méér mest mogen blijven uitrijden

Mogen Nederlandse boeren de komende jaren nog méér mest blijven uitrijden? Ondanks alle tumult weet minister Adema dat nog steeds niet zeker. Woensdag ging hij diep door het stof in de Tweede Kamer.

Afbeelding

Wat volgt er na de komma van de excuses voor het slavernijverleden?

Een komma, geen punt, zei premier Mark Rutte over de excuses voor het slavernijverleden die hij 19 december aanbood. Maar wat volgt er precies na die komma, vroeg de Tweede Kamer zich woensdag af.

Afbeelding

Kabinet gokte en verloor in mestconflict met Brussel, maar gaat zelf over de handhaving

Het kabinet ging er voetstoots van uit dat het glasheldere afspraken met de Europese Commissie over het Nederlandse mestbeleid straffeloos kon negeren. Geen gekke gedachte, want lidstaten moeten die EU-wetten zélf handhaven.

Afbeelding

Het kabinet heeft het minimumloon flink verhoogd, 'maar dat is niet genoeg'

Dat zegt Peter Heijkoop namens alle wethouders Sociale Zaken. Heijkoop - die zelf wethouder is in Dordrecht - is vandaag één van de sprekers tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over rondkomen.